用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 好後悔寄e express
樓主: waiyan2000
go

[英國] 好後悔寄e express   [複製鏈接]

canterlau 發表於 21-2-16 16:27
1/2寄,8/2到。今天再寄件,希望好快到

本來想放完假先寄,但仔話要兩張揮春和一些賀年食品,希望兩個包裹盡快到。

我1/2寄的,仍然坐緊飛機河

Gloriasogashiwa 發表於 21-2-16 16:43
本來想放完假先寄,但仔話要兩張揮春和一些賀年食品,希望兩個包裹盡快到。
...
咁亞仔都好思鄉喎,又會唔會係學校嘅文化交流活動呀?哎呀,有包ham 係三月頭到期,諗住明天寄 e express, 咁會唔會太冒險呢?最怕到時發晒霉,或者變咗味,咁阿仔以後就唔敢食我寄啲嘢啦!

giver 發表於 21-2-16 20:06
咁亞仔都好思鄉喎,又會唔會係學校嘅文化交流活動呀?哎呀,有包ham 係三月頭到期,諗住明天寄 e express,  ...

就到期就唔好寄喇, 趕得切就買過第二包啦

giver 發表於 21-2-16 20:06
咁亞仔都好思鄉喎,又會唔會係學校嘅文化交流活動呀?哎呀,有包ham 係三月頭到期,諗住明天寄 e express,  ...

佢第一年留學,同宿舍幾個同學12月回了國,之後有些悶悶不樂話想返黎。假期後online 上堂和有功課先冇事。

longlokma 發表於 21-2-16 20:52
就到期就唔好寄喇, 趕得切就買過第二包啦
知道 ⋯ 咁唯有買過第二包啦  

Gloriasogashiwa 發表於 21-2-16 21:25
佢第一年留學,同宿舍幾個同學12月回了國,之後有些悶悶不樂話想返黎。假期後online 上堂和有功課先冇事。 ...
撞正今年離家,真係又多一重考驗。咁要諗定四月嘅安排啦,一係回港,一係就報定啲佢有興趣嘅 online course

giver 發表於 21-2-16 21:26
知道 ⋯ 咁唯有買過第二包啦

佢唔敢食都仲好, 我反而擔心佢因為太想食,過咗期都照食啊

giver    發表於 21-2-16 21:56

giver 發表於 21-2-16 21:45
撞正今年離家,真係又多一重考驗。咁要諗定四月嘅安排啦,一係回港,一係就報定啲佢有興趣嘅 online course ...

暫時冇計劃4月回港,如疫情緩和會去下旅行。

Gloriasogashiwa 發表於 21-2-16 22:25
暫時冇計劃4月回港,如疫情緩和會去下旅行。
四月旅行都好樂觀喎,或者考慮親親大自然嘅行程會好啲?我家只希望可以陪阿仔十月開學,咁已經好滿足啦。

giver 發表於 21-2-16 22:32
四月旅行都好樂觀喎,或者考慮親親大自然嘅行程會好啲?我家只希望可以陪阿仔十月開學,咁已經好滿足啦。 ...

我都好想去旅行,希望快些可以成行。

giver    發表於 21-2-16 22:56

回覆 hx9227 的帖子

你就好啦,終於等到。我15/12寄,4/1離開香港後無update過

bbiloveu 發表於 21-2-17 08:11
回覆 hx9227 的帖子

你就好啦,終於等到。我15/12寄,4/1離開香港後無update過 ...
有我陪你,12/12寄,4/1離港,下落不明但另外3件就超快:25/1寄-29/1收
                               1/2寄- 8/2收
                               9/2寄-15/2收
昨天16/2又寄了一次,希望順利

Mine 19/12寄,30/12離港,下落不明 ! ?

giver 發表於 21-2-16 22:32
四月旅行都好樂觀喎,或者考慮親親大自然嘅行程會好啲?我家只希望可以陪阿仔十月開學,咁已經好滿足啦。 ...

我就想7月去阿大畢業禮!

BTW,8/2 寄E express, 15號收到!

我大女3月中到要搬屋,所以我都唔敢再寄,新居同宜家住的地方差左成個zone, 就算現在的包租公肯幫我keep住個parcel,要返來拎都唔方便。宜家希望 1/2寄的那件,可以3月中前到。

wloi 發表於 21-2-17 16:52
我大女3月中到要搬屋,所以我都唔敢再寄,新居同宜家住的地方差左成個zone, 就算現在的包租公肯幫我keep住 ...

我3號寄的終於今日到達UK。

回覆 Gloriasogashiwa 的帖子

唔好意思,郵局話冇空郵,請問e express 幾耐會到英國?是否同parcel force 一樣?

kingandi888 發表於 21-2-17 22:32

唔好意思,郵局話冇空郵,請問e express 幾耐會到英國?是否同parcel force  ...

寄 speed post 到英國應該係用parcel force,  e-Express 用royal mail, 而家冇 air mail, 冇 speed post 去英國,衹得 e-express, 網頁話 7 至 14個工作天,你睇下這個討論就知要睇你好唔好彩。我第一次寄14個工作天,第二次兩個月,第三次7天,今天寄第四次,希望好快到。記得寄 e-express 要先開個 EC-ship 戶口,填好資料,print 定 label, 才去郵局

kingandi888 發表於 21-2-17 22:32

唔好意思,郵局話冇空郵,請問e express 幾耐會到英國?是否同parcel force  ...

郵局2月初恢復E express 而無曬空郵同EMS之後快左好多啦,最近快既1星期,慢既2星期,

之前慢既應該系去左第二度轉機,但因突然航線停飛所以停左起轉機地無消息。

‹ 上一主題|下一主題