用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 考直私 結局 是否 實至名歸?
樓主: hellobilo
go

考直私 結局 是否 實至名歸?  

hellobilo 發表於 20-10-4 10:54
請問已經歷過考直私的家長, 賽後結果是否實至名歸? 是否 較醒目的 較多offer, 較平庸 的沒有/ 較少 offer ...

朋友囝仔當年考到旺角男神校,一路成績麻麻,小五留級,中二要轉校。小學階段係學生整合期,流動性比中學高。所以賽後結果唔係一定實至名歸。

賣花讚花香,我覺得小女實至名歸
上年停課,更加見到佢自律、自理、自主、自學能力都好好,老師稱讚有嘉,會俾機會佢發揮,希望佢可以喺適合既學習環境keep住團火,我總算老懷安慰

lollylolly 發表於 20-10-5 19:25
請問可分享下教法點樣錯嗎?小朋友k2, 想參考下,謝
詳情可以參考呢個post
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3844479&extra=page%3D1

我之前以為伴讀目的只係提高小朋友閱讀興趣, 所以唔會好認真同佢逐隻字讀, 只係當講故事咁講大概意思, 而佢亦都自細好鍾意自己搵書睇, 當時就覺得肯主動閱讀都唔錯呀, 就算好多字唔識都冇所謂; 而學校方面, 之前上zoom見到老師都係用口語講一次課本/故事書內容, 唔會用書面語逐個字讀, 咁我就更加以為自己冇問題。但之後有次出面上phonics堂見到佢個同學喺learning centre書架隨手攞起本書就可以自己好流利咁由頭讀到尾(無論中英文書都係), 我就開始懷疑自己係咪教錯, 因為我個女係完全冇呢個能力, 再之後上黎睇到上面果個post先知正確咁伴讀理應係可以達到好好嘅認字效果, 咁就知道自己呢幾年完全係浪費哂, 覺得好似累咗個女咁

至於英文, 學校平時每星期都會比本ORT你做book report, 程度係K1: level 1, K2: level 2, K3: level 3, 咁我就以為睇到level 5/6應該都好夠喇掛, 點知睇完上面個post先知原來出面普遍人係睇到level 10以上, 去到呢一刻先知大獲, 唔怪得人地可以輕鬆摩打口咁讀完一本書而自己個女仲要逐個字慢慢拼出黎讀, 但而家已經係interview季節, 一切都似乎已經太遲, 想追都唔知點追.................

EudyptulaMinor 發表於 20-10-5 18:22
Agree~
我都係同小朋友考直私先發覺公海係咩level,自己有咩不足

請指教如果回頭重來一次,
會幫小朋友加強什麼?

Dybala 發表於 20-10-6 00:43
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3844479&extra=page%3D1 ...

自己識讀level 5 ,6考學校已好夠
中文就真係要加油!

healthno1 發表於 20-10-6 03:27
請指教如果回頭重來一次,
會幫小朋友加強什麼?

加強學術,中英文閱讀能力。

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3844479&extra=page%3D1 ...

呢個post係我問~ 問完之後我受到打擊
我重新振作啦~ 依家努力一下,不過都要保持愉快學習,唔係要勉強小朋友追進度~

EudyptulaMinor 發表於 20-10-6 07:38
加強學術,中英文閱讀能力。
經歷過拍片之後, 我會加埋比佢玩吓朗誦, 起碼會令佢識背稿, 講嘢大聲啲同埋多啲笑容

hellobilo 發表於 20-10-4 10:54
請問已經歷過考直私的家長, 賽後結果是否實至名歸? 是否 較醒目的 較多offer, 較平庸 的沒有/ 較少 offer ...

為什麼要問這個問題?

chujojo 發表於 20-10-6 07:00
自己識讀level 5 ,6考學校已好夠
中文就真係要加油!
但佢係讀得好慢, 要逐隻字拼出黎而唔係認得個樣好快就讀到出黎 (我細個年代冇phonics學淨係靠認個vocab個樣反而仲好似識得多字過個女), 所以而家睇返最錯係冇同佢認字

Dybala 發表於 20-10-6 09:36
經歷過拍片之後, 我會加埋比佢玩吓朗誦, 起碼會令佢識背稿, 講嘢大聲啲同埋多啲笑容 ...

