用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Year 7
樓主: neko1234
go

[英國] Year 7

回覆 Jaycarissa 的帖子

唔好客氣。希望幫到你同你小朋友。

beastiebistro 發表於 20-10-9 13:12

Foremarke Hall都唔錯,不過真係9成人都會直升Repton。當然Repton係好好嘅傳統英 ...
請問⋯⋯放棄Bromsgrove,等Foremarke,會唔會好傻?

我個人唔覺得傻,因為多個機會試「更好」嘅學校。我亦唔覺得Bromsgrove好過Repton好多。

beastiebistro 發表於 20-10-17 11:55

我個人唔覺得傻,因為多個機會試「更好」嘅學校。我亦唔覺得Bromsgrove好過Repton ...

Repton不是Year 9才收嗎?

回覆 emmaek 的帖子

Formarke係Repton系嘅prep school

beastiebistro 發表於 20-10-17 12:04
回覆 emmaek 的帖子

Formarke係Repton系嘅prep school

Icic, thanks

回覆樓主:

我仔過去開學了一個半月了,解讀一下國際生人數和寄宿生比例既實際情況啦。
個個都好想入啲全寄宿,得幾個華人既學校,實際上,只講私校和public school (不包stated n grammar school)
只有數間可以做到,如eton, oundle.
但私校既費用由3-5萬鎊不等,以英國稅率咁高,真係咁多家庭可以負擔到? 中產都未必得,因為要知道英國家庭多不止一個孩子

續......

回覆樓主:

續上.....
而eton 全寄宿多是皇室人只或富豪子女,非富則貴(當然香港中高產家庭都有人入到)
其他學校好大部分學生來自軍人家庭,他們只要付10%學費,而讀day school 就更平。 就算選擇weekly boarder,香港學生和英國仔相處時間都唔會好少,因為好多學校是6天上課,星期六半日,下半日是運動項目,好多英國仔會玩完在黃昏時候走,到星期日黃昏前就要回校,所以少左人都係一晚咁多。
而weekly boarder 家庭大多住在該省個零鐘內車程,所以唔會做day pupils.
續.....

回覆樓主:

比著我,我首要是選擇取錄國際學生有限人數學校(唔係因為程度難,而係學校要保持英國傳統,如其實國家學生多就一定會變)
當然有人選擇似國際學校模式(近似美式)如bromsgrove 呢類學校亦有追捧。

回覆樓主:

所以,只要有一定宿位,最好估全校一半啦,不論是否包括weekly boarder, 都會有一定的英國學校的生活體驗,要知道,好多舍監同時亦是教員也住在宿舍內,課餘時都有相處時光。

回覆 beastiebistro 的帖子

多謝你嘅答覆。
(成日擔心自己做錯決定,影響小朋友)

我都好明白,所有父母都一樣。當然意見係我個人睇法,不過唔使太擔心,我覺得小朋友好容易適應,大部分學校in general分別都唔會超大。