用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 好後悔寄e express
樓主: waiyan2000
go

[英國] 好後悔寄e express   [複製鏈接]

yuyueng 發表於 21-1-29 14:10
好快,前後5個工作天就到。
星期一寄咗两件,一件已到。另一仵派送中。都幾順利。

回覆 andreach 的帖子

我份包括話30/12 離港都冇消息,郵局都只係網上睇status 話離開左香港,同我自己睇咪一樣,亦冇野可以做到.......如題目一樣:好後悔

Lofty 發表於 21-1-29 21:19
回覆 andreach 的帖子

我份包括話30/12 離港都冇消息,郵局都只係網上睇status 話離開左香港,同我自己睇 ...
沮喪+絕望

andreach 發表於 21-1-29 22:39
沮喪+絕望

分別 20/1 及 26/1 各寄 2箱 ; 20号巳送 往運輸等……運, 26号的今已收到!! 遲來先上岸 點解呢?!

sunny.moon 發表於 21-1-29 22:45
分別 20/1 及 26/1 各寄 2箱 ; 20号巳送 往運輸等……運, 26号的今已收到!! 遲來先上岸 點解呢?! :qu ...

我19號個件,都係等緊運........到(可能去左坐船)。事實證明,speedpost同 e express同我都係無乜緣。只得DHL係最可靠。
我見大家的 e express咁快,我先去寄,都係無運行

poonseelai 發表於 21-1-28 20:47
speedpost 一定直航,e-express 可能直航,亦可能要轉機,之前10月中有一批寄e-express,終於兩個月後到,  ...
請問你點樣向郵局查詢到?我都記得當時大家都好愁。即係話最遲,兩個月都會到

wloi 發表於 21-1-30 00:18
請問你點樣向郵局查詢到?我都記得當時大家都好愁。即係話最遲,兩個月都會到 ...

我都係打郵局hotline,會轉去1823之類初初也衹是話e Express 冇得 check, 大約 left for destination 之後一個月,再打去問,就話會通知郵政署再回覆我,可能遲得太耐,好快收到 email 話有職員負責跟進,有佢電話,其實佢都一樣話接安排冇得跟,但都會去問英國那邊

canterlau 發表於 21-1-29 21:03
星期一寄咗两件,一件已到。另一仵派送中。都幾順利。

同你一樣,星期二下午寄2件,1件昨天英國時間已經收到,仲有1件未知去到邊樹
其實係一家四口子

wloi 發表於 21-1-30 00:02
我19號個件,都係等緊運........到(可能去左坐船)。事實證明,speedpost同 e express同我都係無乜緣:igive ...

真係睇運氣,去年12月初第1次寄speed post, 10日才到。本月21號第1次寄e-express, 8日就到。

請問E EXPRESS 駛唔駛唔預先用清關易報關先?揾黎揾去都唔見有"E EXPRESS", 去到郵局話要PRINT出黎
返黎再上清關易, 得空郵/平郵/ 等等... 即係點呀.... 想打電話問又冇人聽

panda0117 發表於 21-1-30 10:50
請問E EXPRESS 駛唔駛唔預先用清關易報關先?揾黎揾去都唔見有"E EXPRESS", 去到郵局話要PRINT出黎
返黎再上 ...

你要在郵局網頁 EC ship開個戶口,預先填寫資料,已包括清関,列印貼在合上才去郵局,建議選擇到郵局才付款

回覆 poonseelai 的帖子

多謝回覆, 試下先

Gloriasogashiwa 發表於 21-1-30 09:07
真係睇運氣,去年12月初第1次寄speed post, 10日才到。本月21號第1次寄e-express, 8日就到。
...

係呀,我第一次14個工作天,第二次2個月,上星期5寄第3次,睇下好唔好彩

宜家英國禁中東客機入境,如果郵包之前發左去中東機,真係唔知何年何日到

wloi 發表於 21-1-30 11:11
宜家英國禁中東客機入境,如果郵包之前發左去中東機,真係唔知何年何日到 ...

貨運應該唔會停,可能少D班次

sunny.moon 發表於 21-1-29 22:45
分別 20/1 及 26/1 各寄 2箱 ; 20号巳送 往運輸等……運, 26号的今已收到!! 遲來先上岸 點解呢?! :qu ...
我估20號果件去左一個地方(可能杜拜?),但該地方突然唔比飛英國,所以就滯留左起該地⋯⋯

panda0117 發表於 21-1-30 10:50
返黎再上 ...
要先開A/C 然後可以直接起e express 入送貨/收件人資料及貨品內容/貨價,然後打印資料出黎貼起包裹上,直接攞去郵局比錢就得啦。

yuyueng 發表於 21-1-30 12:29
我估20號果件去左一個地方(可能杜拜?),但該地方突然唔比飛英國,所以就滯留左起該地⋯⋯ ...

今早再 check 20号果 2件到已左英國等派送都算好彩!!JM 們 大家一齊孩子早日收到父母愛心新年禮物!

canterlau    發表於 21-1-30 13:46

一家三口 發表於 21-1-30 08:44
同你一樣,星期二下午寄2件,1件昨天英國時間已經收到,仲有1件未知去到邊樹
...
我都係1月26號寄兩件,1件已經到咗英國,1件仲係香港處理中心

kat_l2 發表於 21-1-20 17:47
嗚嗚............. 聽日就到一個月 份郵包寄左一個月仲遊緊世界
連英國都未到
...

21/12 件Speedpost 突然在27/1 收到!
‹ 上一主題|下一主題