用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 選讀醫科,化學是否一定要5**
樓主: Dadafung
go

選讀醫科,化學是否一定要5**   [複製鏈接]

回覆 P1001S 的帖子

想問如果唔係個個有CO, 咁最遅3月1日收物野,無CO 都會收message such as thank you for coming for the interview 之類 ???or only 有CO 才會收reply ?

回覆 October. 的帖子

Yes, 兩間都無CO , 好奇怪,仲要係名校生,正正常常的,好難想像in 時出現問題,但我記得2年前個年web 上話CU 個年CU min 收43( 7 subjects), HKU min 36 ( best 6)

oasismcmug 發表於 20-12-30 13:05

想問如果唔係個個有CO, 咁最遅3月1日收物野,無CO 都會收message such as thank you f ...

你講係non-jupas medic部分。我理解係唔會正式答覆,一路去到8月底睇吓仲有無位到開學前才回正式confirm有無。目前2間U都係咁做,等Jupas/DSE 定曬,再去執non-Jupas marginal cases.

P1001S 發表於 20-12-30 12:57
2間U medic差唔多,所以成人話爭學生。

icthx.thx

P1001S 發表於 20-12-30 13:10
你講係non-jupas medic部分。我理解係唔會正式答覆,一路去到8月底睇吓仲有無位到開學前才回正式confirm有 ...

3月份出嘅CO 係比non-Jupas, in 得好成績又好的學生。

oasismcmug 發表於 20-12-30 13:00
回覆 YmOra 的帖子

兩年前興入CU 多過HKU

係喎!忘記有這風氣,加上樓上都話兩大學其實丁當馬頭。

oasismcmug 發表於 20-12-30 13:09
回覆 October. 的帖子

Yes, 兩間都無CO , 好奇怪,仲要係名校生,正正常常的,好難想像in 時出現問題,但 ...

43分應該係JS4501 median, 2020上年median也是43分。上年CU 有CO係40分/7科。

咁jupas 的interview 係咪唔係咁critical , 主要是睇dse 成績,interview 只係kick out d 唔係正常的?

P1001S 發表於 20-12-30 13:01
Non-Jupas 會多d。Jupas真係好少,基本上都係等DSE出 result再定。出result之前叫你去in, 一係你就係超勁 ...

明白。Jupas少D都感覺OK啲啲!因為,若然CO太多就失去原本的原意。

兩年前是2019

oasismcmug 發表於 20-12-30 13:14

咁jupas 的interview 係咪唔係咁critical , 主要是睇dse 成績,interview 只係kick ou ...

我理解係,曬走d唔正常。我聽人講HKU MMI 有一個section係中文,結果有d學生中文唔係咁好都收。

oasismcmug 發表於 20-12-30 13:17

兩年前是2019

2019 CU medic median係43分,上CU website好易查到。

YmOra 發表於 20-12-30 12:18
其實有無話每個學系課程會收幾多個CO?會唔會有可能收好多?
我都唔知佢會出幾多CO比JUPAS學生呀!

YmOra 發表於 20-12-30 12:22
不是HKU比CU難入嗎?我一直都誤會。
真係各有各難呢,一個計6科,一個計7科。睇近年報導,係CU較吸引DSE學生去報,而HKU就收多D NON-JUPAS學生。
HKU既ENRICHMENT YEAR,唔係咁多人鐘意,同埋佢地個PASSING RATE好似低D。

P1001S 發表於 20-12-30 13:01
Non-Jupas 會多d。Jupas真係好少,基本上都係等DSE出 result再定。出result之前叫你去in, 一係你就係超勁 ...
今年HKU係叫埋JUPAS學生12月見,安排了四日,尋日最後一日。12月中就見NON-JUPAS學生。
INTERVIEW完結時,有寫話3月1號會通知。其實到時都未有學校UPLOAD既同學PREDICTED GRADE,又冇咩SLP,就只得同學仔填既10項OEA,我都唔知佢地係咪單純睇E-MMI就決定比咩OFFER

P1001S 發表於 20-12-30 13:17
我理解係,曬走d唔正常。我聽人講HKU MMI 有一個section係中文,結果有d學生中文唔係咁好都收。
...
我仔中文題佢都死左(JUPAS學生),要問返考官佢果句點解 聽完笑死我。其餘英文題佢都正正常常(我覺得),希望唔會有太大影響啦!

silvia_ng 發表於 20-12-30 16:26
我都唔知佢會出幾多CO比JUPAS學生呀!

唔打緊

silvia_ng 發表於 20-12-30 16:28
真係各有各難呢,一個計6科,一個計7科。睇近年報導,係CU較吸引DSE學生去報,而HKU就收多D NON-JUPAS學生 ...

icthx.thx

另外,我有聽過讀醫嘅CU:會先甜後苦;HKU:會先苦後苦。

silvia_ng    發表於 21-1-4 09:14

今年聽中大medic online 介紹,佢哋成日強調係JUPAS 制度下,係唔可以出CO, 但問過d師兄師姐,HKU 同CU都會出CO喎,而家攪到我好混亂

silvia_ng 發表於 20-12-30 16:33
我仔中文題佢都死左(JUPAS學生),要問返考官佢果句點解 聽完笑死我。其餘英文題佢都正正常常(我覺 ...

冇問題架,最緊要唔好自己估估下之後扮識,唔明會問係最好嘅做法
‹ 上一主題|下一主題