用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 選讀醫科,化學是否一定要5**
樓主: Dadafung
go

選讀醫科,化學是否一定要5**  

P1001S 發表於 20-10-6 22:53
1. 關於幾多分入- DSE (Jupas) 非常透明。HKU 已有公佈 medic 收36分 (新計法42分。5*加1分即7x6科 =42分) ...

多謝你,解答非常詳盡!

回覆 kellymami 的帖子

除了因為中大有GPS和DY2這兩個吸引到尖子的因素, 另一個考慮係中大medic考試passing rate較高,即是較少人要repeat, 壓力細d,這個也是中大medic多人揀的原因

mingmingyinyin 發表於 20-10-6 23:42

除了因為中大有GPS和DY2這兩個吸引到尖子的因素, 另一個考慮係中大medic考試passi ...

相信都係其中因素之一!

AAWORKDAD 發表於 20-10-6 12:10
幾年前院長話75%位比DSE考生。

龍門係用嚟搬㗎嗎!

做過官啲語言藝術係勁㗎。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

mingmingyinyin 發表於 20-10-6 23:42

除了因為中大有GPS和DY2這兩個吸引到尖子的因素, 另一個考慮係中大medic考試passi ...

另一個說法是教授的教學態度及方法有不同評價,多些人喜歡中大。

公平競爭之下,用家自己決定就最合理。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆 ANChan59 的帖子

課程內容及教學質素都有好大關係。

小鹿揀學校 發表於 20-10-6 09:52
36分 已入硬HKU medic , 38分是超晒班....
Btw 每年DSE chem 只有少於200 個 5**, 兩間U 加埋有500幾 ...

沒諗到

October. 發表於 20-10-6 11:36
CO 38分係舉例.  依家問題係, 如果HKU唔滿意個interview, 考到36分,甚至38分,係唔係一定入硬呢?   ...

請教,咁係咪有機會就算達到"中位數"也有機會不被取錄,有機會出現有學生達到"下四分位數"而因面試表現好而被取錄嗎?thx.thx

YmOra 發表於 20-10-8 12:45
請教,咁係咪有機會就算達到"中位數"也有機會不被取錄,有機會出現有學生達到"下四分位數"而因面試表現好 ...
我理解係. 醫科生一定要INTERVIEW, 俾既CO 有d人又唔同分.
好似HKU, INTERVIEW滿意, 36分放A1一定收, 有d人CO 唔止36分添,  "下四分位數" 36分, 咁一定有人低過36分入到.

October. 發表於 20-10-8 13:59
我理解係. 醫科生一定要INTERVIEW, 俾既CO 有d人又唔同分.
好似HKU, INTERVIEW滿意, 36分放A1一定收, 有d人 ...

謝謝你的解說thx.thx

我唔了解,但也推斷應該係,因為合乎"中位數"的人應該比學額多,那麼落空嘅中位數學生不及被取錄嘅下四分位學生的理由應該係"面試分"的問題了。

YmOra 發表於 20-10-8 15:22

我唔了解,但也推斷應該係,因為"中位數"人數應該比學額多,那麼落空 ...
之前大海睇過,HKU有人CO 高達40分添,所以INTERVIEW唔PASS, 36分唔一定必入.

October. 發表於 20-10-8 15:42
之前大海睇過,HKU有人CO 高達40分添,所以INTERVIEW唔PASS, 36分唔一定必入.

明白晒些些

YmOra 發表於 20-10-8 15:22

我唔了解,但也推斷應該係,因為"中位數"人數應該比學額多,那麼落空 ...
以我理解,「中位數」一詞係代表中間果個人,而唔係一群人。
即係,假設100個學額,上四分一位係第25個取錄既學生,中位數係第50個取錄既學生,下四份三位係第75個取錄既學生。

請錯請指教

October. 發表於 20-10-8 13:59
好似HKU, INTERVIEW滿意, 36分放A1一定收, 有d人 ...
JUPAS學生會在INTERVIEW後有CO嗎? 我之前問過有D話有,有D話冇
同埋INTERVIEW之後,好似有EMAIL通知自己INTERVIEW表現如何嗎?

silvia_ng 發表於 20-10-9 10:00
JUPAS學生會在INTERVIEW後有CO嗎? 我之前問過有D話有,有D話冇
同埋INTERVIEW之後,好似有EMAIL ...

係醫科先會俾CO。其它科, 有d大學會加分,但唔會俾CO的,(特殊情況例外, 例如:校長推荐,出色運動員等等).

silvia_ng    發表於 20-10-9 15:01

silvia_ng 發表於 20-10-9 10:00
同埋INTERVIEW之後,好似有EMAIL ...

上年12月做完M M I後, 二月出CO ; Jupas 學生如果收到滿意評級, 會收到CO42分

silvia_ng 發表於 20-10-9 09:59
以我理解,「中位數」一詞係代表中間果個人,而唔係一群人。
即係,假設100個學額,上四分一位係第25個取錄 ...

你說的完全對,我文字表達錯原本意思,已修改了。

修改為:
... ...因為合乎"中位數"的人應該比學額多... ...

silvia_ng    發表於 20-10-9 15:03

F15X5 發表於 20-10-9 12:46
上年12月做完M M I後, 二月出CO ; Jupas 學生如果收到滿意評級, 會收到CO42分
MMI應是HKU吧?! CO 42分 (6科計) 是新計分辦法下的42分是嗎?
未知CU的會否有CO比JUPAS同學呢? 有勞指教! 謝謝!

silvia_ng 發表於 20-10-9 15:03
MMI應是HKU吧?! CO 42分 (6科計) 是新計分辦法下的42分是嗎?
未知CU的會否有CO比JUPAS同學呢? 有勞指教! 謝 ...

係HKU(新計分法); 我聽說CU好少比CO, CU今年4月interview NJ 學生,只出了很小CO⋯⋯

F15X5 發表於 20-10-9 15:43
係HKU(新計分法); 我聽說CU好少比CO, CU今年4月interview NJ 學生,只出了很小CO⋯⋯
...
IC,CU可能都係PREFER收JUPAS學生為主吧。
咁CU Interview後,會否email 通知返同學佢面試是否PASS架?