用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 音小連waiting都無, 好驚
樓主: QLCM
go

音小連waiting都無, 好驚   [複製鏈接]

lilycngai 發表於 20-10-9 23:38
我小學朋友二年前有二個同學仔音小都唔收,最後入咗男拔。

配對遊戲,不要灰心,加油(emoji)

請教入男拔的這兩位小朋友知道為什麼被音小reject(waiting)嗎?因為太叻?

hkpapa852 發表於 20-10-9 11:35
我又想問吓, 點解大家都當音小係水泡呢?

請問而家音中計dse 算bsnd 幾呢?

healthno1 發表於 20-10-10 01:59
請教入男拔的這兩位小朋友知道為什麼被音小reject(waiting)嗎?因為太叻?

Outspoken 類,阿媽話當初連音小都reject好驚
阿豬媽

知唔知今年有幾多人考? 出左幾多個offer?

eeyore_ada 發表於 20-10-9 22:44
我冇當水泡,我係真的好喜歡音小的,所以都好怕自己咁鐘意,到最後會唔收~~我都有同音小的用家傾過,都好好 ...

可否分享你朋友用家的評價?謝謝

ccoffee 發表於 20-10-10 08:00
請問而家音中計dse 算bsnd 幾呢?

三年前水平係2A-1C之間

近兩年沒看到佢既DSE成績
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

幾年前小朋友 in 音小拿了第一個 rejection, 之後接落嚟的真道和 SMC 都 reject 埋。我們當堂比 rejections 嚇窒咗,並即時嚮起警號!
因為一開波便連收3個rejections, 所以警醒我們要更小心應付日後的 interviews. Touch wood 最後小朋友也有7個offers。

其實我們也十分感恩當年收到音小的 rejection. 因為當時我們深深的被音小rejection 嚇窒(正如樓主現在的心情),從而 step up a gear。如果沒有音小的 rejection 去鼓勵和鞭策,我們小朋友未必有咁嘅小一面試成績和考到心儀的小學!

不必擔心,reject不表示小朋友唔好,只表示學校覺得小朋友不適合這間小學。加油! The best is yet to come.

bearbear1206 發表於 20-10-7 06:32
回覆 janamama 的帖子

Me too,你係咪仲未收到電郵?稍後會打去學校再問(琴曰有打過叫我過多兩日無收到再 ...

我打左去問 最後佢再forwar返個email比我

我成日覺得太叻太醒反而有幾間係唔收....因為知你實唔讀所以唔洗擔心...

我個女音小都唔收,因為佢真係第一次係屋企面試面得好差,但同佢講解返問題,一次比一次好,暫時有兩間收左,加油,唔好 氣餒,比多d鼓勵小朋友,盡左力就ok

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
‹ 上一主題|下一主題