用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 (大學之後) 香港不流行的職業?
樓主: Azzurro
go

(大學之後) 香港不流行的職業? [複製鏈接]

Azzurro 發表於 20-10-5 09:17
當然內地的不穩定法制制度,確實影響到少數人
事實上在北京上海數以千計香港人就業
所以先有駐京辦,駐廣 ...

我識不少年青人都會離開香港往海外及或國內闖,但都不是你講的中學畢業生,多是學士或碩士畢業。

他們不介意往外闖,最重要是實踐他們自己的目標及落腳點的吸引力。

如果去到又學唔到嘢,待遇不吸引,為什麼要去呢?不是没有選擇!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

Azzurro 發表於 20-10-5 09:30
北京有三十萬先進國家(日韓歐美)外國人,香港不計外傭,也有七萬先進國家外國人
佔城市人口比例差不多
...

如果講大學生,香港年輕人不少自小已經有出國經驗,不論是旅遊,遊學,交換生,海外實習等等,不是你所講嘅未離開過香港,除非家庭環境完全負擔不起。

你有沒有資料香港有多少人在海外及國內不同城市工作?如果有,可能看到另一個景像。

我覺得,叻果班除咗讀醫那一批,一定比例已經或者會離港工作,較弱勢果班自然留在香港,最多人是中間果班,如果冇乜特別技能或學識,想走出去談何容易。特別是應屆畢業生。
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 20-10-5 10:33
如果講大學生,香港年輕人不少自小已經有出國經驗,不論是旅遊,遊學,交換生,海外實習等等,不是你所講 ...
"特別是應屆畢業生。"這情況不是樂觀.
家長們也十分擔心.
同學大學畢業, 首兩三年, 不能順利進入相关職場,
那新來又一批畢業, 那競爭便很輸蝕了.

我大囝, 跟你囝同年畢業. 做了會計公司三年, 雖說低層, 也有一些經驗.
最近, 應付二科會計考試, 所以暫時離職, 同時, 也嘗試找工作.
大家都見市道很差, 裁員消息, 投職無回音消息,

但, 亞囝, 出4個application, 即時有3份回音, 安排見工.
亞囝似烏龜類, 是慢, 但很穩定可靠, 這也是當中層職工的優點.
社會是各階層組合而成. 适合自己便可.

而, 細囝, 讀大數據, 過兩年畢業. 行業人力需求仍然較大.
也不太擔心. 如果, 這兩年學業成績理想, 那可能接著讀碩士,
之後, 才出外工作.

雖然, 自家兩個細佬, 有安排, 不用擔心.

但是, 自己對於社會上, 年青人消耗光陰於: 連自己也弄不清楚的"情勢".
換來什麼?

就好像, 我亞細囝說的.
花時間去計一題答案是"0"的數學題.

stillgood20 發表於 20-10-6 17:03
"特別是應屆畢業生。"這情況不是樂觀.
家長們也十分擔心.
同學大學畢業, 首兩三年, 不能順利進入相关職場, ...

會計公司3年經驗一般都搶手,可以落手落腳做,人工又未算貴,會計公司現都難請人,特別有經驗又做到嘢的。今年四大9月頭都仲叫人9月中返工上training,這批新人可能係之前面試後入了waiting list, 到9月頭仲未請夠就call waiting list。祝亞大考試成功。

ANChan59 發表於 20-10-5 10:22
我識不少年青人都會離開香港往海外及或國內闖,但都不是你講的中學畢業生,多是學士或碩士畢業。

他們不 ...

我提及中學畢業生是因為18歲以前的經歷,對大學在哪裡讀書有重大影響(香港,大陸,台灣,外國)
(便宜去大陸都不去。。)
https://hk.appledaily.com/local/20181006/BRWLR7MBB7DTJA4HEMQCTQPHEI/
(去大陸比例依然偏低。。)
https://inews.hket.com/article/2673713/網民質疑收生標準%E3%80%80DSE考生往內地升學人數創9年新高

大學生固然有錢有決定權去邊道玩/ 體驗
按我理解,就算家境不太好的人(大陸或外國),在成年之前都會經常走來走去
香港家境不太好的,就很少走出香港(去澳門船票好貴,去深圳過關好麻煩)

poonseelai 發表於 20-10-7 07:09
會計公司3年經驗一般都搶手,可以落手落腳做,人工又未算貴,會計公司現都難請人,特別有經驗又做到嘢的。 ...

三年經驗是AM,最搶手。

阿仔個部門幾個 audit AM 转过去 advisory,不过要冻薪一年。

ANChan59 發表於 20-10-7 20:05

三年經驗是AM,最搶手。

陳SIR, 請教 Bio Medic 及 POLY U 既醫療化驗邊科就業好啲呀?

前者要求好高分,好似係做research野,後者POLY U畢業就有基本專業資格,不過,其他大專院校都開同樣課程,Bio Medic係香港就業係唔係窄窄地(尖子另計)? 上網睇有人話讀Bio Medic中伏,我就真係完全唔識。

唔該曬陳SIR!

October. 發表於 20-10-8 08:32
陳SIR, 請教 Bio Medic 及 POLY U 既醫療化驗邊科就業好啲呀?

前者要求好高分,好似係做research野,後 ...

Bio Medical Science?

ANChan59 發表於 20-10-8 09:19
Bio Medical Science?

是的,講話係入醫科差小小唔夠分, 就入Biomedical Science  .

