用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 考直私 結局 是否 實至名歸?
樓主: hellobilo
go

考直私 結局 是否 實至名歸?   [複製鏈接]

回覆樓主:

好多要中上學術+超強soft skills。有些齋強學術都得。

DengCK 發表於 20-10-4 23:30
係EK,好似得幾間學校先係學校咁,升小入唔到,插極都要插。我地細個的年代,除非搬屋否則點會插班。我自己 ...

咁有龍轉龍都好正常,升中都冇咁大壓力

PTL_L 發表於 20-10-5 09:10
認同你講,人叻去都邊到讀書都叻;叻人通街都係,因為時代唔同,父母培育方法同以前唔一樣,我哋亦都要與時 ...

好講家長想大塘做小魚, 定係小塘做大魚,
一間名小, 50% 升B1, 但個個家長都谷到恆一恆,  你唔夠力真係有可能趺入個不是B1個50%
另一間二線小, 30%升B1,  但大部份家長都自由發揮, 你發力谷下, 可能游到上B1 30%內.

其實好講家長自己係咩型態多過小朋友係咩型態....

其實考直私除咗小朋友表現, 仲會唔會睇住邊, 家長職業同學歷呢啲周邊嘢?

Dybala 發表於 20-10-5 10:54
其實考直私除咗小朋友表現, 仲會唔會睇住邊, 家長職業同學歷呢啲周邊嘢?

直私或多或少有
睇家庭教育續航能力

Dybala 發表於 20-10-5 10:54

我堅信絕對會

A女孩,外向活潑,笑容甜美,開朗有禮,學術一般,有好多間offer
B男孩,文靜有禮,講野有問有答,有3個offer
C男孩,文靜怕醜,講野叻但唔鐘意出聲,數學超叻,100以內都計到出黎,英文中文寫字都好叻,一個offer都無,最後扣入一間一般的小學,一年後考插班入左間超級好既。
幾千個小朋友,只收百幾個,睇漏眼唔出奇,當然外向肯表現的小朋友會較優勢,求學漫漫長路,小學只係開始。

airwalk 發表於 20-10-5 10:27
好講家長想大塘做小魚, 定係小塘做大魚,
一間名小, 50% 升B1, 但個個家長都谷到恆一恆,  你唔夠力真係有可 ...

如果係A和B小學係同一個區,兩間都唔係大上大落嘅小學,理論上該位小朋友係A和B都唔會係B1學生,只係係A校內名次較後,係B校內名次較前~~~

DengCK 發表於 20-10-4 23:30
係EK,好似得幾間學校先係學校咁,升小入唔到,插極都要插。我地細個的年代,除非搬屋否則點會插班。我自己 ...

呢到更神奇是,入到名/神校就代表一帆風順,飛上枝頭變鳳凰

未入到嘅,流晒口水;入到嘅,到處踩人地學校。真係...顧掂自己小朋友讀唔讀得掂同適合先啦!

medicine    發表於 20-10-6 12:09
zaba    發表於 20-10-6 09:00

簽名被屏蔽

我始終相信, 考不到直私並不代表一切, 如果小朋友真是有實力的話, 小學也可以插班進神校,或者讀完小學升往神中。

個人觀感
我身邊很多朋友
反而抽一線津小嗰班,簡簡單單,小朋友整體發展最好

Azzurro 發表於 20-10-5 09:54
我覺得考私立直資最大的得著是了解到過去兩年幼稚園家長的表現

如果小學咩都考唔到,家長可以檢討自己方法 ...

Agree~
我都係同小朋友考直私先發覺公海係咩level,自己有咩不足

EudyptulaMinor 發表於 20-10-5 18:22
Agree~
我都係同小朋友考直私先發覺公海係咩level,自己有咩不足
最後悔係太遲上黎呢度學嘢, 到而家上到K3先知自己小朋友同其他會考直私嘅係差好遠好遠, 要喺呢一兩個月追上已經冇可能, 同埋上咗呢度先知自己幾年黎嘅教法仲有學校嘅某啲教法係錯(主要係認中文字問題, 亦都係每間直私基本必考嘅)

Dybala 發表於 20-10-5 19:14
最後悔係太遲上黎呢度學嘢, 到而家上到K3先知自己小朋友同其他會考直私嘅係差好遠好遠, 要喺呢一兩個月追上 ...

