用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 好後悔寄e express
樓主: waiyan2000
go

[英國] 好後悔寄e express  

wloi 發表於 21-3-1 15:25
我女大學,每個 term break都有6星期。1個 term 8 星期。

嘩!每個term break都有個半月,好似放暑假甘長。

Taimum 發表於 21-3-2 09:04
我細仔間大學只得3星期,無得返啦!改機票去6月先,到時再決定!

我囡囡 都已改咗6月機票,但而家英國禁飛至 9月30日到都唔知點算?!   

Taimum 發表於 21-2-28 12:38
我剛剛先睇到email話3月1日加價,好彩昨天寄了3件!

我上星期五寄出的,今日已經到了英國,都算快。

啱啱收到Royal Mail 通知,郵包可能會打稅。請問有冇人可以話我知如果要打稅,收件人要點樣繳交稅款同響邊度攞到郵包㗎 ?唔該晒!

回覆樓主:

請問寫d乜先唔洗再俾稅?郵費仲要加稅,咁我洗乜揀佢

喧嘩 發表於 21-3-4 01:01
請問寫d乜先唔洗再俾稅?郵費仲要加稅,咁我洗乜揀佢

一般 gift below £39 免稅,要唔要比稅唔關香港郵局事喎

fuifui 發表於 21-3-3 23:11
啱啱收到Royal Mail 通知,郵包可能會打稅。請問有冇人可以話我知如果要打稅,收件人要點樣繳交稅款同響邊 ...

好easy,收到email後,你入去royal mail個系統睇睇,比錢,好快會收到貨。我記得好似仲有位置比你揀埋收件日期。

fuifui 發表於 21-3-3 23:11
啱啱收到Royal Mail 通知,郵包可能會打稅。請問有冇人可以話我知如果要打稅,收件人要點樣繳交稅款同響邊 ...
你系咪填超過39鎊?又或者比海關懷疑你既貨價超過39
網上ONLINE 比錢,要比稅加手續費,比左錢好快放行。

回覆 TTEE1819 的帖子

謝謝!好清楚!

回覆 yuyueng 的帖子

不是喔!是我自己填報了五十磅價值。

醒目開學勳章

請問有冇人知消毒噴霧可否寄英國?
邊間平又會快到?

LWLM0804 發表於 21-3-4 11:54
邊間平又會快到?

英國網超市, Amazon 好多有得賣唔使寄啦!

fuifui 發表於 21-3-4 11:08

謹記以後千萬唔好填超過39鎊貨價,否則費時失事,比20%稅金+手續費之余仲耽誤起碼一星期,我一般填20鎊樓下,當然我系寄文具零食多。

邊間平又會快到?
https://www.amazon.co.uk/Dettol-Crisp-Linen-Disinfectant-Spray/dp/B084R1XD3T/ref=sr_1_4?dchild=1&keywords=DISINFECTANT+SPRAY&qid=1614839750&refinements=p_89%3ADettol&rnid=1632651031&s=grocery&sr=1-4

£2.39

邊間平又會快到?

我起AMAZON買過,孖裝500ml X 2 消毒噴霧, 70% 酒精成分殺菌99.99%D12.99鎊,包免費送貨。

fuifui 發表於 21-3-4 11:08

我之前寄DHL..誠實個頭報 HKD420,結果都要俾稅先送件...宜家寄乜都寫39GBP以下,海關唔信要tax都無計。不過暫時未試過....寄衣服同鞋就多數要俾tax,所以可免則免

我都試過寄中草藥,價錢是300港元左右。我連同收據一齊寄,可惜都要打稅。我覺得可以的話盡量在英國買。

醒目開學勳章

謝謝你,我叫阿仔睇睇先

醒目開學勳章

yuyueng 發表於 21-3-4 14:44
我起AMAZON買過,孖裝500ml X 2 消毒噴霧, 70% 酒精成分殺菌99.99%果D,12.99鎊,包免費送貨。
...
仲平過香港寄過去,真係冇必要寄,謝謝你

有冇人試過平郵幾廿蚊1kg