用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 喺公園度點樣可以訓練到自閉症小朋友社交? ...
go

喺公園度點樣可以訓練到自閉症小朋友社交?

平時已經成日帶佢老公園不過疫情之後停咗好耐, 由以前到依家去到公園 就算有小朋友佢都會自己一個玩佢自己鍾意嘅嘢, 好想佢試下跟小朋友互動多啲, 但冇理由喺其他家長同埋其他小朋友面前不斷教佢同人玩㗎? 覺得咁做好奇怪, 因為本身我细個社交都唔使人教我自己自自然然會識, 究竟有咩方法唔使上社交訓練班喺公園都可以訓練到佢?

先搵個定期會一齊玩的playmate,如親戚或朋友的子女,最好年紀差不多大,2個首先係屋企一起玩,另外大人都要同佢操社交技巧,之後先放佢去出公園,大人再從旁觀察和提醒佢。

家長要記住PST、ST的訓練技巧,再自己教小朋友,社交是要時間浸,不會一朝一夕就成功,俾D時間小朋友,努力~

其實自己諗番細個好靜,都唔識點同人玩...
請問一下有乜野技巧呢?

回覆 wingchk 的帖子

我平時就係覺得放佢去公園玩都幫助不大到佢社交,平時我嘅方法就係見到其他小朋友喺度, 就攞支泡泡水出嚟, 引佢哋集中埋一齊玩,目的系想我仔 嘗試下親近人哋一齊玩同一樣嘢, 阿仔平時肯同我互動例如打球, 但教佢同其他人互動就好難

你可以試下同佢係屋企訓練下點樣一齊玩先出街玩,我同呀仔會係屋企warm up 左先落公園(例如玩捉,滑板車鬥快),佢落左公園就會記得同有興趣同其他人玩。如果唔提佢,佢都係會自己有自己玩....