我反而拍片時背稿問題唔大,但有需要訓練有條理表達,講故事時好多「er呢」「跟住呢」,呢d都需要改善,朗誦、講故事呢類都值得玩吓~
我女最大問題係膽量,太內向怕醜,拍片佢可以做到佢應有水平,但面對面interview真係冇喊就當贏啦,會開口答問題已經唔容易~

karenaleung 發表於 20-10-4 19:48
Nevermind   
說話能力,認字,邏輯,全都是生活中可以培養出來,並不一定是要外補,補番來的。生 ...

樓上爸爸講緊係超前教育、學習範圍單一。

由從前K3可以好順利地識計加減、至兩位數加減,以至現在三位數、甚至小許乘數 concept。意味小朋友要學既學術知識越來越多。然而每人都係得24hrs/day,家長唯有縮減興趣方面既空間。形成小朋友既學識、興越範圍好窄。

我明白香港majority 都係選擇傳統升學方向,不過現實係有好多小朋友系學術以外有 talent,但冇local 學校cater 到。因為有奧數獎而入讀名校,大家唔會 surprised,但畫畫拿獎呢?有朋友因畫畫得獎而收IS獎學金 offer

香港教育制度就是如此現實,想小朋友將來行怎樣的路其實由幼稚園選校開始。想愉快學習應一開始選國際學校。想入直私小學,再上直中的話,咁應選比較注重學術的幼稚園。津校的話就視乎你目標是名津還是普通津校,如果毫無準備入了 MCS, LC, SMCS 等名津,相信大人同小朋友都追得好辛苦。新手家長選幼稚園時多集中在愛心同愉快學習,但乏略了間間小學同中學只同你講學術。

993rs 發表於 20-10-6 10:24

由從前K3可以好順利地識計加減、至兩位數加減,以至現在三位數 ...

Deleted

triceramum 發表於 20-10-6 10:38

Deleted

同意
直私根本唔需要嗰個學術水平
小朋友咁早識三位加三位為乜
但往往家長自己嚇自己,自己將standard拉高,令大家都辛苦。

當然,如果有部份直私真係咁crazy,只target呢啲學生,家長自己都要想清楚,未來12年大人細路都有排受

993rs 發表於 20-10-6 10:24

由從前K3可以好順利地識計加減、至兩位數加減,以至現在三位數 ...

我意指很多的學術,是生活上可以學到的,並不是要外補補回來。有些家長選擇外補,是個人選擇。
加強學術知識,亦不代表等於唯有縮減興趣方面空間。

triceramum 發表於 20-10-6 10:38
剛經歷去年考小,小朋友只識20內加,唔識20內減,有大部分一線直私正取(包括兩男直)。我並不認為有邊間 ...

我知EK總會有n無既叻仔/女入到名校

前年都玩過呢個遊戲,已有合適學校 offer。當年「Rhinoceros」就係某校英文試題、另外數學係有兩位加減,及帶有乘數概念既題目。當然學術並非收生唯一標準。

坦白說我唔想為拗而拗,如果唔認同香港教育有「超前」成份,咁大家觀點好唔同。k3 Cambridge 由我大女當年有 starter 已算唔錯,到今日 mover 一街都係,flyer 先係目標。

我理解上面爸爸係不喜呢個氛圍。最少我係

creambun 發表於 20-10-6 10:26
香港教育制度就是如此現實,想小朋友將來行怎樣的路其實由幼稚園選校開始。想愉快學習應一開始選國際學校 ...
係呀, 果陣淨係睇到呢間幼稚園語境好喎(佢英文講同聽同名幼生應該唔差太遠, 但讀同寫就......), 老師又有愛心, 又細校, 會照顧得好啲
但去到而家K3就發現行錯路, 教嘅嘢真係太淺, 迎合唔到市場

fwstides 發表於 20-10-6 10:51
同意
直私根本唔需要嗰個學術水平
小朋友咁早識三位加三位為乜
的確係唔會考得好深, 用返數學做例子可能都係考個位數加減, 好多家長認為如果谷到個小朋友學深啲, 咁到interview真係問你個位數加減時就可以諗都唔使諗即刻答到; 另一個考生就真係淨係識個位數加減, interview果陣雖然都答啱, 但又要諗又要數手指, 咁就已經被比下去
所以就算間學校考嘅嘢唔深, 但到要揀人時都始終會揀返第一個考生

其實直私教學程度深,同學之間差異小,競爭大,家長要跟得足,都不易讀啊!每年小一都有小朋友因跟不上而留班或者轉校。直私收生錯配大有人在。選擇邊類學校一定要睇清小朋友性格,能力和家庭配合。