用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 好後悔寄e express
樓主: waiyan2000
go

[英國] 好後悔寄e express  

我10月15日寄 Speedpost,21日收到。係用郵局5KG萬用箱。

我個 speedpost 終於到左...7號郵局一開鬥就寄...打左一次去催...今日22號先收到。

回覆樓主:

我10月3號寄e-express, 前兩日先收到。

wloi 發表於 20-10-22 21:43
我個 speedpost 終於到左...7號郵局一開鬥就寄...打左一次去催...今日22號先收到。 ...

你個Speed Post D都唔Speed 呀,足足用左2星期,我個E Express 930號寄,而家仲起香港等上機。

Speedpost 500gr 或以下要$245,但一啲都唔speed, 16號寄完全冇進展

yuyueng 發表於 20-10-23 14:38
你個Speed Post 一D都唔Speed 呀,足足用左2星期,我個E Express 起9月30號寄,而家仲起香港等上機。
...
係囉,如果我無催,都唔知幾時上機。我女擒日見到佢漏左帶的notes...加埋 Donki買的零食,台灣麵都唔知幾開心,佢等到頸都長

回覆樓主:

昨日親自去催一催,今朝check 個status竟巳離港!

manman333 發表於 20-10-23 14:52
昨日親自去催一催,今朝check 個status竟巳離港!

唔好開心住,離港未必去緊英國,見 到到達咗英國先係真   

Lofty 發表於 20-10-23 14:41
Speedpost 500gr 或以下要$245,但一啲都唔speed, 16號寄完全冇進展

我見樓上話要打電話去催?乜唔系順次序先寄先走咩,郵局下下要人催甘老土既。

yuyueng 發表於 20-10-23 15:25
我見樓上話要打電話去催?乜唔系順次序先寄先走咩,郵局下下要人催甘老土既。
...
唔知係咪機場郵局職員轉左。我寄左咁多年,都無問題..係十月開始先要等運到

回覆 yuyueng 的帖子

我的9月29日寄e express, 昨天收到了

yuyueng 發表於 20-10-23 15:25
...

單看這兩星期大家的分享,就證明唔係先寄先走。雖然疫情影響服務,大家明,但真係離譜左dd。大家用speedpost係貴好多,但都等好耐,真係唔抵。我用e express, 所以預左耐。

回覆樓主:

我分別係8號同9號寄e Express
8號未有消息
但9號嗰份,今日已清關
真奇怪

TTEE1819 發表於 20-10-23 19:39
單看這兩星期大家的分享,就證明唔係先寄先走。雖然疫情影響服務,大家明,但真係離譜左dd。大家用speedpo ...
係呀!E express 係好平,我都調節心態預一個月時間,不過speed post就絕對唔抵,呢個價錢寄其他快遞好過。

回覆樓主:

我用E express。

第二件郵件等左29天,終於在10月27日到英國。今天我上hk post tracking睇,第一次見「delivery incomplete」, 奇奇怪怪,於是去Royal mail tracking一望,要收我£14. 9 (import VAT & handling fee),激死,郵費都只係$84,除左少少食材外,有皮膚科醫生開的药,我寫「snacks & skin care ointment」, 就被打稅。

你們唔好學我,我蠢到死。

回覆 TTEE1819 的帖子

怪你太老實, 都係間間單單寫零食, 舊衣算

edithtsoi 發表於 20-10-29 21:25
回覆 TTEE1819 的帖子

怪你太老實, 都係間間單單寫零食, 舊衣算

係呀,我蠢呀,第一次寫「snacks & stationery」,完全無事。其實兩盒野的東西是差不多。

TTEE1819 發表於 20-10-29 21:21

第二件郵件等左29天,終於在10月27日到英國。今天我上hk post tracking睇,第一次見「del ...

咁你報包裹價值幾多?佢收的税款係點計出来的?

TTEE1819 發表於 20-10-29 21:21

第二件郵件等左29天,終於在10月27日到英國。今天我上hk post tracking睇,第一次見「del ...

我上次被打稅係寄 DHL....唔知有 GBP39呢個限制,結果寫左 $420..被打稅
我今日寄 speedpost幾誠實,仲要網上報埋關,唔知要唔要打稅?我因為有液體,所以報清楚少少費時佢開箱。如果全乾貨,我會籠統d

你個箱係咪被開?

longlokma 發表於 20-10-29 22:01
咁你報包裹價值幾多?佢收的税款係點計出来的?

我寫£26。我覺得佢求其計數