用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 好後悔寄e express
樓主: waiyan2000
go

[英國] 好後悔寄e express   [複製鏈接]

Taimum 發表於 21-5-19 22:10
我準備寄KF94口罩比阿仔去醫院做placement, 2kg內寄e Express可以啦!

KF94 足夠防護?

sunny.moon 發表於 21-5-19 22:19
KF94 足夠防護?

我之前比阿仔的只是外科口罩,KF94會好啲呀!

bobo-mama 發表於 21-5-11 15:06
我最近都試咗寄vantage, 2kg $262, 3/5寄,8/5 收到,都幾快
Vantage唔敢寄食物,同日寄出另外一個零食包by ...

你就好啦 ,咁快收到 !我寄之前問郵局職員,佢話vqntage快過e express,咁我就寄咗vantage,價錢只係爭幾蚊。點知5月7號寄,8號到而家網上系統完全冇update!去郵局問,就淨係畀咗enquiry form 畀我填,之後仍然得個等字!

回覆 etoile 的帖子

我寄過vantage 幾次都10天內收到

etoile 發表於 21-5-25 13:19
你就好啦 ,咁快收到 !我寄之前問郵局職員,佢話vqntage快過e express,咁我就寄咗vantage,價錢只係爭幾 ...

最近E Express 快左好多,我517號寄左一件,21號已經出左英國關,24號朝早已經送到學校。

etoile 發表於 21-5-25 13:19
你就好啦 ,咁快收到 !我寄之前問郵局職員,佢話vqntage快過e express,咁我就寄咗vantage,價錢只係爭幾 ...

係呀,第一次寄就咁快到,印象良好
我記得HK post website 講寄vantage 是4-8日到英國,正常是快過e-express 7-14日的,我諗你case係exception, 真係要入form check 下
希望你女早日收到包裹啦

5月份寄咗兩次ec ship, 麵係三星期左右收到

bobo-mama 發表於 21-5-25 15:20
係呀,第一次寄就咁快到,印象良好
我記得HK post website 講寄vantage 是4-8日到英國,正常是快過e-expre ...

尋日郵局填完form職員即時幫我fax 咗過去,仍然得個等字。
冇電話,enquiry 又唔知幾時有結果,好似其他人咁冇事就話啫,而家完全冇頭緒冇嘢做到!
我唔會再用vantage!

etoile 發表於 21-5-26 10:55
尋日郵局填完form職員即時幫我fax 咗過去,仍然得個等字。
冇電話,enquiry 又唔知幾時有結果,好似其他人 ...

咁真係好耐喎,希望郵局快啲locate到件貨啦

想請教吓, 如果tracking status 出 'delivered" 係唔係即係真係送左件? 但仔話收唔到. 我係寄5月18日寄e-express既, 照理無咁快送到?

雙子媽媽 發表於 21-5-27 17:49
想請教吓, 如果tracking status 出 'delivered" 係唔係即係真係送左件? 但仔話收唔到. 我係寄5月18日寄e-ex ...
我呢個月寄了兩次e-express 都係10天左右收到。

雙子媽媽 發表於 21-5-27 17:49
想請教吓, 如果tracking status 出 'delivered" 係唔係即係真係送左件? 但仔話收唔到. 我係寄5月18日寄e-ex ...

佢顯示delivered 就系派左件,我517號寄左一件,22號已經出左海關,24號朝早已經派左件,我仔中午食完Lunch返房見到件包裹了,最近快左。

回覆 雙子媽媽 的帖子

同樣最近我都試過同樣情況, 系統顯示delivered但阿囡收唔到, 我問哂house mistress 同office 都話無見過份件,我心諗唔通學校整唔見份件? 最奇係阿囡係系統顯示delivered 後一星期後又收到份件....

沒寄幾個月,原來現在寄物件貴了很多。

有些問題可否幫忙

我女要我寄夏天衫
是否寄vantage 沒上限重量,我大約寄3kg

還有已忘記
寫old clothes
銀碼 寫多小磅

有個 港貨協制編號應填什麼

麻煩 幫下忙(emoji)(emoji)

最近有冇人寄過EC ship? 寄左一星期都完全未有update…..

阿仔下星期自己去開學,兩喼帶不晒,要寄物多一箱,請問用Vantage / express / DHL 好?

剛網上看,而家Vantage跟E-express好似冇大分别,都係2KG以下,價錢也差唔多,只係Vantage可以網上跟踪,不如對唔對

whoo99 發表於 21-8-16 23:33
剛網上看,而家Vantage跟E-express好似冇大分别,都係2KG以下,價錢也差唔多,只係Vantage可以網上跟踪,不 ...

可以參考最近有關嘅帖
郵寄小型包裹去學校 https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3860034

WeiSB 發表於 21-8-17 06:47
可以參考最近有關嘅帖
郵寄小型包裹去學校 https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=38 ...
多謝,是我搞錯著,Vtange不限重量,限重要的是Vtange小包。而家E-express好似漲價,冇太多優勢

E-express食品不可郵,藥品應該好郵吧?蓮花清瘟、必理通、枇杷膏之類,不急用,費事帶
‹ 上一主題|下一主題