用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖心 vs 聖嘉勒
樓主: GlennGlam
go

聖心 vs 聖嘉勒   [複製鏈接]

GlennGlam 發表於 20-10-6 18:34

其實要清楚想要的"英文好"是什麼。Grammar? Writing? Reading? Oral? 英小俾到的語境一定好過中小,聖私英文程度高因為教快一年,但學深一年的英文又是否代表小朋友"英文好"?佢哋平時點運用英文?是要考英文高分,還是在英語環境融入到?家長要諗清楚自己想要什麼。

ruudi82 發表於 20-10-7 10:07
我個女讀過SC, 亦都有朋友讀聖心, 有比較過雙方同年級課程, 一睇功課/測驗 其實正常都睇得出對小朋友要求唔 ...

可唔可以講多少少?

要留意EK好大比例家長嘅分享,何謂英文教快教深,係同官津嘅中文小學去比較~~~

airwalk 發表於 20-10-7 11:22
返半日, 反而有優勝之處
有更多時間去練習, 打好根基
你諗下, 比你返全日,學在更多, 你有幾多時間去練習,  ...

如果係雙職父母,就唔同講法

GlennGlam 發表於 20-10-9 13:28
可唔可以講多少少?
我3年前, 阿仔讀北角傳說好谷小學, 朋友個女就聖心,
兩間都係開學未耐就要默書, 而睇佢聖心D中文, 係唔淺ge..

幾年後阿妹讀SC, 係冇一黎就默書之類... 而中文, 應該睇教材都睇到聖心係深D

其實SC除左D 轉左英文外, D野唔算深, 都係普通小學水平 ...當然D 英文生字都多...係個語境幾好

我個女讀左一年都識左好多生字

ruudi82 發表於 20-10-9 16:53
我3年前, 阿仔讀北角傳說好谷小學, 朋友個女就聖心,
兩間都係開學未耐就要默書, 而睇佢聖心D中文, 係唔淺ge ...

學得深=/=日本後會更易升到好中學
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主:

如果雙職,好似全日好d,加上SC功課唔多,你對功課時間唔會好耐。

小一SC英文書同大部分普通地區津小一樣用LE Book 1,做同一本workbook 1A

SH小一英文書用已經用LE Book 2.......

如果英文卷SH 一定深過SC,有睇過S.C. 份卷所以幼稚園讀學卷又冇外補,上到SH 好難跟,一開始已經教小二,但升上小二小三,個個小朋友英文會有好大進步!no pain no gain

Awyleung 發表於 20-10-10 18:15
如果英文卷SH 一定深過SC,有睇過S.C. 份卷所以幼稚園讀學卷又冇外補,上到SH 好難跟,一開始已經教小二,但 ...

英文程度純睇卷好難作準~~~

hkpapa852 發表於 20-10-9 18:47
學得深=/=日本後會更易升到好中學
我講學得深, 唔代表淺個間唔好, 反而就係因為覺得跳STEP讀比較辛苦, 其實我地係冇考過SH (當然半日都係一個因素)

好多人話小學教得深會有優勢......

呢個所謂優勢, "可能"對升中有少許幫助, 但上到中學後, 恐怕係零幫助

好似聖心咁, 大家講到佢小學教得咁深, 而且每年有一大部份學生上番中學部, 但中學部既公開試成績呢........ 不見得小學教深對呢方面(中學公開試成績)有幫助
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-10-12 11:37

呢個所謂優勢, "可能"對升中有少許幫助, 但上到中學後, 恐怕係零幫助
係呀, SC 我覺得好ge 地方, 就係佢唔係教得深, 而且好多叻學生都跳走, 佢中學收好多BAND2 生(不過;中西區BAND2 可能其他區BAND1), 但成績出黎絕對唔失禮架

hkpapa852 發表於 20-10-12 11:37

會唔會係小學chur得盡得滯, 上到中學就等於完成目標大部份人都鬆懈哂? 同埋會唔會小學嘅優勢純粹係谷出黎, 而唔係真係融會貫通同對學習真係有興趣?
因為我自己細個就係咁, 阿媽小學谷到我上band 1中學之後佢就冇乜再理我由得我自由發揮, 而我自己本身就對學習冇乜興趣, 阿媽唔再谷就最開心, 結果之後成績一年差過一年

