用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 音小連waiting都無, 好驚
樓主: QLCM
go

音小連waiting都無, 好驚   [複製鏈接]

MUF 發表於 20-10-6 10:17
多謝你既分享。不過我都唔抱期望,其他幾間都係靠拍片同portfolio. 我地唔係名幼,連成績表都無,得啲行貨 ...

雖然無報音小,但同你感受一樣,小朋友普通幼稚園無乜嘢睇,得d口語化嘅評估,已失落咗一間最心儀嘅學校,之後已經無乜期望。

MUF    發表於 20-10-6 13:12

MUF 發表於 20-10-6 10:20
我都係咁安慰自己。我當初祈禱交托咗比天父,為我地揀最合適既,如果唔係神心意既就封我地門啦 (因我相信神 ...

我並未領洗,不過耶穌好似講過:“不可以試探你的上主“, 所以唔使講到話封門玩大左咁嚴重。

我們可以同神祈求安排子女進入我們希望進的學校。我們需要“求”, 需要祈禱向上主表達我們的意願。沒有“求”是不成的。正如禱文裡也有很多“求“ 一樣。當天父聆聽到我們的“求“, 便會按祂的安排幫助我們。這次的失落, 可能正是天父測試我們的忍耐力和信德,因為天父可能已經安排了更好的學校給你子女。你可以多作禱告,相信明年開學的時候你會很感恩天父給你兒子作出的安排!

estella2015 發表於 20-10-6 13:01
我並未領洗,不過耶穌好似講過:“不可以試探你的上主“, 所以唔使講到話封門玩大左咁嚴重。

我們可以同 ...

好多謝你的分享,我的心情真的很低谷。每次上帝都讓我經歷很多困難,最後結果永遠都不是如期,我明白要學習順服及放手交給上帝,中間嘅時間好難涯,好多放棄沮喪的聲音。

meex2 發表於 20-10-6 08:44

唔好灰心。我聽過有啲小朋友收音小reject但係畀啲更好嘅小學 ...

agree

heily123 發表於 20-10-6 13:05
好多謝你的分享,我的心情真的很低谷。每次上帝都讓我經歷很多困難,最後結果永遠都不是如期,我明白要學 ...

耶穌也說過:”凡勞苦擔重擔的人可以到我這裏來”.

我們作為父母,背負著很多子女的重擔,我會經常引用這句,使我內心感到平安。
我兒子另外兩間小學花了很多時間和心血交portfolio和拍片,結果in都無得in, 也很氣餒。但我們要需要收拾心情再出發,還有很多機會一直到明年9月,相信天父會一直指引和帶領我們!

MUF    發表於 20-10-6 14:18

estella2015 發表於 20-10-6 13:21
耶穌也說過:”凡勞苦擔重擔的人可以到我這裏來”.

我們作為父母,背負著很多子女的重擔,我會經常引用 ...

多謝你,原來係咁,我相信你比我更加氣餒。再一次想講今年嘅面試改變了形式,真係唔係太適應。

我明白你的失望, 我上年也是收REJECT.  知道係非常唔開心同擔心, 最後我考了6間直私, 有1直及2私取錄。所以音小唔收唔代表你的小朋友比其他人差, 只是唔適合你的小朋友。小朋友也會揀小學, 所以唔駛唔開心。展望下次的interview! 加油!

QLCM 發表於 20-10-6 11:53
回覆 MUF 的帖子

我唔知有無諗錯,好似係基督徒反而無offer, 感覺音小有部分招生係為左傳福音比未信主嘅人 ...

我都覺

今年個遊戲剛剛先開始  , 分分鐘玩到出年 8月尾 , 唔緊太緊張 , 而且 , 今件間間拍片 , 唔可以作準的 , 不要太擔心 , 加油

多謝大家鼓勵!今年同大仔玩呢個遊戲,遇上疫情係咁拍片已經心很累,理性上都明白reject會多過accept, 聽完各位咁講完我都調整左自己,會繼續努力,大家加油

唔洗擔心,我女同班同學無宗教信仰;音小reject 之後有德望同九龍塘小學offer.  
啱啱開始啫!平常心!

pc228 發表於 20-10-6 12:55
有沒有人還沒有收到電郵?

我咩都未收到 今日check左好多次
得唔得都想有個知字

學校面試成功與否係會有兩個可能:
1.學校認為有更適合嘅申請者
2.學校認為收咗你都未必會讀

所以唔使太失望,継續努力吧!十月初啫,仲有大把機會!~~~

回覆樓主:

可以失望,但不要失去信心,你對孩子有信心,他會感受到,會愈戰愈勇,加油。

回覆 mcl203 的帖子

我到以家都未收到.....真係心急如焚,半夜瞓唔好,你收到未?

回覆 janamama 的帖子

Me too,你係咪仲未收到電郵?稍後會打去學校再問(琴曰有打過叫我過多兩日無收到再打黎問),無理由得唔得都應該有電郵

當年考音小,老師問完點解揀音小之後就一齊祈禱。結果當然是無offer,可能學校覺得我哋連樂器都無學過,黎面試運吉!

回覆樓主:

唔洗擔心,上年呀仔音小無offer,真道second in 都無,但最後有唔少非常好嘅學校offer , 加油

回覆 creambun 的帖子

相信沒關係,我小朋友零音樂知識,樂器完全無學過都入左,所以應沒關係!
‹ 上一主題|下一主題