用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 好後悔寄e express
樓主: waiyan2000
go

[英國] 好後悔寄e express  

WeiSB 發表於 21-12-20 14:46
11/24寄出,12/3上機,之後一的消息都冇,打電話去問又話係咁,冇得查,真係唔好再用e-express!!!真後悔 ...
我估12/3只是交付等候上機,真正上機後几快嘅

MrsFung 發表於 21-12-20 18:38
你張收據有tracking no可以查的,你上Royal Mail 網track item。

我有查royal mail,狀況係「12/3正離開香港」,而香港方面就係「12/3交付運送公司」,基本意思就係兩頭未到岸,兩邊都似乎話自己唔關事!而e-express追蹤服務原來衹包括四個點:收貨、上機、到岸、送貨,所以而家訊息仲喺兩點中間,冇得追!

回覆樓主:

我上星期去寄 speedpost, 職員話等上機都要兩星期,其他更耐,我再上星期第一次用 vantage, 仍衹是 handover to carrier

回覆樓主:

大家留意,e-express有尺寸限制 。
早兩日去寄,個職員竟然攞把尺出嚟左度右度,我係買7號postpack,尺寸加埋唔超過90 cm。但係佢話我中間谷高咗,咁我話中間高咗左右窄咗喎,但係佢就度左右最闊嗰兩個角位。呢個係虛位,其實可以摺一摺用膠紙黐埋佢 ,咁就一定冇問題,只係我冇諗過會有人咁執羞,連虛位都計。

我 9/12 寄 speedpost, arrived London on 21/12. Right before Christmas