用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請給一點選中(自行)意見小女(B1b)
樓主: vlpapa
go

請給一點選中(自行)意見小女(B1b)

hkpapa852 發表於 20-10-7 11:23
有D都繼續攪喎!
例如HYS

HYS嗎⋯⋯哦。

little_yolky 發表於 20-10-7 12:53
HYS嗎⋯⋯哦。

咁銀禧,銘基,循道,瑪神都有,呢D唔駛暈啦!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

little_yolky 發表於 20-10-7 10:14
我覺得今年又無簡介會了,唉!只睇咗P4幾間⋯⋯

我2個中學分別都搞簡介會
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

hkpapa852 發表於 20-10-7 13:10
咁銀禧,銘基,循道,瑪神都有,呢D唔駛暈啦!

可唔可以再低band少少呢⋯⋯你知我女乜料子㗎啦⋯⋯

little_yolky 發表於 20-10-7 15:02
可唔可以再低band少少呢⋯⋯你知我女乜料子㗎啦⋯⋯
嗱,唔好咁講,話晒佢呈一達B1水平。
望高少少啦!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-10-7 15:07
嗱,唔好咁講,話晒佢呈一達B1水平。
望高少少啦!

撞彩呢樣嘢唔係永恆既。而且你介紹果D好似無B1b都唔多駛諗喔!

little_yolky 發表於 20-10-7 15:10
撞彩呢樣嘢唔係永恆既。而且你介紹果D好似無B1b都唔多駛諗喔!
瑪神同銘基,邊駛1B呀?

hkpapa852 發表於 20-10-7 15:13
瑪神同銘基,邊駛1B呀?

銘基唔駛嗎?咁可以同家姐一齊返學幾好喔

little_yolky 發表於 20-10-7 15:14
今年升中,1C自行有入到(1C靠近1B個邊少少)。

little_yolky 發表於 20-10-7 15:14
銘基 係大角咀喎 ! 家姐學校附近是銘賢呀 !

subb 發表於 20-10-7 15:41
我認爲她係講個一段,然後阿妹再坐多一個站咋。銘賢自行要1A及1A-B先得

這裡很多時候比較集中討論
1. DSE 成績
2. 名氣(排名,歷史,名人校友,獎項記錄)
3. 硬件(位置,學校面積,設備新舊)
4. 語言政策

較少資訊空間可以討論學校性格
1.  教學方式方法
2. 學校如何提升學習氣氛
3. 學校如何鼓勵嘗試,給予機會
4. 學校如何幫助學生突破升level,找尋人生方向目標
5. 學校的做事或管理取態

vlpapa 發表於 20-10-7 16:51
1. DSE 成績
其實唔係唔想討論,但你列出既項目呢:1.  教學方式方法
2. 學校如何提升學習氣氛
3. 學校如何鼓勵嘗試,給予機會
4. 學校如何幫助學生突破升level,找尋人生方向目標
5. 學校的做事或管理取態

好似第一點咁,一間學校幾十個老師能有幾十種方式去教書,如果有一間學校全部老師都用同一方法去教書,我真係會驚,因為咁樣好北韓feel

王家爸爸    發表於 20-10-8 09:36

medicine 發表於 20-10-7 15:50
我認爲她係講個一段,然後阿妹再坐多一個站咋。銘賢自行要1A及1A-B先得
如我無搞錯~ 住大埔 !!銘基是有巴士直接去到, 但唔會經太子石結尾一帶架喎 !!!!

medicine 發表於 20-10-7 15:24
今年升中,1C自行有入到(1C靠近1B個邊少少)。

即係唔得啦!

subb 發表於 20-10-7 15:41

係喔好彩你提我啫

回覆 vlpapa 的帖子

恕我直言,你想討論嘅 1-5,就算同一間學校,個個老師作法都唔同,極端到可以第一年 A 老師非常賞識個學生,就算佢唔係品學兼優都鼓勵佢,四圍搵比賽畀佢參加攞獎,第二年 B 老師打壓呢名學生,作文分數全部壓低,第三年 C 老師對任何人都冇提拔,第四年又有老師賞識返,但只係安排多啲職務畀佢試。
同一級教同一科,A 老師可以教到成績最差嗰個都可以合格甚至有 level 4,B 老師可以教到幾乎全班唔合格。

呢啲好睇老師本身,更何況,老師有舊走有新黎,個個處事歷練不同,更難去討論。而且呢啲好個人,可能同學 X 覺得 A 老師教學方法有節奏多練習多機會答問題,但同學 Y 覺得 A 老師上堂好煩乜都問,太多練習挨夜都做唔曬。

vlpapa 發表於 20-10-7 16:51
1. DSE 成績

同一間學校,你問A家長同B家長都有唔同感受。所以呢D嘢好難討論,成績係客觀既,所以比較多人討論,唔係家長唔重視你問果D,只係好難搵到客觀既答案。

medicine 發表於 20-10-7 15:50

我係搞錯咗兩間學校

medicine    發表於 20-10-7 23:01

subb 發表於 20-10-7 17:17
如我無搞錯~ 住大埔 !!銘基是有巴士直接去到, 但唔會經太子石結尾一帶架喎 !!!!
...
哦,以爲搭鐵