用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 音小連waiting都無, 好驚
樓主: QLCM
go

音小連waiting都無, 好驚   [複製鏈接]

吾好灰心,上年我囡音小後補都冇收到call, 但我今年再考佢二年級插班生終收左,而且佢讀得好開心,老師好有愛😛

一間冇 offer,唔代表其他都冇。識幾個都係考嗰幾間早面試嘅龍校 reject/waitlist,但最後居然都入到差唔多 level 甚至更好嘅官津直私學校,甚至有人係小一考唔到,之後插班入左。冇需因為一間學校而灰心。

努力裝備小朋友,調整一家人心態,小朋友會感受到你嘅負能量,唔好畀自己心情影響到小朋友嘅自信心。加油!

回覆 Vincy2513 的帖子

請問你當年後補有寫信嗎?唔知寫信有無用呢?謝謝!

我是過來人,當年音小reject ,當然很失望,一度懷疑小孩是差的一群。但沒有放棄,最後也有其他不錯的offer , 加油!記住,考小要多點緣份和運氣,只要唔好放棄,小孩也可以茁壯成長!就算end up 冇offer , 也不能代表什麼,只要努力,中學時一定可以突圍而出,因為中學一定要有實力!

回覆 QLCM 的帖子

我同意。我識有个家庭便是如此。

回覆 QLCM 的帖子

今年去in音小其實我覺得點都係好事,比起過往小朋友分了組面試考成點,家長確實沒有全盤掌握可能誤判小朋友(e.g.好叻都有機面試發台瘟),但今年Zoom Interview家長你都係度。再加上又家長問卷,in家長和小朋友video,正取 /waiting/reject可以有很多解說但今年實在些。多謝音小!
So,著眼於進步,此round有無offer其實都可以對小朋友和家長帶來正面和發展性既影響,全觀乎家長明白真的要驚在哪裡。

大家加油!

Vincy2513 發表於 20-10-7 11:43
吾好灰心,上年我囡音小後補都冇收到call, 但我今年再考佢二年級插班生終收左,而且佢讀得好開心,老師好有 ...

請問什麼讓你這樣堅持考入音小?

真的不用害怕,我細路舊年都係連waiting都冇,最後也很多其他offer。佢最後都仲會email連waiting都冇的人問佢哋讀唔讀,因每個人都騎牛搵馬的。

我都係今年音小waiting,當下一刻都有感失望,失望在於佢出咁多offer,點都中,確實明白希望愈大失望越大!加上同班同學有很多都報喜,果時有刻失落,反問自己個女係咪咁差?但再諗深一層 ....應該係自已答得差!
呢間因最有有得in 所以報黎試下 俾亞女體驗下咩叫面試,同時都俾自己試下面試!
知道自己答得唔好 下次再努力過(emoji)(emoji)
正面d諗 唔收就唔洗煩俾唔俾留位費(emoji)
呢間應該大多數人當熱身(emoji)(emoji)下一間同小朋友一齊努力過(emoji)(emoji)相信自己小朋友 總有一間有人欣賞(emoji)(emoji)一齊加油(emoji)(emoji)

我未收到任何消息,咁係唔係rejected 咗呢!

假如音小出offer俾你 到你有更好offer時 你都未必叠埋心水入讀啦? 大部分人都只係當佢大後備騎牛搵馬啫
每間學校收生準則不一樣 呢間唔得啫 要相信小朋友能力呀

利申: 我兩個小朋友都冇報過音小 明知我唔接受到該校很hard sell很注重宗教 無謂浪費大家時間

gelatpl 發表於 20-10-7 22:06
我都係今年音小waiting,當下一刻都有感失望,失望在於佢出咁多offer,點都中,確實明白希望愈大失望越大! ...
真係最好係waiting, 唔駛煩揀來揀去,唔駛留位費,又保留一個機會。

回覆 b3410 的帖子

😆😆 同我老公一樣想法

WAITING仲好啦,唔駛比錢住
到最後再諗
有更好OFFER就己經唔駛煩啦
我地上年都係WAITING,反而仲好,唔駛比牛位費

MUF 發表於 20-10-6 00:46
回覆 junnieip 的帖子

個個話音小最易考,又超派offer, 我地連waiting都無資格,被reject, 真係好難受!  ...
我都以為收, 因為佢出名派超額OFFER, 我都係REJECT, 但唔失望, 因為唔係心儀
其他心儀再努力.

識得一個當年音小reject, 但是女拔正取生. 每間學校都有自己選生的優先次序, 不用過分擔憂

我都係繼續抱住一個是但有間收到都要開心慶祝既心情好了...

我又想問吓, 點解大家都當音小係水泡呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-10-9 11:35
我又想問吓, 點解大家都當音小係水泡呢?
我冇當水泡,我係真的好喜歡音小的,所以都好怕自己咁鐘意,到最後會唔收~~我都有同音小的用家傾過,都好好評價的。
我鐘意音小,一直都好鐘意,另一半都係,所以感恩有OFFER,會好好珍惜。

QLCM 發表於 20-10-5 22:22
回覆 meex2 的帖子

唔係呀,傍晚收到話唔收喇

我小學朋友二年前有二個同學仔音小都唔收,最後入咗男拔。

配對遊戲,不要灰心,加油(emoji)
阿豬媽
‹ 上一主題|下一主題