用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Year 7
樓主: neko1234
go

[英國] Year 7 [複製鏈接]

有留意過west buckland
因為朋友個仔剛去讀
係heathrow 仲要搭3粒鐘火車先到
好遠,學費也不平都要3x頭

聽講Bromsgrove 好多國際生,即中國和香港,俄羅斯人比例有三成以上,所以都唔知好唔好報佢好

Bromsgrove本身係OK嘅學校,係寄宿比例50%唔算好高,而留學生比例又唔太低,要考慮係咪想夜晚同週末對住一大班中港非東歐人。

Bromsgrove Y7-8 無錯係3萬鎊頭(唔算貴),但係Y9打後都係收返3萬鎊尾,同其他學校唔爭太多。

另外,零舍覺得今年得別多agent推介Bromsgrove。咁又要諗下點解,夠竟係佢commission特別鬆手?定係特別多位?係人都推介係人都報,咁到時會唔會真係好多都入,撞口撞面都係香港人呢?

beastiebistro 發表於 20-10-8 12:46
Bromsgrove本身係OK嘅學校,係寄宿比例50%唔算好高,而留學生比例又唔太低,要考慮係咪想夜晚同週末對住一 ...
我都覺得agent好鍾意推介呢間。
題外話問一問,你覺得Prep school,喺照顧year 7或者關愛方面會唔會好少少呢?

回覆 Jaycarissa 的帖子

老實講,我覺得Pastoral care間間都唔差得幾多。反而我覺得重點係,比較有名嘅boarding school,好多都冇Year 7,所以靠prep school feed佢哋。入咗一條龍嘅year 7,到year 9轉走未必咁易。所以如果你有心鋪排仔女入好啲嘅boarding school,又唔介意year 7送佢去,我絕對建議揀prep school。當然揀啲出名啲㗎啦,例如Dragon school, Pilgrims, Summerfield嗰啲。

回覆 beastiebistro 的帖子

謝謝,我再搵多啲資料先。

beastiebistro 發表於 20-10-8 21:29

老實講,我覺得Pastoral care間間都唔差得幾多。反而我覺得重點係,比較有名嘅boa ...

Handcross Park 如何?但我哋未必想去Brighton。

你可以睇睇啲比較有名嘅prep school,佢哋通常website都有list低 leaver's destinations。因為唔同嘅prep會同唔同嘅senior school有較強聯繫,而且同location都有少少關係。最緊要係啲prep school識得點準備啲少朋友去考senior school,啲senior school又知道呢啲prep school出品有啲保證。(當然唔係話實得,始終Y9都係要再考。)

回覆 emmaek 的帖子

Handcross park好,而且都唔一定入BC。你睇返佢leaver's destinations (under about us),啲小朋友都會去唔同嘅senior school,Eton Harrow都有。當然揀得handcross park嘅,有好多都博入BC啦,同埋入到咩學校最後都要睇小朋友能力,唔係話入到有名嘅prep就一定入到心儀嘅senior school。

beastiebistro 發表於 20-10-9 06:48

Handcross park好,而且都唔一定入BC。你睇返佢leaver's destinations (under about u ...

係呀!Handcross Park有30-50%都去BC,但BC好似好多國際學生,又怕chur得滯,仲慘過係香港讀。

我小朋友唔係乖乖坐定讀書型,佢要有好多時間自己玩、睇書同發夢。我希望佢入發展比較全面嘅學校,有傳統寄宿生活。

不過都係嗰句:收咗先算啦!

入得BC就要預咗chur同多中港學生。你啱嘅收咗先有得揀先係緊要。你想搵下alternative嘅話,我推薦Dragon School(不過就喺Oxford中心)

我小朋友又係咁,好鍾意睇書,要有時間自己玩同發夢。佢唔係唔肯讀,又唔係唔識,不過需要有人guide住。

一日到黑好似跌咗落幻想世界咁,可能係男仔,
遲啲先成熟。

之前我真係冇乜留意寄宿人數嘅比例,真係多謝你講一講。

Foremarke Hall 如何?
(我覺得Repton好似幾好)

其實唔使擔心。只要唔係完全抗拒讀書或者去外國,多數都唔會太差。當然有幾好最後都同能力有關係。

Foremarke Hall都唔錯,不過真係9成人都會直升Repton。當然Repton係好好嘅傳統英式寄宿學校所以呢個唔係問題。Foremarke Hall,應該係non-selective所以入學要求應該唔高,但係佢應該有控制收留學生比例,同埋400零人得50幾個宿位可能位唔多。

寄宿生比例我個人覺得應該係最緊要嘅Factor之一,直接影響小朋友寄宿體驗。俾咁多錢都係想佢有個最好嘅體驗。

beastiebistro 發表於 20-10-9 11:59

入得BC就要預咗chur同多中港學生。你啱嘅收咗先有得揀先係緊要。你想搵下alternative ...

佢暫時過咗面試,等安排再考試。Dragon School我都見過有人討論,等我研究吓先。唔該晒!

唔使客氣,祝好運

目標係Tonbridge, 邊間prep school 較好?

應該係Hilden Grange Prep同埋Holmewood House。雖然prep schools會feed好多senior schools,不過因為地理關係,多數都主力feed返最近嗰間。

多謝你解答,我而家開始有個大方向。
今天身邊有啲朋友淨係識叫我揀排名高,排名高,排名高⋯⋯
乜都唔理。

搞到我都迷惘左好幾個星期。

‹ 上一主題|下一主題