我都想知了解多D.  我仔學校幾重視呢科. 我有個朋友是醫生, 個女讀IB, 兩年前IB41分入Bio medical. 另外有個朋友個IB45去英國讀Bio medical, 後來藥廠比獎學金佢讀PhD. 但好像oxbridge收佢讀PhD佢唔讀. 藥廠比錢讀完立即有工做. 我估外國應該發展唔錯.而家疫苗的研發應該要很多人才. 不過香港就唔知有沒有這方面發現前景. 香港就唔清楚就業情況.

planetearth 發表於 20-10-8 10:19
我都想知了解多D.  我仔學校幾重視呢科. 我有個朋友是醫生, 個女讀IB, 兩年前IB41分入Bio medical. 另外有 ...

我地都對呢科好迷惘, 係唔係研發醫葯呢方面既野來?
因為我仔對CHEM & BIO非常有興趣, 自己話要揀呢科(成績符合的話), 但我就擔心香港既就業情況,香港係有葯廠,但規模有幾大呢, 有冇空間可容納每年幾十個畢業生? 如果係外國應該會幾好.
覺得咁高分讀一科冇牌既學科,倒不如讀醫療化驗算了.
我朋友仔,入唔到本地好科,就去左英國讀葯劑, 返來未考到牌入左葯廠做, 剛剛移左民去英國.

October. 發表於 20-10-8 10:51
我地都對呢科好迷惘, 係唔係驗發醫葯呢方面既野來?
因為我仔對CHEM & BIO非常有興趣, 自己話要揀呢科(成績 ...
Bio medical不是藥劑科pharmacy, 應該差好遠, 但當然兩者有相關的 (我唔熟). 如果你仔有興趣, 比佢自己揀. 理想D唸下, 如果成積好, 可以跳去讀醫科. 有興趣是最難得的動力, 你應該開心.

我俾兩條link 你自己參考下。

https://blog.stheadline.com/article/detail/1057647/biomedical-science出路-係香港讀生物醫學科學-哈⋯⋯

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3703608&extra=&page=2

我個人的看法BMS傾向研究,MLT是專業,兩者目標不一樣,如果你兒子喜歡研究的建議講上去,科研有博士學位差好遠,同埋要出去讀,機會多好多,順便移民。

October. 發表於 20-10-8 10:51
我地都對呢科好迷惘, 係唔係驗發醫葯呢方面既野來?
因為我仔對CHEM & BIO非常有興趣, 自己話要揀呢科(成績 ...
昨晚TVB介紹大灣區的東莞.訪問一家香港的醫療科技公司.

Bio Medial, 應該是前沿科技.
可能地域考慮, 擴大目標,
有不同睇法.

planetearth 發表於 20-10-8 11:12
Bio medical不是藥劑科pharmacy, 應該差好遠, 但當然兩者有相關的 (我唔熟). 如果你仔有興趣, 比佢自己揀.  ...
我仔係有興趣,同埋有動力去讀(BIO , CHEM) , 但擔心後生仔太理想化, 冇考慮現實問題, 所以想搵多點唔同信息及意見,俾佢參考下.

ANChan59 發表於 20-10-8 11:18
我俾兩條link 你自己參考下。

https://blog.stheadline.com/article/detail/1057647/biomedical-science ...

睇左,都係我地考慮緊既問題.
大學同中學讀既野好唔同, 唔知我仔係咪係都係中意研究? 係我角度就有個牌安心d.

會俾條LINK我仔睇.

唔該曬!

stillgood20 發表於 20-10-8 11:25
昨晚TVB介紹大灣區的東莞.訪問一家香港的醫療科技公司.

Bio Medial, 應該是前沿科技.
唔該曬!

October. 發表於 20-10-8 11:38
我仔係有興趣,同埋有動力去讀(BIO , CHEM) , 但擔心後生仔太理想化, 冇考慮現實問題, 所以想搵多點唔同信息 ...

有目標有理想已經好難得, 將來條路自己去行. 鼓勵佢唔好怕困難, 最緊要識得再起身向前行. 我們一把年紀, 都試過由理想回到現實的過程. 結果可能不如理想, 但也不錯.

Yanamami    發表於 20-10-11 11:04
October.    發表於 20-10-8 14:34

October. 發表於 20-10-8 11:38
我仔係有興趣,同埋有動力去讀(BIO , CHEM) , 但擔心後生仔太理想化, 冇考慮現實問題, 所以想搵多點唔同信息 ...

最近有些回顧,現在及將來的工作及生活跟以前有很多不同了,保持上進,彈性都是重要的。

香港現在的營商及工作環境都係畸型的,離開香港之後,很多香港值錢的工作及經驗是否有高價值,你自己都要判斷。

如果本地及海外都兼顧,會唔會是一個另類的選擇?!

但最終讀書的不是你,前面的道路也不全是你可以規划,我們只可以在他們還小的時候教一些偏向軟件及持久一點的價值觀及信念,到差不多的時候就放手吧!

ANChan59 發表於 20-10-9 09:54
最近有些回顧,現在及將來的工作及生活跟以前有很多不同了,保持上進,彈性都是重要的。

香港現在的營商 ...

你和planetearth都講得好岩, 人生流流長, 未來世界瞬息萬變, 保持上進心及靈活變通更重要.

我學識唔夠, 能夠幫到阿仔既唔多, 只是見佢讀書真係好努力, 自己又有目標, 做為父母,想係DSE呢個重大既人生關口,盡力幫下佢,  所以, 收集大家意見俾佢參考下,幫到幾多就幾多.
‹ 上一主題|下一主題