用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 呻一下,亞女飛英國前我好大壓力
go

[英國] 呻一下,亞女飛英國前我好大壓力   [複製鏈接]

你地D親戚有冇比說話你地聽?我父母啦,我亞哥啦~都質疑緊我同我老公既決定,我呀爸仲在做中秋個晚當住亞女面前好惡咁話我,你做人亞媽!點解唔阻止! 我冇解釋,唔想出声,唔通我唔擔心??唔愛個女??? 唔去,咁疫症係唔係幾個月後會好???咁唔好,係唔係一直 on line?  唔返??係唔係直頭唔讀?
其實我同老公真係比任何人都愛個女,現在疫症仍去英國 ,我地都好擔心,現在仲要承受其他人的的批評,心中難受.......

比我呻下,多謝各位

edithtsoi    發表於 20-10-2 19:18
   17    0    2    0

回覆樓主:

有冇疫情,都一樣會擔心!
問心無愧便是!支持阿囡,佢又明白你哋就得!

王家爸爸    發表於 20-10-6 09:24
purpleok    發表於 20-10-4 13:26

醒目開學勳章

完全明白,如第一年去當然仲可以選擇,如本身已經讀緊都要繼續,最重要教小朋友要點保護自己,其他人講咩聽完就算,唔好太上心。
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

Siuchoi 發表於 20-10-2 18:32
你地D親戚有冇比說話你地聽?我父母啦,我亞哥啦~都質疑緊我同我老公既決定,我呀爸仲在做中秋個晚當住亞 ...

不要難受了,我都權衡利弊好耐,最終還是送大女去英國讀書。只有提醒她小心,其他也擔心唔到咁多。

呀仔都係第一年過去,但只要佢小心啲、帶口罩。我覺得大學生會好啲,依家呀仔都係online 上堂,而且佢無咩事都會少外出,我暫時都放心嘅

你地D親戚有冇比說話你地聽?我父母啦,我亞哥啦~都質疑緊我同我老公既決定,我呀爸仲在做中秋個晚當住亞 ...

暫時唔好見長輩住,佢地都係擔心個孫,紧張先會咁講。我每日都会睇英國新聞,有時真係好嬲d鬼,点解重要聚集,不過.... 最紧要自己小朋友經常洗手,加油(emoji)

明白,剛有親戚問孩子如何,孩子話去咪去,疫情主要老人要小心D…學校話上課學生要穿口罩,所以較放心

其實都唔使太擔心,學校仲驚過你,而家既情況係小班教學,一班得10幾人,每人入課室後一定要你用酒精紙巾抹晒檯椅,一定要帶口罩上堂。但佢地係室外真係唔帶口罩,見人多就唔好行過去喇,而且佢地唔興探熱。自己樣樣小心,勤d洗手就ok啦!

我阿媽, 老爺, 奶奶, 無特別叫我地唔好比個仔去, 我阿媽同我仔好投緣, 好錫佢。 所以我阿媽成日問住佢點。 佢地把口唔講但我知道佢地好擔心好擔心。

我叫左阿仔每個週末同老人家視頻。 佢暫時都做到。 阿仔唔係好識中文, 尋日打比我奶奶中秋節快樂, 跟著問奶奶食左年糕未

回覆樓主:

你女學校是否重災區?唔係就唔驶太担心

回覆樓主:

https://www.schoolcovidmap.org.uk/

自己check下

longlokma 發表於 20-10-2 20:27
https://www.schoolcovidmap.org.uk/

自己check下

Thank you so much
BOOBOO

回覆 Siuchoi 的帖子

完全明白樓主感受,我有個好八卦的親戚,佢自己個女好叻,成日問我啲孩子點點點,話好掛住我哋之類,我直程冇話佢知我的孩子去了英國讀書(今年第一年),費事佢不斷問係英國疫情下點樣。

共嗚!我囡囡今年 year. 1 都是自己一人飛,唯有叫她事事小心,早晚 face time !!   

我細佬都係啱啱上個禮拜飛左讀second year。擔心就全家都一定有架啦,真係只有唯有叫佢小心啲、勤消毒。最緊要一翻到房間就即刻沖涼同消毒所有帶過出街嘅物品(尤其電話),就應該冇問題

明白, same your case

明白你的感受!你講得好啱,而家睇嚟疫情都唔會一夜間消失,我哋亦都唔可能停咗唔行!我下星期都同仔女過去,希望一切順利!我父母都擔心,佢地都係錫我哋先擔心,老人家係緊張啲,大家互相體諒吧

王家爸爸    發表於 20-10-6 09:24
canterlau    發表於 20-10-2 23:16

你哋都好另一半會支持仔女返去,我老公都唔贊成亞女回去升sixth form,只話疫情好轉先可以回去,我女好失望,因為見到好多同學已回去。

回覆 jj100c 的帖子

其實決定去又好, 遲d去又好, 唔去都好, 都唔會有一個答案話比我知係对定錯, 每一個決定背後都有原因, 總之做好自己, 問心無愧......

希望疫情盡快完結.......

回覆 longlokma 的帖子

多謝你的資料!
‹ 上一主題|下一主題