用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 呻一下,亞女飛英國前我好大壓力
樓主: Siuchoi
go

[英國] 呻一下,亞女飛英國前我好大壓力  

回覆 longlokma 的帖子

算係重災區, Newcastle

jj100c 發表於 20-10-3 01:15
你哋都好另一半會支持仔女返去,我老公都唔贊成亞女回去升sixth form,只話疫情好轉先可以回去,我女好失望 ...

唔返去的話可以在香港上online 課和如期畢業嗎?

回覆 小加子 的帖子

可以online  上,但亞囡話cam 不會拍到課室的whiteboard,所以老師在whiteboard 寫咩都看不到。

Siuchoi 發表於 20-10-2 18:32
你地D親戚有冇比說話你地聽?我父母啦,我亞哥啦~都質疑緊我同我老公既決定,我呀爸仲在做中秋個晚當住亞 ...

我仔year 1, 一星期前去了英國。大學在Newcastle 附近。我先生提早6日回港。
我們下了很大的決心,放棄咗CU學位。

你哋都好另一半會支持仔女返去,我老公都唔贊成亞女回去升sixth form,只話疫情好轉先可以回去,我女好失望 ...
你個case又真係麻煩D,親戚朋友可以不理,但個女你老公有份真係唔可以唔理,其實做好安全防護,帶定幾包蓮花清瘟素以防萬一,其實病毒比之前弱左殺傷力細左,加上疫情其實一兩年都未必會過,唔通2年留起屋企咩。我仔帶埋量體溫棒返去,老師查房見到,問佢做乜攞住驗孕棒,外型相似度係幾高既。

yuyueng 發表於 20-10-3 08:45
你個case又真係麻煩D,親戚朋友可以不理,但個女你老公有份真係唔可以唔理,其實做好安全防護,帶定幾包蓮 ...

驗孕棒,笑死我啦!疫境中有點輕鬆的笑料,謝謝分享 ^0^

我樓上樓下,全部英國,澳洲,加拿大,新西蘭開学,都已經返左去嘞。樓上阿女英國sixth form, upper six, 更唔敢唔返。因為若真是考AL,唔可以係香港考。唯有常帶口罩,家長多d提醒吧。我識好多已經返去大學準備開学了。

Siuchoi 發表於 20-10-3 01:29
回覆 jj100c 的帖子

其實決定去又好, 遲d去又好, 唔去都好, 都唔會有一個答案話比我知係对定錯, 每一個決 ...

yuyueng 發表於 20-10-3 08:45
你個case又真係麻煩D,親戚朋友可以不理,但個女你老公有份真係唔可以唔理,其實做好安全防護,帶定幾包蓮 ...

即係水銀果d?點解唔用「嘟」果d探熱器呢?

TTEE1819 發表於 20-10-3 09:18
驗孕棒,笑死我啦!疫境中有點輕鬆的笑料,謝謝分享 ^0^
萬寧、屈神賣果D體溫計,之前見消委會評又平又好,所以特登買左枝比阿仔帶去,阿仔講完又真係幾似驗孕棒,佢同老師講係體溫計時老師都笑左問點解咁似。

fishmum 發表於 20-10-3 13:06
即係水銀果d?點解唔用「嘟」果d探熱器呢?
係呀!因為疫情關係我特登搜索咩體溫計最好,跟著見到消委會有個體溫計測試,呢款好高分,被評為又平又好,原本屋企有個百靈牌果D唔用,我特登去萬寧買架。

Candice1128 發表於 20-10-3 11:50
我樓上樓下,全部英國,澳洲,加拿大,新西蘭開学,都已經返左去嘞。樓上阿女英國sixth form, upper six,  ...
我仔今年Upper Five 佢話除非學校關閉,否則想留到考完GCSE至返香港。

yuyueng 發表於 20-10-3 16:37
我仔今年Upper Five 佢話除非學校關閉,否則想留到考完GCSE至返香港。

考公開試,真是考慮多d。祝你的孩子一切順利。

Candice1128 發表於 20-10-3 16:40
考公開試,真是考慮多d。祝你的孩子一切順利。
希望大家孩子未來一年都平平安安、順順利利。

醒目開學勳章

身邊不論親朋戚友,長輩、平輩,後輩,甚至平時飲茶食飯、按摩做facial , 都走黎問我個女係英國點,擔吾擔心之類,我答都答到口攰,又有啲人左問右問,最後我會答,講你都吾會明,佢地自然收聲!

ema    發表於 20-10-3 17:35

回覆 Pizza_Hut 的帖子

好!有啲人真係好煩好八卦

醒目開學勳章

英國係學校大部份9成9嘅人都有帶口罩,反而宿舍有啲維修員就無帶口罩檢查房間,大家千萬記得叫仔女堅持要佢地探左熱,帶左口罩先比佢哋入房,吾好怕難為情吾敢出聲,命仔緊要!

Pizza_Hut 發表於 20-10-3 17:30
身邊不論親朋戚友,長輩、平輩,後輩,甚至平時飲茶食飯、按摩做facial , 都走黎問我個女係英國點,擔吾擔 ...
其實好多係幸災樂禍⋯⋯恨不得你女無得去留學。

醒目開學勳章

yuyueng 發表於 20-10-3 17:44
其實好多係幸災樂禍⋯⋯恨不得你女無得去留學。

都係架!其實講句樣樣小心咪得囉!

yuyueng 發表於 20-10-3 16:37

Deleted