請問可分享下教法點樣錯嗎?小朋友k2, 想參考下,謝

Dybala 發表於 20-10-5 19:14
最後悔係太遲上黎呢度學嘢, 到而家上到K3先知自己小朋友同其他會考直私嘅係差好遠好遠, 要喺呢一兩個月追上 ...

完全講中我心聲
我唔係教法錯,我直頭冇諗到中英數要谷下,以為跟學校學就足夠,呢幾年都係玩,冇參加興趣班(冇cert冇證明),就只係我同佢做手工、做勞作、做實驗、去戶外跑跳,我覺得呢d係有意義嘅,只係1st round interview 學術唔過關,學校根本唔會想知道我花咗幾多心機喺非學術……

回覆 EudyptulaMinor 的帖子

其實見仁見智,依家嘅社會個個壓力咁大,小朋友細細個就已經要面對升學壓力,一個快樂健康嘅童年幾咁重要,我第一胎係仔仔:內向害羞型,當時都好似你咁,完全冇外補,興趣班得跆拳道、游水同彈琴,完全冇學術。最後考私立直資真係慘不忍睹,得1間收同一間waiting,真係心灰意冷,最後好運抽到第一志願津校,也係區內成績最好的一間,十分谷。我個仔全級前十,而全級前十之中起碼一半人日日去補習社操卷,我哋依舊冇外補,只係為左keep住英文語境,有搵外籍老師單對單上talking,佢一直學習得好開心,我覺得同佢幼稚園成長有關。如果問我後唔後悔,我會話唔後悔,適合自己就是最好。但其實人又好矛盾,到我囡囡,佢性格外向坐唔定,即使有哥哥津校必收做backup,我都依舊好焦慮,因為覺得佢唔啱讀,所以由升K2開始我就陪佢一齊準備應對考升學,依家都好惊最後考唔到
所以我覺得凡事都有兩面性,啱自己小朋友就係最好,而考小學只係另一個學習階段嘅開始,唔代表考唔到就輸左。漫漫長路啱啱開始

zaba    發表於 20-10-6 09:04

TONG0720 發表於 20-10-5 20:19

其實見仁見智,依家嘅社會個個壓力咁大,小朋友細細個就已經要面對升學壓力, ...

十分同意
適合小朋友最重要,亦是唔少升小家長忽略的

TONG0720 發表於 20-10-5 20:19

其實見仁見智,依家嘅社會個個壓力咁大,小朋友細細個就已經要面對升學壓力, ...

冇錯冇錯~ 冇話考唔到就點嘅,只要適合小朋友嘅學校就係好學校~ 我搵嘅學校都會偏向冇咁谷,提倡愉快學習嘅為主,大抽獎我都係抽二線happy school,主要係唔想小朋友覺得讀書係好慘嘅事,不過聽返嚟嘅都話津小都係功課比較多,即使係happy school,而且想小朋友有好d嘅英文語境,所以都係想佢入到私小。
其實我女應該幾enjoy學習,佢可以坐定定幾個鐘冇人逼佢,佢就不停咁做幾個鐘課外練習,佢會要求我print d worksheet俾佢,逼我陪佢做,我求佢放我走,我諗佢係搵到佢有興趣嘅嘢就會沉迷去學、想知多d,佢唯一唔鍾意就係寫中文字,明明佢淨係講中文,但偏偏唔鍾意中文字

EudyptulaMinor 發表於 20-10-5 20:36
冇錯冇錯~ 冇話考唔到就點嘅,只要適合小朋友嘅學校就係好學校~ 我搵嘅學校都會偏向冇咁谷,提倡愉快學 ...

一齊加油啊,打氣啊!遊戲要玩到下一年8月都係希望小朋友有個適應佢哋嘅成長同學習環境。中文又真係好難,好少人會鍾意寫
‹ 上一主題|下一主題