用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 呻一下,亞女飛英國前我好大壓力
樓主: Siuchoi
go

[英國] 呻一下,亞女飛英國前我好大壓力   [複製鏈接]

喧嘩 發表於 20-10-4 00:13
我女喺果邊讀開,根本冇可能唔返,gcse已經冇得考啦,留喺香港我都唔知可以讀乜,佢今日同我講,同學約佢去 ...

我女差唔多晚晚都同鬼仔鬼妹(當然,都有亞洲人)飲酒,酒到儍,剛剛先俾左幅相我,依家(個邊零晨3:00)重飲緊⋯⋯邊驚得咁多。我係預咗佢會中,只係時間問題

bb560 發表於 20-10-4 09:53
我女差唔多晚晚都同鬼仔鬼妹(當然,都有亞洲人)飲酒,酒到儍,剛剛先俾左幅相我,依家(個邊零晨3:00)重 ...

吓!year 幾呀? 大吉一問 如果真重左你會點 應變及處理?     

我女差唔多晚晚都同鬼仔鬼妹(當然,都有亞洲人)飲酒,酒到儍,剛剛先俾左幅相我,依家(個邊零晨3:00)重 ...

下,點解要晚晚同佢地去飲酒?就算唔係疫情都唔應該啦,佢唔係去讀書?我女只係y12, 我冇預佢中架喎

sunny.moon 發表於 20-10-4 11:09
吓!year 幾呀? 大吉一問 如果真重左你會點 應變及處理?     
...

佢係大學year1,之前係香港讀書。
其實之前幾日,已經經歷咗中招驚雲~佢地一個household15個人,有3個人自稱有COVID-19 symptom ,去咗做核酸測試,好彩無事,咁其他12個人就放監啦!等嘅時候我驚架,不過已經買咗蓮花清蕰俾佢,中左,咪食囉!佢同校,都有我識嘅香港同學,可以幫到手嘅!

readymama 發表於 20-10-3 23:34
我朋友個女既同學,20 幾歲係英國留學年頭過左身。香港人好乖好聽話,有事時會致電d hotline 問點處理,hot ...
So sorry to hear that!  Can't imagine how a young girl could suffer this all alone :(   It must be extremely hard for her family and friends. How they're holding up?   
小兒七月已經返咗英國 for year 13, 佢應該算小心啦,最少隨身有口罩及酒精,同學們都係。見佢後生仔,又有dorm parent 照顧,本來我都唔太擔心。老人家就一定擔心㗎啦,我哋咪唯有一次又一次咁安慰佢哋囉!
... ... 但係今日睇到 readymama's msg, 我就開始震啦!any newspaper or other social media mentioned this tragedy? 也可能這位不幸的女孩子尚有某些隱性疾病,但沒有醫護幫手檢查,她自己也不可能知道呀!會唔會買某些保險會好啲? 咁就可以早啲去 private clinic for thorough medical checkup?

Siuchoi 發表於 20-10-2 18:32
你地D親戚有冇比說話你地聽?我父母啦,我亞哥啦~都質疑緊我同我老公既決定,我呀爸仲在做中秋個晚當住亞 ...

樓主好忍耐力,已經好叻
我係關你哋什麼事的態度,從來唔理任何人!不過好彩家族人都好思想正確,出去衝下好丫,放眼世界,生死有命,疫境中生存都係一種學習,老人家好支持佢飛,整個家族都好支持,我亞媽應為做好自己本分已經足夠,天要收你冇得避佢好樂觀

坦白的說話

喧嘩 發表於 20-10-4 11:51
下,點解要晚晚同佢地去飲酒?就算唔係疫情都唔應該啦,佢唔係去讀書?我女只係y12, 我冇預佢中架喎
...

係我眼中,去外國讀書,其中一樣要學嘅就係認識佢地嘅文化(當然,我唔係鼓勵佢去飲酒),依一個星期,佢哋已經幾熟下啦!~講真,自己讀大學時,都曳過,要我鬧佢,我講唔出口。其實,其他uk based 的學生,也離開了家,佢地都需要認識新朋友,飲酒,只係提供一個場合~佢啲同學都ok架,如果我女飲到差唔多時醉時,佢啲同學都會叫佢唔好再飲,叫佢飲水。

醒目開學勳章

readymama 發表於 20-10-3 23:34
我朋友個女既同學,20 幾歲係英國留學年頭過左身。香港人好乖好聽話,有事時會致電d hotline 問點處理,hot ...
佢屋企人一定好難受,英國防疫真係做得差,到現在好返嘅人數都係得二千幾,今日仲誇張單日有萬二人確診
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

bau 發表於 20-10-4 09:20
總之叫仔女小心及做好防禦措施, 食多D休息多D令自己免疫好D, 現在是全世界都有事, 流感也可以死人, 要教小 ...

