用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 考直私 結局 是否 實至名歸?
樓主: hellobilo
go

考直私 結局 是否 實至名歸?   [複製鏈接]

MrBeast 發表於 20-10-6 17:12
豬肉cert 影響好細,無需太擔心

Cert係話俾學校知你曾經做過或進行中,有一定作用~~~

MrBeast 發表於 20-10-6 17:12
豬肉cert 影響好細,無需太擔心

不過有家長話我女乜都冇,學校會認為家長冇心培育小朋友,諗住將教學嘅責任丟俾學校就算…… 係唔係真?

mcl203 發表於 20-10-6 17:29

其實係俾學校知家長有心去栽培小朋友。
我女乜都冇,其他家長就話學校會以為我係果d將小朋友送咗去學校就咩都唔理嘅家長。

hellobilo 發表於 20-10-4 10:54
請問已經歷過考直私的家長, 賽後結果是否實至名歸? 是否 較醒目的 較多offer, 較平庸 的沒有/ 較少 offer ...
咁講,小朋友唔出聲,面見老師無心0感應,點知佢有幾叻?
就算iq 160, 坐唔定周身陏,影響其他同學上課,你係校長會不會收?

EudyptulaMinor 發表於 20-10-6 17:46
不過有家長話我女乜都冇,學校會認為家長冇心培育小朋友,諗住將教學嘅責任丟俾學校就算…… 係唔係真?
...

一個好現實嘅問題,私小生家庭資源平均比較豐裕,若學習上碰到問題,所謂有錢好辦事。好多年前考小學,老師問我哋普教中,若你小朋友入讀後搞唔掂,你會點處理,包裝好啲咪所家校合作。所以,我估不少學校會考慮資源,所謂全人教育,咪即係要使錢落小朋友身上~~~

mcl203 發表於 20-10-6 17:29
我只是話好細,冇話完全無用

MrBeast 發表於 20-10-6 17:10
k3 睇ort lev 10是ek 神童,不是一般人仔能力 ,唔好嚇人la
唔係我嚇人, 而係我比人嚇呀
啱啱再睇返果個post, 原來唔止level 10, 係12

MrBeast 發表於 20-10-6 17:52
我只是話好細,冇話完全無用

豬肉Cert無乜好處,亦唔係一定須要,但佢表達咗你放咗資源落小朋友身上~~~

EudyptulaMinor 發表於 20-10-6 17:46
...
咁你在interview 可以講你培養心得和親子活動,如果學校著重比$興趣班咁表面的東西,你真的想比小朋友讀嗎。當然,若你小朋友跟朗朗學琴,又唔同講法

Dybala 發表於 20-10-6 17:56
唔係我嚇人, 而係我比人嚇呀
啱啱再睇返果個post, 原來唔止level 10, 係12
...
ek太多神童故事,我身邊有位k3 大概lev 6-7, p1 未睇到hp, p3 就成功插入神校。當然,書中自有黃金屋,培養閲讀興趣唔會死錯人

mcl203 發表於 20-10-6 17:52

一個好現實嘅問題,私小生家庭資源平均比較豐裕,若學習上碰 ...
我覺得學校是想家長能夠協助子女學習上的問題,我有fd interview 好誠實話weekday 要在大陸工作,咁就冇offer。outsource 是方法之一,但有時$不是萬能的,我身邊有不少例子

...
ps, 主菜是小朋友學習能力,eca 是side dish。同時你覺得好有意義的親子活動,是否學校想要的東西? 校長話好重視德育,個意思可能是會教出乖學生,父母不必操心

EudyptulaMinor 發表於 20-10-6 09:31
呢個post係我問~ 問完之後我受到打擊
我重新振作啦~ 依家努力一下,不過都要保持愉快學習,唔係 ...

我都睇左你個post,很慚愧,我囡囡學術真係只去到20以內加減口算,我也不太想人谷我谷,繼續陪佢睇下故事書算了,如果要谷到甘勁先入到的小學,也不太適合我囡囡

Dybala 發表於 20-10-6 17:56

...
its called inflation

上得EK既,大多數都係有心有力栽培小朋友既父母,所以先有錯覺EK神童特別多

我女就係K3睇ORT 10-12那類,小一睇HP、西遊記,係佢返嚟同我講同學睇緊,所以好想睇,大家有話題。老師會介紹一啲文學大師既作品俾閱讀能力高既同學,俾咗本Charles Dickens我女,想當年我讀Eng Lit先至睇過。

直私既同學仔程度差唔多,互相影響,相得益彰。

rafaelbaba    發表於 20-10-8 12:37

MrBeast 發表於 20-10-6 18:30
ps, 主菜是小朋友學習能力,eca 是side dish。同時你覺得好有意義的親子活動,是否學校想要的東西? 校長話 ...

你講起重視德育,好似間間學校都話重視德育,但面試第一round都係問學術,而且只問學術  

taiyeung 發表於 20-10-6 19:14
上得EK既,大多數都係有心有力栽培小朋友既父母,所以先有錯覺EK神童特別多

我女就係K3睇ORT 10-12 ...
勁,唔洗咁him,我寫包單你女女就算唔係神童都至少top 5%
I meant it as a compliment, bottom of my heart

MrBeast 發表於 20-10-6 17:57
咁你在interview 可以講你培養心得和親子活動,如果學校著重比$興趣班咁表面的東西,你真的想比小朋友讀嗎 ...

1st round interview都只問學術,學術唔夠好第一round就out啦

EudyptulaMinor 發表於 20-10-6 20:10
你講起重視德育,好似間間學校都話重視德育,但面試第一round都係問學術,而且只問學術  
...
Exactly, i rest my case

MrBeast 發表於 20-10-6 20:12
勁,唔洗咁him,我寫包單你女女就算唔係神童都至少top 5%
I meant it as a compliment, bottom of m ...

多謝你賞識,但我真心覺得我女應該連資優都談不上
我去圖書館會特登借繪本、漫畫俾女睇,其實仲有好多少字既好書,反而唔想佢miss咗哩份童真。只係細路仔心態跟同學尾,佢哋覺得睇多字厚書就好大個,當然學校閱讀氣氛濃厚都係一種薰陶
‹ 上一主題|下一主題