用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 BPS與YWG 面試日 不再撞期
樓主: 200904
go

BPS與YWG 面試日 不再撞期  

suzuki12 發表於 20-9-30 11:39
有無前輩可分享如自行入呢兩間官津,是否主要看五下/六上呈分排名?即主要係成績?五上或四年級的成績相對 ...
都有關聯。如果僅僅呈分標青,好易俾人感覺係開快車趕返來。試問,一個恆定的級霸,一個呈分級一,哪個更有說服力?

medicine 發表於 20-9-30 11:47
都有關聯。如果僅僅呈分標青,好易俾人感覺係開快車趕返來。試問,一個恆定的級霸,一個呈分級一,哪個更有 ...

相對,最有信服力係,級霸+級一。又估,有機會更多啲啲説服力係,級神+級一,但又好難得知,不少家長自報係學神~~~

medicine    發表於 20-9-30 12:13

回覆 mcl203 的帖子

好奇 何謂級霸,何謂級神?
我覺得考前十,凴能力。考前五,就完全是運氣了。

200904 發表於 20-9-30 12:17

某年級三個(或其他數字)長期霸占頭三名,但輪流坐莊謂之……
某年級長期有一個只第一,從未試過第二,謂之……

google維基,有解釋~~~

醒目開學勳章

mcl203 發表於 20-9-30 12:59
google維基,有解釋~~~
rilly?

pccw2017 發表於 20-9-30 10:15
唔關事, BPS向來都係睇呈分排名. 如果係4私1直就會多D同校的.

X私X直係官校唔見有優勢

QC、BPS、QES、KC每年來自X私X直既學生,都係0至2,印象中未見過3
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-9-30 13:07
X私X直係官校唔見有優勢

QC、BPS、QES、KC每年來自X私X直既學生,都係0至2,印象中未見過3
唔信,印象中X私Y直係最強的代名詞,點會甘少?裏面的第三組別都可以入到B1A架,仲係中學考試排在前列尼

medicine 發表於 20-9-30 13:33
唔信,印象中X私Y直係最強的代名詞,點會甘少?裏面的第三組別都可以入到B1A架,仲係中學考試排在前列尼:ha ...

X私X直既學生家長,點會睇得上唔駛俾錢,係學界D1又無乜名氣既官津校呢?

medicine    發表於 20-9-30 13:51
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

suzuki12 發表於 20-9-30 11:39
有無前輩可分享如自行入呢兩間官津,是否主要看五下/六上呈分排名?即主要係成績?五上或四年級的成績相對 ...
印象中BPS要交埋小五上學期成績表, 如課外活動/獎項證明印喺其他學年成績表上, 或者會要你交埋。交表時會有專人核對 (非學校員工, 表現唔太有禮貌), 我交表當日見到有人係再去補交文件。記得細閱交表要求, 否則可能要走幾次, 甚至有可能要受氣
英華冇考過唔清楚。

按以前王大導分級,係:

神聖俠霸尊

級霸水平頗低啫!

hihihi 發表於 20-9-30 14:11
印象中BPS要交埋小五上學期成績表, 如課外活動/獎項證明印喺其他學年成績表上, 或者會要你交埋。交表時會有 ...

間間官校都係咁

hkpapa852 發表於 20-9-30 14:19
按以前王大導分級,係:

神聖俠霸尊
咪即係學霸都搞唔掂?

回覆 hkpapa852 的帖子

當年多得hkpapa852, 俾我呢啲盲頭烏蠅唔少參考資料/ 指引, 填大抽獎表格時真係幫助好大!

pccw2017 發表於 20-9-30 10:15
唔關事, BPS向來都係睇呈分排名. 如果係4私1直就會多D同校的.

四私一直,多咗邊間私?

b3410 發表於 20-9-30 15:33
四私一直,多咗邊間私?

聖私,我估~~~

mcl203 發表於 20-9-30 15:40
聖私,我估~~~
有直屬學校的唔計!

b3410 發表於 20-9-30 15:41
有直屬學校的唔計!

唔計果啲家長可能係無直屬學校嘅~~~

b3410 發表於 20-9-30 15:41
有直屬學校的唔計!

蘇浙?

hihihi 發表於 20-9-30 14:28
回覆 hkpapa852 的帖子

當年多得hkpapa852, 俾我呢啲盲頭烏蠅唔少參考資料/ 指引, 填大抽獎表格時真係幫助 ...

真係幫到你就好了!