用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 好後悔寄e express
樓主: waiyan2000
go

[英國] 好後悔寄e express   [複製鏈接]

醒目開學勳章

wloi 發表於 21-2-10 11:13
你地就好啦,我都係1/2寄,都未到。
我估今日或聽日寄都係放在郵局,我等過左年先再寄。今次係寄 ...

大女最終有無驗? 祝早日康復!  

3b 發表於 21-2-10 15:24
大女最終有無驗? 祝早日康復!

驗左亦中左。佢話前兩日已經有返味覺,唔覺有咩特別症狀。我叫佢食多兩日連花丸清清肺。原來無咳,NHS係唔會派 testing kit,咁真係唔知有幾多個輕/無症狀者周街行。

我女呢兩日要去一次銀行,我叫佢做好防疫,儘量唔好接近其他人,因為都唔知自己到底仲會唔會惹人,雖然NHS話佢已經康復

wloi 發表於 21-2-10 15:48
驗左亦中左。佢話前兩日已經有返味覺,唔覺有咩特別症狀。我叫佢食多兩日連花丸清清肺。原來無咳,NHS係唔 ...

好番就好啦!當你知囡囡重左一定好擔心!?但係做唔到啲乜好無助!?!

驗左亦中左。佢話前兩日已經有返味覺,唔覺有咩特別症狀。我叫佢食多兩日連花丸清清肺。原來無咳,NHS係唔 ...
所以帶定D蓮花清瘟素過去傍下身,絕對必要。

sunny.moon 發表於 21-2-10 19:29
好番就好啦!當你知囡囡重左一定好擔心!?但係做唔到啲乜好無助!?!
...
佢話個人仲係無力,體弱,溫溫戥戥....咁佢call公司的私家醫生,傾完就安心左d,因為醫生話咁係正常而唔係惡化。醫生叫佢買個oximeter 度住血氧度數,無過低就不用去醫院。

wloi 發表於 21-2-10 23:17
佢話個人仲係無力,體弱,溫溫戥戥....咁佢call公司的私家醫生,傾完就安心左d,因為醫生話咁係正常而唔係 ...

年輕人好快康復,我孩子確診的朋友,無須服藥治療,不用過慮

wloi 發表於 21-2-10 23:17
佢話個人仲係無力,體弱,溫溫戥戥....咁佢call公司的私家醫生,傾完就安心左d,因為醫生話咁係正常而唔係 ...

希望囡囡早日康復,另外,其實都可以響香港買快速測試kit 寄過去比佢哋。

llmom 發表於 21-2-11 13:23
希望囡囡早日康復,另外,其實都可以響香港買快速測試kit 寄過去比佢哋。
...
英國有得買,不過NHS係免費的。我上網睇 90日內都唔可以做個 test,因為一定會係 positive.

wloi 發表於 21-2-11 17:03
英國有得買,不過NHS係免費的。我上網睇 90日內都唔可以做個 test,因為一定會係 positive.  ...

祝早日康復!
佢情況都唔算嚴重,阿大話佢朋友(剛大學畢業)中咗,發咗幾日高燒!

醒目開學勳章

請問你囡囡食左幾多蓮花清瘟,參考一下要我仔只有帶左一盒過去

sandwichmum 發表於 21-2-14 17:50
香港買既一盒得24粒,毎日三次每次4粒,我覺得起碼要三盒至夠。

etoile 發表於 21-2-14 13:12
祝早日康復!
佢情況都唔算嚴重,阿大話佢朋友(剛大學畢業)中咗,發咗幾日高燒!
...

我女有打感冒針,唔知關唔關事,無發高燒。佢去左睇私家醫生,聽左心肺,醫生話無損傷,不過有小小胸肌炎(係常見),叫佢多飲水同多休息..醫生話佢係算康復得唔錯。

sandwichmum 發表於 21-2-14 17:50

我只係俾左大女3盒,到病情減輕時,要減半份量食(因為唔夠)。NHS當肺炎一般十日會好,連花丸一盒得24粒,只食到兩日。所以起碼要有5, 6盒來看門口。

wloi 發表於 21-2-14 23:04
我女有打感冒針,唔知關唔關事,無發高燒。佢去左睇私家醫生,聽左心肺,醫生話無損傷,不過有小小胸肌炎( ...
我仔初中時都試過胸肌炎,無食藥就自然好番。開頭俾佢嚇親,以為係心臟有事,touch wood
祝 囡囡牛年身心康泰  

請問 e express 報關單上面可以點寫?咁唔可以直接寫零食㗎嘛?阿仔催我寄乾貨食物,好彩有各位 jm教路,感激!

giver 發表於 21-2-16 14:31
請問 e express 報關單上面可以點寫?咁唔可以直接寫零食㗎嘛?阿仔催我寄乾貨食物,好彩有各位 jm教路,感 ...

我只填snack,無再報细項

longlokma 發表於 21-2-16 14:37
我只填snack,無再報细項
來可以直接寫 snack      Thank you very much!

回覆樓主:

我30/12件貨終於去到英國喇 [/smil :

giver 發表於 21-2-16 14:31
請問 e express 報關單上面可以點寫?咁唔可以直接寫零食㗎嘛?阿仔催我寄乾貨食物,好彩有各位 jm教路,感 ...

E-express 2月又慢返,我1月寄兩個包裹,9日就到。
2月3日寄,4號離開HK, 尚未到UK.
2月10號寄,剛剛離港。

Gloriasogashiwa 發表於 21-2-16 16:10
E-express 2月又慢返,我1月寄兩個包裹,9日就到。
2月3日寄,4號離開HK, 尚未到UK.
2月10號寄,剛剛離港 ...
1/2寄,8/2到。今天再寄件,希望好快到
‹ 上一主題|下一主題