回覆 hkpapa852 的帖子

聖私前2-3 向外闖公開考試也不見得差,當然響冇乜位吸大海精英下算係咁
聖私只係英文教快,其他正常
不過同意你講小學不要谷到盡👍🏻👍🏻👍🏻
有不少B1A 中學到中六已有大半人走咗,而且走大部份係直屬小學上嗰班, 如st Paul con / MPS
Hkpapa 你點睇?

Awyleung 發表於 20-10-12 14:25

聖私前2-3 向外闖公開考試也不見得差,當然響冇乜位吸大海精英下算係咁

呢啲現象出現於傳統學校係普遍嘅,包括SPCC/DGS,外來生係比較相對少係中途離校

至於,津校原校生離場係相對對DSE成績影響比較大,成績每年會波動,首先要視乎多唔多前列生直升中學,又要視乎去咗中學後是否會離校或放洋。多3幾個前列生離校已經對整體成績有一定影嚮,而部份津校亦不著意去補返人~~~

直資就不少積極補返離校學生人數,去確保成績和收入~~~

Awyleung 發表於 20-10-12 14:25

中途場率,基本上係直資會高好多,通常由20%-4X%。
直資中學始終要俾學費,家長見子女發展不如意,大條道理轉去投資係其它地方(如海外中學),因為佢地財力方面壓力細好多(反正都係要俾錢讀書)

官津校離場率通常係港島區教會學校較多,呢D基本上係傳統。當然上年至今年既社會氣氛,會提升未來幾年既離場人數

Dybala 發表於 20-10-12 12:34
會唔會係小學chur得盡得滯, 上到中學就等於完成目標大部份人都鬆懈哂? 同埋會唔會小學嘅優勢純粹係谷出黎,  ...
小學太chur,中學鬆懈是一個方面。
另外一個可能性是學習方法問題。小學學習方法同中學,大學完全不同。

如果志在小學取高分,而同學又的確可以適應生存環境而取高分,自己會訓練出一套學習方法。這個方法小學有效,不過到了中學應該就唔work.  

識得轉變的同學,就知道要儘快轉中學學習方法,從而繼續保持前列。而一部分同學,可能會好迷失,點解之前行之有效的放學,依家唔work ? 而且小學越chur, 同學因為要生存,形成的學習方法就更加根深蒂固,難以改變。結果中學就更加難以適應。

會唔會係小學chur得盡得滯, 上到中學就等於完成目標大部份人都鬆懈哂? 同埋會唔會小學嘅優勢純粹係谷出黎,  ...

不是因為小學太Chur,而係在聖心最勁果批人會外闖去更勁的神校,留在中學果批都是Band 1A的,但不是最勁果批,係比較普通的Band 1學生,所以先有錯覺話做咩小學又話好深,又話谷,但到中學又唔覺DSE成績突出(但都唔錯),但聖心確是有佢一套教學方法,打得個底唔錯,是傳統教學,但不是死讀書那種,不過確實測考多,有人覺得辛苦,有人讀得輕鬆,真係好睇小朋友能力。

佢升中率9成是Band 1的,最勁果批外闖去更勁的神校,有些去了其他同grade的Band 1學校,其餘多數是上自己中學。

kwokbobo 發表於 20-10-13 00:31
不是因為小學太Chur,而係在聖心最勁果批人會外闖去更勁的神校,留在中學果批都是Band 1A的,但不是最勁果 ...

有小朋友讀聖心覺得輕鬆
都係人夾人
‹ 上一主題|下一主題