用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 好後悔寄e express
樓主: waiyan2000
go

[英國] 好後悔寄e express   [複製鏈接]

ema 發表於 20-10-10 15:49
回覆 sunny.moon 的帖子

我寄啲UK amazon 買不到或好貴的,另外有很多其他雜物衣物鞋,7kg in total ...

我囡囡買10 樣野,有 6樣唔係寄失就係爛 一係就話學校已簽收咗,又要搞一輪唉……amazon真係好煩,搞到佢依家都唔敢再訂!

sunny.moon 發表於 20-10-10 19:57
我囡囡買10 樣野,有 6樣唔係寄失就係爛 一係就話學校已簽收咗,又要搞一輪唉……amazon真係好煩,搞到佢 ...
我女以前讀中學,無論網購,空郵定 speedpost...次次都無問題.
今次我都係第一次寄去大學宿舍,希望無問題啦,有本佢的 notes...為防寄失,我scan晒成本 notebook....我7號寄 speedpost...track status, 今日都仲在香港,我仲同佢講一星期會到

回覆 sunny.moon 的帖子

可能你女甘啱吾好彩, 我女上星期係amazon買左2樣野都順利收到,其中有塊全身鏡添

wloi 發表於 20-10-10 20:45
我女以前讀中學,無論網購,空郵定 speedpost...次次都無問題.
今次我都係第一次寄去大學宿舍,希望無問題 ...

我9月27日Speed post 寄一份 4xx g 文件去比英國朋友 , 都係9號先到達英國 。

sunny.moon 發表於 20-10-10 19:57
我囡囡買10 樣野,有 6樣唔係寄失就係爛 一係就話學校已簽收咗,又要搞一輪唉……amazon真係好煩,搞到佢 ...

今年訂左好多次Amazon準時收貨喎,細至洗頭水,衣架,大至雜物櫃,大學接待處收咗電郵學生三日內取。

waiyan2000 發表於 20-10-10 13:39
麻煩你留意下你嘅 郵包status   有咩消息可唔可以話我知呀?因為如果你個郵包仲快過我到達英國 ...

cfs 發表於 20-10-10 22:29
今年訂左好多次Amazon準時收貨喎,細至洗頭水,衣架,大至雜物櫃,大學接待處收咗電郵學生三日內取。
...

HKD240.0 訂左3個大膠箱,包裝內完全冇保護難左一個!話要退貨先有得退錢囡囡懶得搞! 重點係冇得用 ! 訂防設唔係話寄失就學校巳簽收,開學到依家已經試過幾次!麻

sunny.moon 發表於 20-10-11 00:33

HKD240.0 訂左3個大膠箱,包裝內完全冇保護難左一個!話 ...

咁黑仔嘅

brother4 發表於 20-10-10 14:42
所以上次隔天再寄-次,前後2日總有-份收工_(當時主要口罩)

我9月18號嗰兩個 包裹, 9月29號嗰兩個 包裹 , 到而家都唔知去咗邊度

我個朋友遲過我記都已經收到啦。

分別只係喺唔同郵局寄出 ,會唔會係 屋邨 郵局, 容易遺失啲?

waiyan2000 發表於 20-10-12 17:02
我9月18號嗰兩個 包裹, 9月29號嗰兩個 包裹 , 到而家都唔知去咗邊度

我個朋友遲過我記都已經 ...

香港郵政已經唔敢覆我email   

waiyan2000 發表於 20-10-12 17:03
香港郵政已經唔敢覆我email

我9月28寄的一件,在10月11日昨天已經有new status「released from customs / despatched from processing centre」。

你的,仲未寄到又唔知去左邊,確實係唔好彩。

TTEE1819 發表於 20-10-12 17:12
我9月28寄的一件,在10月11日昨天已經有new status「released from customs / despatched from processing ...
I sent on 29 Sept and is still "Arrived at processing centre"

TTEE1819 發表於 20-10-12 17:12
我9月28寄的一件,在10月11日昨天已經有new status「released from customs / despatched from processing ...

其實如果我寄四個郵包出去只係得一個失咗蹤,我覺得唔出奇,但係我而家前后十日內寄左四個郵包出去,係四個郵包都冇咗蹤影,我覺得好唔尋常, 係我郵寄嗰間郵局出咗啲唔知咩問題   

waiyan2000 發表於 20-10-12 19:56
其實如果我寄四個郵包出去只係得一個失咗蹤,我覺得唔出奇,但係我而家前后十日內寄左四個郵包出去,係四 ...

如果唔急用,等多一陣,無理由4件郵件都出事呀。我在第2天(9月29日)寄的,也未有消息,唯有等。我估稍後有消息的。

TTEE1819 發表於 20-10-12 20:00
如果唔急用,等多一陣,無理由4件郵件都出事呀。我在第2天(9月29日)寄的,也未有消息,唯有等。我估稍後 ...

你29號寄出個郵包而家嘅status係乜嘢

請問寄e-express的物件(如零食、護膚品等)是不是要附上發票?
另外,舊衣服可以寄嗎?咁佢地點知有無過39磅呀?

waiyan2000 發表於 20-10-12 20:05
你29號寄出個郵包而家嘅status係乜嘢

「arrived ar processing centre 」件郵件仲在香港。

而我第一次件郵件係有3個status:
1: arrived at processing centre (hk)
2: arrived at processing centre (uk)
3. Released from customs/despatched from processing centre (uk)

beauty 發表於 20-10-12 20:45
請問寄e-express的物件(如零食、護膚品等)是不是要附上發票?
另外,舊衣服可以寄嗎?咁佢地點知有無過39磅 ...

零食可以寄護膚品我未寄過

咁梗係個價錢同個數量唔可以寫得太過份海關信你就冇問題囉

TTEE1819 發表於 20-10-12 20:56
「arrived ar processing centre 」件郵件仲在香港。

而我第一次件郵件係有3個status:

Thank you

beauty 發表於 20-10-12 20:45
另外,舊衣服可以寄嗎?咁佢地點知有無過39磅 ...

唔駛發票,自己打銀碼。
可以寄舊衫,佢的確係冇得check真正價值。
咁如果你寄部新iphone去就梗係唔信你只值£30啦,呢啲要自己衡量下風險了。
‹ 上一主題|下一主題