用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Year 7
樓主: neko1234
go

[英國] Year 7

回覆 neko1234 的帖子

個人認為如果間學校無7/8成boarder(最好全部Full boarder)都唔會俾到正式傳統寄宿體驗。雖然上堂可能大部份係英國仔,但寄宿嘅精粹係落堂後、夜晚喺house同埋weekend hea嘅時候嘅互動。無返三幾百人(來來去去都係嗰幾個,可能大部分係香港/中國人)有幾多互動可想而知。

尤其你考慮緊Y7去,有成7年要讀...

當然,我唔知你心裡面嘅criteria,所以係我個人嘅諗法啫。

neko1234 發表於 20-10-5 09:15
都係,但都叫有二百幾boarders,有d只得幾十人…

其實個人喜好,我喜歡80-100宿生左右,不需太多,相處融洽才是重點,星期六日打波出Town去教堂,冇疫情時會安排去睇戲睇冰曲去outlet去....。今年疫情少咗歐洲人亦可能同脫歐有関。先根據自己興趣活動關愛成績位置budget去排下

neko1234 發表於 20-10-4 22:19
佢話有d我仔可以試考,有d平deposit 可以做backup,又就下budget,搞搞下就比左咁多……

如果我一心入名 ...
我想問一問多唔多家長會俾多過一間學校嘅deposit 㗎?平平哋嘅話,都要£10,000一間喎。

我小朋友都係諗住出年去讀
Year 7

Jaycarissa 發表於 20-10-6 10:10
我想問一問多唔多家長會俾多過一間學校嘅deposit 㗎?平平哋嘅話,都要£10,000一間喎。

我小朋友都係諗住 ...
這個也是考慮報學校因素,有d 好早offer又唔係target, 都唔知點算

我就唔會,亦都唔想…
所以,唔想考太多,自己煩到自己…

我估我都唔會,如果back up school 先比offer 應該會放棄

bbeasy25 發表於 20-10-6 14:13
這個也是考慮報學校因素,有d 好早offer又唔係target, 都唔知點算
我而家就係咁,有一間有Offer。但嚟緊仲有兩間會考,但係而家個Offer又唔會可以拖到出年嘅一月。
加上又驚自己個仔考唔到其他。

個offer 係Bromsgrove,家長們對於間學校有乜意見?

Jaycarissa 發表於 20-10-6 15:06
我而家就係咁,有一間有Offer。但嚟緊仲有兩間會考,但係而家個Offer又唔會可以拖到出年嘅一月。
加上又驚 ...

仔仔同你喜歡Bromsgrove嗎?在已報的學校中在心中排第幾?
我囡囡報了5間,已決定心目中首三間有offer 就接受,back up 兩間有offer 先就放棄。

Bromsgrove甘快有offer, 真係好難拖到出年1月. 其他2間有信心嗎?             可以叫Agent 問下其他2間學校機會大嗎? 因為你有offer係手話會易問到d.

加上又驚 ...

現在己有offer?咁早,Bromsgrove 肯比你拖幾耐?

bbeasy25 發表於 20-10-6 16:49
Bromsgrove甘快有offer, 真係好難拖到出年1月. 其他2間有信心嗎?             可以叫Agent 問下其他2間學校 ...

快到咁,我有諗過佢係唔係個個報名都收。
我仔話Bromsgrove份卷唔難。

不過佢表現飄忽,我唔大信心其他2間會收。其中一間係The Leys。

kct18 發表於 20-10-6 17:08
現在己有offer?咁早,Bromsgrove 肯比你拖幾耐?
21 days

Jaycarissa 發表於 20-10-6 17:54

The Leys 一月先考喎!
Bromsgrove 要比幾多deposit?

Jaycarissa 發表於 20-10-6 17:54
我小朋友剛interview完Bromsgrove, 仲未考試, 因為d人話11月就會有offer, 所以唔報. Agent話Bromsgrove 係大校, 比offer會多d但怏deadline.

回覆 kct18 的帖子

大約£13000

Jaycarissa 發表於 20-10-6 19:01
回覆 kct18 的帖子

大約£13000

如果唔係首選,梗係唔咁心比成£13,000去做後備

kct18 發表於 20-10-6 18:04
The Leys 一月先考喎!
Bromsgrove 要比幾多deposit?
唔知點解,覺得the leys好多人報。

Jaycarissa 發表於 20-10-7 22:07
唔知點解,覺得the leys好多人報。

有人話Agent年年都話多人報,唔知今年係咪真係多咗人諗住下年出國?

加上又驚 ...

講Bromsgrove
http://www.britannia-study.com/articleDetail/%E6%98%8E%E5%A0%B1%E5%8D%87%E5%AD%B8%E7%B6%B2-%E8%8B%B1%E8%AD%98%E5%AD%B8%E7%94%9F%E3%80%8C%E6%90%B6%E9%96%98%E3%80%8D%E7%8D%B2%E5%8F%96%E9%8C%84%E3%80%80%E7%9B%A1%E6%97%A9%E6%BA%96%E5%82%99UKiset%E9%9A%A8%E6%99%82%E6%9C%89%E9%A9%9A%E5%96%9C?utm_source=Facebook_PicSee&fbclid=IwAR16uw2ZETe5KzSgZo6aBjaSGA1f3nzh5688kgFzZGBrULQHwztzLrDDHAw

Bromsgrove IB 做得幾好,學費都唔貴喎