用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 校徽書包?
go

校徽書包?

代問: 請問有無人知邊間小學有出自己學校的書包(校徽書包)? Thanks

popeye_4488 發表於 20-9-30 13:21
代問: 請問有無人知邊間小學有出自己學校的書包(校徽書包)? Thanks

我見過地利亞,新大天

我知ESF都有
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

德望小學

回覆樓主

SFA ,La Salle

回覆樓主:

MCS 以前有出,但唔常見有學生用

Thank you so much for your info

新油天

Poyau 發表於 20-10-3 12:57
新油天

路過搭咀......
無護脊唔得喎

ume 發表於 20-10-6 19:52
路過搭咀......
無護脊唔得喎

無護脊······攞少啲書可以嗎?

Poyau 發表於 20-10-6 20:11
無護脊······攞少啲書可以嗎?

自我做咗小學雞家長之後就好明白,書包真係好重(emoji)(emoji)‍♀️

回覆 ume 的帖子

一日起碼 4 科,要做作業即係帶 8 本,未計有其他野例如視藝用品,有啲學校冇 locker 而櫃桶唔畀留低野,啲野帶來帶去,真係很重呢。

1998Ruby1998 發表於 20-10-6 23:14
回覆 ume 的帖子

一日起碼 4 科,要做作業即係帶 8 本,未計有其他野例如視藝用品,有啲學校冇 locker 而 ...

我仔小學時嗰書包,每日大概都係10磅左右。 即使係由我幫佢執,執到最精揀都有9磅。

真係好重

S-Kwok 發表於 20-10-7 07:16
我仔小學時嗰書包,每日大概都係10磅左右。 即使係由我幫佢執,執到最精揀都有9磅。
...
小學第一日稱過,10.x磅。去唔到單位數

醒目開學勳章 貢獻勳章

我仔當年小一有轉咗校嘅家長轉贈學校書包,而我就一早買咗個seven,因為仔細粒,我就用學校書包先,點知兩個月左右,仔就話可唔可以揹seven,佢揹過之後就唔再揹學校嗰個,佢話seven 舒服d

至於攞少d書,其實已經有執書包,再攞少d就會欠帶書
恐龍家

小曳人 發表於 20-10-7 09:51
我仔當年小一有轉咗校嘅家長轉贈學校書包,而我就一早買咗個seven,因為仔細粒,我就用學校書包先,點知兩 ...

專家話唔可以超過體重 X 15%。一個書包閒閒地都 1 磅 重,裝滿水嘅水樽都起碼半磅,加埋手冊、書、作業、文具,肯定超。

有櫃桶同 locker 都未必解決到問題,呢頭話做作業,嗰頭要小測,咪又係要帶返屋企。

見過有人試過係影印本書,只係帶嗰個 1、2 chapter 返學冇咁重,我覺得呢個方法簡直係聰明,可惜老師唔欣賞,計欠帶。

1998Ruby1998 發表於 20-10-7 11:31
專家話唔可以超過體重 X 15%。一個書包閒閒地都 1 磅 重,裝滿水嘅水樽都起碼半磅,加埋手冊、書、作業、 ...

中學仔本數學書係可拆式,真係會好好多。 但可惜唔係每一科都有呢個設計。
無論小學定中學,本中文書永遠都係最重。
好傷小朋友嘅腰背。

小曳人 發表於 20-10-7 09:51
我仔當年小一有轉咗校嘅家長轉贈學校書包,而我就一早買咗個seven,因為仔細粒,我就用學校書包先,點知兩 ...

仔以前用Beckman, 都好好,而且非常耐用,用咗5年都冇爛。

醒目開學勳章 貢獻勳章

S-Kwok 發表於 20-10-7 12:48
仔以前用Beckman, 都好好,而且非常耐用,用咗5年都冇爛。
大仔中二,仲係同一個seven! 都好耐用~
恐龍家