用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 (大學之後) 香港不流行的職業?
樓主: Azzurro
go

(大學之後) 香港不流行的職業? [複製鏈接]

October. 發表於 20-10-9 10:25
你和planetearth都講得好岩, 人生長流流, 未來世界瞬息萬變, 保持上進心及靈活變通更重要.

我學識唔夠, 能 ...
我都有相同感受.
利申, 自己學歷不高,  在高中轉投"電影欣賞" - 即係喜歡睇戲, 如果, 睇戲有資歷, 那我可能是博士級.
也許, 睇戲也不完全是沒好處的.  有一定的智慧和思考訓練.

所以, 能夠教育兩個囝, 主要是EQ (邏輯思維) + 自由.

跟你講一樣, 做得幾多, 得幾多.
我可能係, 煮飯, 提供讀書硬件, 鼓勵支持. 偶然, 在網上找到一些與他們相关資訊, 會分享一下.

比如, 細囝在讀中數據, 他讀什麼, 偶然, 我會看看他的課文, 近日, 見的是, 一張一張數字和程式.
如果, 不是喜歡數學的, 那是可怕的事.  
跟一般數學不同, 眼光要闊, 客觀分析.

但是, 近日亞囝功課遇上難題, 無從入手.(從未試過, 花兩日, 未識入手)
自己當然幫唔到手. 可以說是叫天不應, 叫地不聞.
這種体驗, 要亞囝自己面對了.
這種"失敗"學習,  去學應付失敗.  工將來工作上, 必定發生.

對於亞囝讀大數據的前途路向,  佢比較特別, 是思維的人.
不是框框讀書人.
所以, 在較新的領域, 自己期望他不是找一份工作.
更希望佢走研發,或教育的方向.

不過, 古語: 兒孫自有兒孫福.  /  天生我才必有用. / 盡人仕聽天命.

(但, 現今社會, 人與人比較很大,  唔叻得於無出色, 始終, 面對競爭和生活現實)

stillgood20 發表於 20-10-9 11:55
我都有相同感受.
利申, 自己學歷不高,  在高中轉投"電影欣賞" - 即係喜歡睇戲, 如果, 睇戲有資歷, 那我可能 ...

你最後一段我非常認同,每個家庭,每個人對成功、叻仔叻女的定義可以好唔同,自己明白清楚就算啦。不同人,不同行業在社會是有不同功能,能夠有貢獻,不是負擔就是好事。

你細囝功課上面對的難題是好事,除咗你提及失敗的經驗,解難是過程,不是個答案。另外一點是他再向研究方向走,問題是他自己發掘,答案係自己創意解難。最叻嘅人就係這樣情況及思維模式。

現在好多專業只係在已知問題中有大部份已知答案,但懂得發掘問題,尋找解決方案的人少之又少。

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

October. 發表於 20-10-9 10:25
你和planetearth都講得好岩, 人生流流長, 未來世界瞬息萬變, 保持上進心及靈活變通更重要.

我學識唔夠,  ...
雖然呢个list都成日变,但參考下人地國家技術移民个list, 有無价值呢?

Yanamami 發表於 20-10-11 11:06
雖然呢个list都成日变,但參考下人地國家技術移民个list, 有無价值呢?

我覺得有参考價值,我仔都有睇其他國家呢啲 list . 睇得到邊啲工種前境會比較吃香,值得去搏。

有價值架,所以要諗多啲,最好BOTH。如無意外,大學會本地讀,讀完,會建議佢地有機會就走。

我仔高中選修科,撇除佢唔中意經濟,醫療方向既科佢都唔抗拒,但考試都要講天時地利人和,到時都要睇送食飯。

stillgood20 發表於 20-10-9 11:55
我都有相同感受.
利申, 自己學歷不高,  在高中轉投"電影欣賞" - 即係喜歡睇戲, 如果, 睇戲有資歷, 那我可能 ...
囝囝功課遇到難題,如果未諗到解決方法,可否搵學校既TA?

技術移民个list

其實個list通常係有D離地, 不少所謂移民局認為急需既工種, 其實當地人認為根本唔缺人, 所以現實係不少職缺係好離搵工

就算個list上真係有缺乏既工種, 不少公司最終都係奉行本地優先, 就算無local candidate合適亦不太願意請外國人 (除非人工好平或又有介紹), 寧願吉咗個位繼續等

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-10-27 12:51
技術移民个list

其實個list通常係有D離地, 不少所謂移民局認為急需既工種, 其實當地人認為根本唔缺人, 所 ...
人之常情,香港有幾多個利君雅呢?
‹ 上一主題|下一主題