Can’t agree more ! “Stay Clam , Stay strong”  , Don’t panic !
Full support & confidence to our
child!
至於其他人不須太理會,唔通我地唔係最緊張自己的仔女的人?
我兒子的宿舍rule 所有人一定要wear mask。
而我有幸能上星期和他一同到英國settle down ( 只逗留幾天,改機票在30/9 到港)
在街上大約3-4成人wear mask , 但在
indoor ( supermarket / shops ) 就一定wear mask ,佢哋會門囗wear mask 後行入店!至於social distancing 比hk 做得更足,有一d店會門口count 人數(over limit 就要門囗等)!反而唔多覺佢地用口罩夾/除口罩食野前用消毒gel
這是我少少分享!
加油(emoji)(emoji)

yuyueng 發表於 20-10-3 16:50
希望大家孩子未來一年都平平安安、順順利利。
睇到呢個post好溫暖呢!真的是有子女在英國先會明白到大家內心爭扎同憂心;好認同幾位家長嘅想法,希望大家孩子身體健康,快快樂樂地學習,其實因為這些疫情,我們家長亦上了一課,明白到真的是要信任孩子,放手讓他們去面對逆境,適應環境丶勇敢面對及解決困難才是教育的意思吧!我們和孩子們一起加油吧

JVC2002 發表於 20-10-4 15:30
Can’t agree more ! “Stay Clam , Stay strong”  , Don’t panic !
Full support & confidence to our
...

我仔都話在City, 街上大約四成人戴口罩,我叫佢響餐廳食完野就立即戴返個口罩。

你地D親戚有冇比說話你地聽?我父母啦,我亞哥啦~都質疑緊我同我老公既決定,我呀爸仲在做中秋個晚當住亞 ...

我朋友真係打算全年在港on line, 佢地學校可以自己驗,已發現了幾十個cases, 係不停有新case

puzzledmama 發表於 20-10-4 00:02
我仔話佢大學宿舍學生九成九冇戴口罩,死未

大學宿舍當自己係同一個‘social bubble’掛。我細佬都係咁講

好怕d親戚你一句, 我一句... 我相信冇人俾做父母更緊張囝囡, 樓主覺得啱就做, 唔使理其他人

bb560 發表於 20-10-4 14:26
係我眼中,去外國讀書,其中一樣要學嘅就係認識佢地嘅文化(當然,我唔係鼓勵佢去飲酒),依一個星期,佢 ...

我個前晚都話喺flat 飲到三更半夜, 咁難得佢居然冇隱瞞老實講. 如果係我當年一定唔敢講俾屋企聽.
仔女大了要放飛, 仲要留咗學, 佢肯聽(當然唔會聽晒), 肯溝通, keep 住良好關係, 有事會求救, 我覺得已經好好, 反正都管唔到咁多.

我個已經留學幾年,當初D長老仲担心,担心冇啖好食,担心俾人蝦,話唔應該俾佢過去。
今年三月初爆疫情時都担心,過咗呢半年,大家都知道要學習與疫情并存。
細路自己都話要去開學,D親朋戚友問,我就「輕描淡寫」咁話,佢大個lu, 讀咗幾年,英國佢重熟過我,自己執生啦。
長老喺香港睇到英國新聞都會自己WhatsApp 搵孫,叫佢小心,唔好周圍去,戴口罩... ,幫吓口都好吖。問我我就話有睇英國當地新聞,有留意當地情況。
查實好多料都係喺呢度收風,多謝各位分享報料

esmehouse 發表於 20-10-4 14:44
佢屋企人一定好難受,英國防疫真係做得差,到現在好返嘅人數都係得二千幾,今日仲誇張單日有萬二人確診 :ba ...
"好返嘅人數都係得二千幾",  唔係咯, UK 政府未公布治癒人數.

回覆樓主:

我身為爸爸,其實都好大壓力,長輩大部分都叫呀囝唔好飛.  但經過2日考慮,決定一齊飛. 一來呀囝Year 1 佢好想快的過黎,二來好似大家所講,無人知疫情幾時先會停.  今日呀囝正式上堂,我同老婆會去倫敦行街,夜晚就同呀囝食飯.

elo1616 發表於 20-10-5 17:04
我身為爸爸,其實都好大壓力,長輩大部分都叫呀囝唔好飛.  但經過2日考慮,決定一齊飛. 一來呀囝Year 1 佢好想 ...

唯有小心!!
‹ 上一主題|下一主題