用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 公開考試 Cambridge FCE
樓主: puffy0305
go

Cambridge FCE

王家爸爸 發表於 20-10-12 11:25
可以考慮同時報 FCE 同 PET。

請問FCE 同 PET 題目嘅內容(唔係語言),年級稍細嘅學生會否難以理解?個考試好似本身唔係for 小學生?

Hkmama818 發表於 20-12-7 18:17
請問FCE 同 PET 題目嘅內容(唔係語言),年級稍細嘅學生會否難以理解?個考試好似本身唔係for 小學生?
...
FCE 同 PET 啲題目好多時都係英國作背景。我自己小朋友都係小學考,佢哋自細睇英國卡通同BBC節目大,所以無理解既問題,我建議你都可以用同樣既方法。

王家爸爸 發表於 20-12-7 18:52
FCE 同 PET 啲題目好多時都係英國作背景。我自己小朋友都係小學考,佢哋自細睇英國卡通同BBC節目大,所以無 ...

謝謝你!

回覆 Hkmama818 的帖子

如果PET,我自己覺得,小二/三起應該無問題,小一可能都吾係好明。FCE小四考到好勁下。

hkmm888 發表於 20-12-8 02:49
回覆 Hkmama818 的帖子

如果PET,我自己覺得,小二/三起應該無問題,小一可能都吾係好明。FCE小四考到好勁 ...

你會如何比較TOEFL junior 和FCE的程度?

而家係咪停左考試?

醒目開學勳章

上等人 發表於 20-12-13 21:17
而家係咪停左考試?

係....想考都冇得考

puffy0305 發表於 20-12-13 23:11
係....想考都冇得考
FCE最快要三月中先有得考,用嚟報中學,可能已經太遲。如果小朋友程度高既,其實可以試下考IELTS。