用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Year 7
go

[英國] Year 7

Agent 比左學校list我,有無人讀過或認識可以比下意見?因為唔會報晒,只想報幾間,但網上搵到既資料唔多…

St Edmund’s College (Hertfordshire
Truro School
West Buckland School
Kings College Taunton
Radcliffe College
Ashville College

首先你自已決定想讀齋校定男女校先, 再去每間網頁望下學校環境, 預計由機場去學校的車程, 學費, 學校係大校定細校, 望完就可縮窄範圍。

admiral1008    發表於 20-10-4 13:54

neko1234 發表於 20-10-3 23:08
Agent 比左學校list我,有無人讀過或認識可以比下意見?因為唔會報晒,只想報幾間,但網上搵到既資料唔多… ...

你範圍太大了,根據自己要求縮細少少,呢啲學校由南至中部,遠至西南邊三小時車嘅,成績又不算同級,你小朋友成績興趣如何?自理能力,所需関愛程度又如何,運動方面又如何,慢慢拎走一啲不合自己小朋友的學校再研究

cfs 發表於 20-10-4 14:49
你範圍太大了,根據自己要求縮細少少,呢啲學校由南至中部,遠至西南邊三小時車嘅,成績又不算同級,你小 ...

就係,比左咁多我,選擇困難……

Agent 比左學校list我,有無人讀過或認識可以比下意見?因為唔會報晒,只想報幾間,但網上搵到既資料唔多… ...

依個list的學校,係咪同一個ranking? 即收生要求差唔多?

回覆 kct18 的帖子

一定唔係,個list非常diverse,乜都有。所以家長一定要自己諗清楚要求,自己排返唔同條件嘅重要性,咁先可以篩選。

邊間agent咁搞笑比咁長嘅list嚟揀

我明白你感受,agent 比一堆學校你叫你揀,但自己又唔識。最衰又嚇你出年好多人爭,競爭好激烈!唯有自己上網做下功課,大部分學校都有d comments。我最後揀男女校,location,排名作出選擇

neko1234 發表於 20-10-4 15:07
就係,比左咁多我,選擇困難……

你自己西左吾考慮果啲先可以比意見你

學術水平最高係咪 Loughborough Grammar School?
不過boarding 太小人,而且係男校
B agent都係介紹Ipswich School and Asheville College比我,可以比啲意見嗎?

回覆 kct18 的帖子

齋計學術水平可能LGS係最高(其實都唔係好客觀㗎喇,因為只係靠之前畢業成績嚟做reference。成績年年都可能有升跌,亦都同入學有幾selective有直接關係,未必關學校增值事。)

不過要寄宿(仲要係Y7)我就一定唔會揀LGS或者Ipswich呢啲得唔夠10% boarders嘅學校,一到夜晚weekend,成間學校得返幾個人,根本無寄宿體驗可言。

Boarding 太少,週末悶到死

請問邊間agent

waiyan2000 發表於 20-10-4 17:53
邊間agent咁搞笑比咁長嘅list嚟揀

佢話有d我仔可以試考,有d平deposit 可以做backup,又就下budget,搞搞下就比左咁多……

如果我一心入名校,可能比既方向比較單一,可能佢見我太多野諗…就比堆我諗下

King’s College Taunton 無 Year 7 喎,係由Year 9 開始。Year 7 應該係去佢相聯嘅 prep school 叫 King’s Hall School。。。

bbeasy25 發表於 20-10-4 19:51
Boarding 太少,週末悶到死

都係,當初我無諗過呢樣,所以要重頭再諗過…

Sana2010 發表於 20-10-4 22:29
King’s College Taunton 無 Year 7 喎,係由Year 9 開始。Year 7 應該係去佢相聯嘅 prep school 叫 King ...

係呀,King’s Hall School

回覆樓主:

其實,佢有另幾間我無提,因為我都有了解過下,都知其中利弊…

上面果d因為真係各有優劣,成績好但少boarder,或雖然係大校多boarder,但又好似比較少人提及…

而且我想聽下其他媽媽諗法,係一味揀成績好既,定搵多boarder大校開心既,因為我自己都好亂…我唔係話掉個list出來等大家幫我諗…

同埋想引d讀緊既家長可以分享下,學校照顧好唔好,有無令小朋友自動波學習,小朋友有無投訴唔開心想走… (都知私隱問題,家長未必想公開講,真心感謝pm回覆我既:)

我知每人要求唔同,我只係想聽多少少,搵個方向…希望無困擾大家

其實我考慮左New Hall
好耐,大校,成績好,多boarder,但聽聞  幾嚴,報唔到,我仲係十五十六,我想係上面再sort out 多1間正,1間後備…

謝謝

回覆 neko1234 的帖子

其實New Hall school係大校(1250人到)但係得30%係boarder (仲要包weekly, flexi同full boarders)比例係算非常少,要留意。

beastiebistro 發表於 20-10-4 23:05
回覆 neko1234 的帖子

其實New Hall school係大校(1250人到)但係得30%係boarder (仲要包weekly, flexi同 ...

都係,但都叫有二百幾boarders,有d只得幾十人…