用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 好後悔寄e express
樓主: waiyan2000
go

[英國] 好後悔寄e express   [複製鏈接]

hiddenhero 發表於 20-10-21 09:41
一定程度上其實係滿足阿媽既心靈

咁你用呢個角度去分析又好似講得幾啱喎  

今早上咗中環郵政總局, general post Office,我只係想寄兩張紙政府文件給亞仔簽名。職員話新規例,空郵: $4.9,估計兩個月(估計用船運)。Express : $249, 估計3星期。想請教大家,有這些新規定嗎?

heidi430 發表於 20-10-21 13:50
今早上咗中環郵政總局, general post Office,我只係想寄兩張紙政府文件給亞仔簽名。職員話新規例,空郵:  ...

$245 應該唔係E express而係Speedpost?

今早上咗中環郵政總局, general post Office,我只係想寄兩張紙政府文件給亞仔簽名。職員話新規例,空郵:  ...

$249三星期到咁貴,我用Fedex寄幾張A4文件$279,5日到,要先網上填表入會先係$279否則$4xx

e-express要網上整晒先可以,你文件咁輕幾廿蚊搞掂.https://www.hongkongpost.hk/tc/sending_mail/international/air/eexpress/index.html

wloi 發表於 20-10-19 20:42
我件speedpost 15號下午 3:xx...已交付運輸公司/出發前往目的地 ....郵局同我講, 17號上左機,到宜家都無 ...

請問寄speed post 時表格有一項 “no of certificates and invoices” 係要填什麼呢?物品要單據? thanks

JVC2002 發表於 20-10-21 17:29
請問寄speed post 時表格有一項 “no of certificates and invoices” 係要填什麼呢?物品要單據? thanks ...

我無填喎。公司寄貨先要填卦。我寄日用品零食係唔需要。我件Speedpost剛剛離開海關我女問幾時到,唯有同佢講,已經到左英國,快啦

poonseelai 發表於 20-10-21 06:52

咁你今次蝕咗 ,speedpost 價錢,e-express 服 ...

你啱

有apps係寄包裹費用大比拼,經佢哋寄有拆,見價錢TNT、郵局差唔多,但人地可以上門收貨,有冇人用過?

bb815 發表於 20-10-21 20:21
有apps係寄包裹費用大比拼,經佢哋寄有拆,見價錢TNT、郵局差唔多,但人地可以上門收貨,有冇人用過?
...

5/10用Spaceship App寄小郵包寄英國,輸入尺寸丶重量,即會顯示不同速遞公司價錢,快慢平貴任擇,最後揀咗UK Continental Econ 1kg $274( 有限度追蹤郵件), 約了第二天上門取件,7/10收email通知實際是1.21kg, 要補差價$19。

Check Royal Mail, 15/10到Manchester 中央郵件中心,17/10到阿仔個town, 撞正weekend, 延到19/10收件。

16號用二百幾蚊speedpost寄左個小包裹, 今日依然冇聲氣..........幾十蚊寄e express大包裹, 5日到左

Lofty 發表於 20-10-22 13:14
16號用二百幾蚊speedpost寄左個小包裹, 今日依然冇聲氣..........幾十蚊寄e express大包裹, 5日到左 ...

吓?! 竟然?

bb815 發表於 20-10-21 20:21
...

Spaceship?

sunny.moon 發表於 20-10-22 13:17
吓?! 竟然?

其實有無地方投訴? speedpost 比多左錢應該快d,同埋係跟日子處理,而唔係機場郵局職員喜歡邊件就邊件先走。我一向用郵局賣的箱寄。我下次試下用其他箱寄,唔同size無咁易壘穩,會唔會被先處理?
真係要還神,我件貨,已經到左細女大學的城市貨站,相信今日會送。我女擒晚問我佢d notes點樣,話寄失左就真係要喊。

我女9成唔返香港,為左保險,可能11月要寄口罩,預佢12月前到

16號用二百幾蚊speedpost寄左個小包裹, 今日依然冇聲氣..........幾十蚊寄e express大包裹, 5日到左 ...

唔係呀,甘快。
第1份28日寄e express ,16天就送到學校。
第2份29日寄e express,仲未到英國,我真黑仔。

回覆 wloi 的帖子

我都好想問吓點向郵局’反映‘ 呢個問題

我12号寄添啦,今日直頭踩落郵局問,一樣係處理中,唔知幾時。

Lofty 發表於 20-10-22 14:51
回覆 wloi 的帖子

我都好想問吓點向郵局’反映‘ 呢個問題

wloi 發表於 20-10-22 13:58
其實有無地方投訴? speedpost 比多左錢應該快d,同埋係跟日子處理,而唔係機場郵局職員喜歡邊件就邊件先 ...

我都試過用其他相唔關事㗎! 6号寄 speedpost 用其他箱等到 16号仲處理中 10幾日啦!
我 16号打去問佢話 17號抽出寄结果 19号囡囡竟然收埋貨添郵局究竟搞乜鬼?!
如寄口罩建議你嘅 FedEx 好D,近聖誕 新年唔好搏!!

manman333 發表於 20-10-22 15:09
我12号寄添啦,今日直頭踩落郵局問,一樣係處理中,唔知幾時。

我8號寄,仲係處理中。
‹ 上一主題|下一主題