用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 呻一下,亞女飛英國前我好大壓力
樓主: Siuchoi
go

[英國] 呻一下,亞女飛英國前我好大壓力  

Pizza_Hut 發表於 20-10-3 17:30
身邊不論親朋戚友,長輩、平輩,後輩,甚至平時飲茶食飯、按摩做facial , 都走黎問我個女係英國點,擔吾擔 ...

明白! 已經夠煩, 佢哋重不停問問問     

Siuchoi 發表於 20-10-3 01:30
回覆 longlokma 的帖子

算係重災區, Newcastle

我阿女要就是 newcastle 今日分组上 placement,全是英國人得她一個港人! 同學入課室前定要搓手, 帶mask n face shield! 表面上他們算做足自,唯有自己做得更好!

longlokma 發表於 20-10-2 20:27
https://www.schoolcovidmap.org.uk/

自己check下

是否只check 中學?  thanks
a :hammer: :yawn:

Siuchoi 發表於 20-10-3 01:29
回覆 jj100c 的帖子

其實決定去又好, 遲d去又好, 唔去都好, 都唔會有一個答案話比我知係对定錯, 每一個決 ...
Agree

回覆 Siuchoi 的帖子

support u, no one know go or not go is the best choice.
we went to dentist last week and the dentist said people have to move on as it will exist for a long time and now it is only the aged people who would have danger if they got COVID, most of the young people can recover even they have it so dont worry too much.

bau 發表於 20-10-3 22:04
回覆 Siuchoi 的帖子

support u, no one know go or not go is the best choice.
Exactly right! All people in the world might have to accept this virus, we will live with it. Accept it as a new normal and start functioning so we don't damage our economy and education.

weiwei 發表於 20-10-3 18:59

我唔肯定,好似小學都有,大學或者入post code試下

有時都唔理解啲人,冇理由人哋會比自己做父母的緊張掛,唔支持都可以唔出聲當幫忙
BOOBOO

回覆 bau 的帖子

Thank you!

Siuchoi 發表於 20-10-2 18:32
你地D親戚有冇比說話你地聽?我父母啦,我亞哥啦~都質疑緊我同我老公既決定,我呀爸仲在做中秋個晚當住亞 ...
我朋友個女既同學,20 幾歲係英國留學年頭過左身。香港人好乖好聽話,有事時會致電d hotline 問點處理,hotline 既人叫佢留係自己既屋裡面唔好周圍走,嚴重先去醫院,其實當你知嚴重時已失去知覺。香港人feel 到少少野要即去醫院,點都要住院,保命。佢地係香港都未住過醫院,根本唔知醫院床位一向緊張,要叫晒救命先有人理,但外國更恐怖。

weiwei 發表於 20-10-3 18:59
大學可以 check 呢個 : https://unicovid.uk/

HeiHeiMa 發表於 20-10-3 23:35
大學可以 check 呢個 : https://unicovid.uk/

謝謝你。
a :hammer: :yawn:

Pizza_Hut 發表於 20-10-3 17:41
英國係學校大部份9成9嘅人都有帶口罩,反而宿舍有啲維修員就無帶口罩檢查房間,大家千萬記得叫仔女堅持要佢 ...

我仔話佢大學宿舍學生九成九冇戴口罩,死未

回覆樓主:

我女喺果邊讀開,根本冇可能唔返,gcse已經冇得考啦,留喺香港我都唔知可以讀乜,佢今日同我講,同學約佢去食飯,佢唔夠膽推,難得鬼妹唔歧視佢,真係左右做人難

我都有好多親戚朋友不斷問我點解比個小朋友去英國,我講係小朋友堅持要去,好想在英國讀書。明白事理同真心關心的,會表示理解。仲不斷阿吱阿咗嘅,就係花生友。所以無謂去介意呢啲人

puzzledmama 發表於 20-10-4 00:02

我見我仔拍video, 佢宿舍d鬼仔都有戴口罩,我叫佢一出自己房門就要戴口罩。

puzzledmama 發表於 20-10-4 00:02

我女間中學都係9成人冇帶口罩 ,老師、教職員都係冇帶 。

回覆 readymama 的帖子

吓??係因為新冠肺炎過咗身?

yuyueng 發表於 20-10-3 08:45
你個case又真係麻煩D,親戚朋友可以不理,但個女你老公有份真係唔可以唔理,其實做好安全防護,帶定幾包蓮 ...

好搞笑

總之叫仔女小心及做好防禦措施, 食多D休息多D令自己免疫好D, 現在是全世界都有事, 流感也可以死人, 要教小朋友如何面對不是逃避. 總不能停止所有學習, 家長要stay calm stay strong 大家加油