用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Year 9 / Year 10 的迷思
go

[英國] Year 9 / Year 10 的迷思

大家好,請教!

A校最心儀offer Year 10
B 校次心儀offer Year 9

當然明白Year 9 開始讀在大部份情況下會比較好,但因為A校係最心儀,大家會否因心儀情度留在A校而不選B校

#明年入學,完成中二才去

babadogcat 發表於 20-10-1 10:24
大家好,請教!

我會要心儀既學校

王家爸爸    發表於 20-10-1 10:51

過客 發表於 20-10-1 10:37
我會要心儀既學校

謝謝你意見(emoji)(emoji)

回覆 babadogcat 的帖子

睇下點解心儀啦,同埋家長嘅期望。就咁問唔知兩間咩學校唔知點解心儀一間over第二間好難講。
如果分別不大,家長目的係想小朋友享受寄宿生活試多啲嘢,咁梗係去Y9。如果心儀一間over另一間好多好多,或者想俾少一年錢,咁咪去Y10囉。

beastiebistro 發表於 20-10-1 10:57

睇下點解心儀啦,同埋家長嘅期望。就咁問唔知兩間咩學校唔知點解心儀一間over第二 ...

唔該晒呀!會好好考慮(emoji)(emoji)

我會睇吓小朋友性格,適應能力而選擇。有自信,遇強愈強,可以揀Year 10。小朋友自己意見又如何,也是考慮之列。仲有一點,有些GCSE科目,Year 9已經開始教,你問吓學校先。
我小朋友今年中二,明年去都係揀Year9,因為佢自信不足,我希望佢可以有時間適應。

回覆 bbeasy25 的帖子

雖然有啲話Y9開始教,但係GCSE唔難(原本就係設計俾Key Stage 4,Y10-Y11兩年)所以唔使太擔心Catch up問題。唯一例外係如果英文程度比較差啲,就可能辛苦啲(因為全部英文教學)。

不過英文程度唔夠,入到Y10機會都唔大。

回覆樓主:

阿仔當年Y10入,現 upper 6,佢覺得香港中學數理教得較快同深,在香港打好多一年基礎較好,同埋Y10入GCSE課程都不算緊張,如果已有傾向揀某些subject,冇在Y9 taste過問題不大。

好多謝各位朋友意見(emoji)(emoji)這真是個難題,兒子是比較喜歡A校,但他也注意到自己需要一段時間去適應語言,學校,環境的不一,才進入year10會比較理想!
我們會仔細考慮,真係多謝你們的經驗分享

babadogcat 發表於 20-10-1 10:24
大家好,請教!

兩間都讀
B:丫9
A:丫10

丫9時
第二個Term要通知B
丫1O會轉校

學校咁快有Offer,咁即係亞仔真係好叻👍

係,應該係叻仔

唔叻架,只係早申請(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

選心儀Year 10 那間

如果入Year 10, 係咪跳多一年、你個仔入U時滿十八歲未?如果未夠,大學有啲科可能會唔收,如醫科同牙醫。

emmaek 發表於 20-10-1 22:38
如果入Year 10, 係咪跳多一年、你個仔入U時滿十八歲未?如果未夠,大學有啲科可能會唔收,如醫科同牙醫。
...

如果個年到18, 但開學時未到18, 咁收唔收?

我當年都係讀完f2 Y9過去,因為想好好咁經歷下boarding school嘅生活先開始讀gcse。但我覺得如果夠年齡(入大學時會18)就入Y10吧,如果唔係你會係你個級比其他同學大

hiddenhero 發表於 20-10-2 03:24
如果個年到18, 但開學時未到18, 咁收唔收?

我估唔收,因為佢應該係計start of course個日子嘅年齡。加上入學唔夠18都會有好多限制,例如唔可以飲酒,缺少左好多野咁。甚至有啲大學會叫你同其他under 18一齊住同埋叫你到18歲前都要有監護人。我有朋友試過咁,感覺上好麻煩,所以入大學最好最好夠18

學校唔會咁兒戲嘅。我估樓主小朋友可能8/9月出世,夠年齡做yr10細仔,有啲學校肯收佢做yr9大仔。