用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 好後悔寄e express
樓主: waiyan2000
go

[英國] 好後悔寄e express   [複製鏈接]

edithtsoi 發表於 21-1-18 20:26
回覆 SmileSmileSmile 的帖子

應該是同班機, 我女也收到了

請問e-express郵件是否不可以超過2kg?

Gloriasogashiwa 發表於 21-1-19 14:25
請問e-express郵件是否不可以超過2kg?

對呀,係包埋個盒,封箱膠紙同label重量。個盒長闊高總和唔可以過90cm
我今日都係第一次寄,放完口罩都放唔到好多其他野。希望搭到直航機啦。我問左我女有一個月口罩儲備我先敢用e-express寄俾佢

wloi 發表於 21-1-19 14:45
對呀,係包埋個盒,封箱膠紙同label重量。個盒長闊高總和唔可以過90cm
我今日都係第一次寄,放完口罩都放唔 ...

謝謝你的詳盡回覆,本來想聖誕前寄EMS, 但可惜尚未回復服務。咁只好分開2-3次寄。
另請問寄件表格在郵局取嗎?

Gloriasogashiwa 發表於 21-1-19 15:05
謝謝你的詳盡回覆,本來想聖誕前寄EMS, 但可惜尚未回復服務。咁只好分開2-3次寄。
另請問寄件表格在郵局取 ...

你要上ec-ship..開個account...在那裡填好資料...然後print 個 label出來,貼在個箱到(最好用膠袋套住張label)。去到郵局再磅,然後封箱(封箱膠紙自備)...付款...我用郵局買到的萬用箱,盒邊已經有個膠袋位放個 label...如果用其他箱,最好都用膠袋放個張label先貼在箱上

wloi 發表於 21-1-19 15:56
你要上ec-ship..開個account...在那裡填好資料...然後print 個 label出來,貼在個箱到(最好用膠袋套住張la ...

感謝(emoji)

wloi 發表於 21-1-19 15:56
你要上ec-ship..開個account...在那裡填好資料...然後print 個 label出來,貼在個箱到(最好用膠袋套住張la ...

sorry, quote錯咗回覆

Gloriasogashiwa 發表於 21-1-19 15:05
另請問寄件表格在郵局取 ...

建議你喺屋企買個手提電子磅,先磅左 確定唔會超重先,咁就可以封哂箱先拎去郵局,去到郵局會再磅,你畀實數付款就搞掂

今星期又係冇update........等了又等

我12月21號寄左2箱speed post
1月4號話已交付運輸公司 今日仲係無更新過.....
差唔多一個月啦 有冇搞錯?究竟係未上機定係英國等緊人處理

longlokma 發表於 21-1-19 16:52
建議你喺屋企買個手提電子磅,先磅左 確定唔會超重先,咁就可以封哂箱先拎去郵局,去到郵局會再磅,你畀實 ...

多謝!

kat_l2 發表於 21-1-19 18:15
差唔多一個月啦 有冇搞錯? ...

同妳一樣!我問過英國果邊,佢哋話未收到貨件。

llmom 發表於 21-1-19 18:23

同妳一樣!我問過英國果邊,佢哋話未收到貨件。
Thanks for sharing!去過郵局問 佢叫我填form
過左幾日收到郵政主任既信 寫左一大篇野都係廢話
話到左英國 網上既status就會update.... 呢樣野就算佢唔講我都知
重點係份郵件去到邊度 佢又唔答
早知咁慢 當初寄DHL  

kat_l2 發表於 21-1-19 18:41
Thanks for sharing!去過郵局問 佢叫我填form
話到左英國 ...

但係DHL 好多限制,好多野都唔可以寄!

kat_l2 發表於 21-1-19 18:41
話到左英國 ...
同樣我之前send email去問,佢覆話可以自行上網check status, 這點我夠知啦!我2件同日4/1離港,分別是13:24 和 13:48分鐘,13:24的已在12/1到了Uk, 13:48嘅就話轉機去了越南,我諗我要快快拋個西瓜落海等佢浮番上水面,

回覆 kat_l2 的帖子

我都係21號寄,30號話離港,都依然音訊全無

回覆 Gloriasogashiwa 的帖子

E express 包裝好, 貼晒地址lable, 一定不能超過2000g, 1g 都不能超過
在網上登記好, 印張地址報稅表出來

由於2KG 其實好少野, 如果是寄衣服, 不易爛的, 我會用膠袋包2層, 貼上地址lable, 再用大量膠紙卷好包裹 (因為膠袋比較輕, 防水)

Lable 可以打2KG, 去到郵局會立即磅, 到時按實際重量收錢 (不可以超過2000G)

2KG =HKD155
長寬厚合計不得超逾 900 亳米

寄的物件是禮物,總價值不超過£39,便不需缴VAT税。當然,英國海關有權查驗你的包裹價值。

https://www.hongkongpost.hk/tc/sending_mail/international/air/eexpress/index.html

edithtsoi 發表於 21-1-19 22:22
回覆 Gloriasogashiwa 的帖子

E express 包裝好, 貼晒地址lable, 一定不能超過2000g, 1g 都不能超過

非常清楚,多謝你!

kat_l2 發表於 21-1-19 18:15
差唔多一個月啦 有冇搞錯? ...

我估系去左唔知邊到轉機,一直等緊未去到英國,我之前有件又系上左機好耐,有其他JM問過郵局,話比左埃航起泰國等去英國。

今期真係好快,上星期六係屋邨郵局臨收工前寄件去英國,剛剛見到今日預備派件。

yuyueng 發表於 21-1-20 12:50
我估系去左唔知邊到轉機,一直等緊未去到英國,我之前有件又系上左機好耐,有其他JM問過郵局,話比左埃航 ...

嗚嗚............. 聽日就到一個月 份郵包寄左一個月仲遊緊世界
連英國都未到
‹ 上一主題|下一主題