用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 重會提早買定平機票嗎?
go

[英國] 重會提早買定平機票嗎?

重會提早買定平機票嗎?  如臨近先買, 會好貴之外, 又可能已經 Ful 晒.

過客 發表於 20-10-5 12:16
重會提早買定平機票嗎?  如臨近先買, 會好貴之外, 又可能已經 Ful 晒.

唔會太早買......出年定哂安排先買有彈性啲。

回覆樓主:

不會,一定唔會跟以往做法去提早買機票,除非是疫情尾聲。我寧願見步行步,睇定d先。

不會,出年還有幾多間航空公司留低都未知?

回覆樓主:

我手上仲有3套票要改期,真係煩的。

已經買咗今個學年嘅機票。

暫時都無會買住,看定啲先啊!

暫時無機票起手,等有需要至買。

回覆樓主

有一套聖誕機票,還未決定聖誕回不回來,明年的唔買住了,怕要改了又改!

我以前通常都早一年買,直至COVID 就冇買,所以仲有一套10月一套聖誕節機票,都唔知用唔用得到。

買哂三套,可以更改或航班取消使申請退票,好過要返時萬三四蚊張例如聖誕節

八、九月時已經買咗,當時買的時候有D機已經 full 左學生票位,要選擇D無咁啱嘅日子/時間 + waiting 最理想嘅時間 。。。

cfs 發表於 20-10-5 15:04
買哂三套,可以更改或航班取消使申請退票,好過要返時萬三四蚊張例如聖誕節
...
我之前都係提早一年前買定, 平好多,  但在疫情後, 打算睇定 d / 臨近日期回港先再買, 點知一睇, 張張都要萬三, 萬四甚至重貴 D, 有 d 轉機時間重要成 2X 個鐘, 當初 d 平機票冇晒

睇黎真係買定一 d 可以免費更改或可取消既機票會好 D.

我只買咗一套學生機票, 一有效, 又可以任改, 價錢又相對平HKD10,400, 可以確保放暑假當日有機位回來。
我估去到暑假點都要回來一轉吧,

過客 發表於 20-10-5 15:20
我之前都係提早一年前買定, 平好多,  但在疫情後, 打算睇定 d / 臨近日期回港先再買, 點知一睇, 張張都要萬 ...

看疫情,可能下年暑期留英,最後看孩子想法!

大學或許可以留英
中學的比較難, 宿舍要關門
聖誕節, 復活可以留校已經非常好了