用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 BPS與YWG 面試日 不再撞期
go

BPS與YWG 面試日 不再撞期   [複製鏈接]

家姐心儀BPS和YWG,但發現這兩家的面試為同一日。打算在兩家中學都出申請日期之後,先打電話去學校問問如果有機會面試,萬一撞時間,可否改時間。
只是,我們是東區人,BPS在自行階段會不會優先處理外區申請。因爲聽説學校的級二級三都沒有成功自行。
期望過去幾年自行BPS,YWG的家長分享經驗,謝謝。

9    0    0    0

回覆樓主:

BPS選約70%申請人面試
甄選據EDB次第及課外活動表現

https://www.bps.hk/admission

https://drive.google.com/open?id=1LrjBaLQQDf9CBvRiKu1yYm7TRG2J35oI

回覆 Poyau 的帖子

謝謝資訊。我已從小女四年級開始就參加簡介會了。還好參加了,否則5年級那次取消,也不知道今年可否順利舉辦簡介會。
我有信心小女有機會是70%之内,卻沒有信心能否入正選名單。

200904 發表於 20-9-30 08:42
家姐心儀BPS和YWG,但發現這兩家的面試為同一日。打算在兩家中學都出申請日期之後,先打電話去學校問問如果 ...

如果真係撞到正,我諗要考慮一下:

BPS唔係全部有得見,有得見即係機會大D
YWGS係全部人都有得見,可能係會去陪跑

仲有SSGC都有機會係撞埋一齊

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

BPS 選來見,而YWGS 所有人都見,但兩者都係級頭為目標。   以往YWGS 按姓氏英文字母順序安排約見時間,分早午兩輪,全部同一時間入去學校, 見完可以走,但如果英文字母較後,咁就要坐足三個鐘。

回覆 YnnMa 的帖子

我女呈一為級頭,希望呈二能繼續保持。
我爬了很多貼文,也分析了學校最近兩年師姐的努力結果。發現英華女每年都會有1-2個(因爲對我們來講是外區,所以可否默認為自行成功縂有1-2個),但BPS雖然都有1-3個,但大多的可能是抽獎進去爲多。

兩個都是好學校。都不希望因爲撞期而放棄其中一所。

200904 發表於 20-9-30 09:44
回覆 YnnMa 的帖子

我女呈一為級頭,希望呈二能繼續保持。
本區的BPS才1-3個?貴校幾多人?

試下打去YWGS改時間,我幾年前可以改的

回覆 medicine 的帖子

四個班,12X,我都覺得奇怪,我們學校好像沒有BPS運。

回覆 aminafy 的帖子

謝謝。

回覆 200904 的帖子

正如樓上有分享,話YWGS係以姓氏劃分面試先後,就係一個很好的資訊。需要繼續探聽的是BPS是如何劃分就顯得重要。以(1)報名的編號先後順序?(2)姓氏?還是(3)隨機?如果2或3,就咩都沒得做。如果係1,該可以做少少以規避撞期。

BPS 會唔會外區優先? 呢點唔太肯定到底係"因" 定係 "果"。照理自行階段學校都會傾向揀選最優秀的學生, 無論本區或跨區。我女所知同屆考級頭嗰批, 外區生比率好高, 所以有可能係多外區精英爭自行位的結果。
去年係第一次提早公布自行正取生, 可能令一啲原本會跳船去直資的學生留低讀自行成功的官津, 令自行入熱門官津的難度增加。

另外關於面試撞期, 當年家姐親身體驗過。BPS講明不會安排改時間,要家長/小朋友自行取捨。 原本諗住面試時間相差接近3小時, 而2間學校飛的士只需15分鐘, 所以決定一博, 結果係到左另一間中學的面試時間阿女都未出到嚟... 所以你最作最壞打算: 二者只取其一。希望我的經驗幫到你

200904 發表於 20-9-30 09:59
回覆 medicine 的帖子

四個班,12X,我都覺得奇怪,我們學校好像沒有BPS運。
唔關事, BPS向來都係睇呈分排名. 如果係4私1直就會多D同校的.

medicine 發表於 20-9-30 10:12

正如樓上有分享,話YWGS係以姓氏劃分面試先後,就係一個很好的資訊。需要繼續探聽的是 ...

BPS上年面試時間非據報名編號

https://drive.google.com/open?id=1MvTDrkPyRbmAbzfO4mooP9g3Bn_erQXl

pccw2017 發表於 20-9-30 10:15
唔關事, BPS向來都係睇呈分排名. 如果係4私1直就會多D同校的.
又未見X私Y直多同校生啵。至少今年的新生係甘。反而見聯係學校好多同學女係度。

Poyau 發表於 20-9-30 10:21
BPS上年面試時間非據報名編號

https://drive.google.com/open?id=1MvTDrkPyRbmAbzfO4mooP9g3Bn_erQXl

上年?沒面試哦。
原來内文係2019年的面試號碼。隨機還是以EDB的排名?

回覆 hihihi 的帖子

謝謝您的資訊。看來我要想定後路。在這幾個月再仔細篩選一所中學多瞭解一下。
説實話,未來6年,我希望女女在BPS,在差不多升學率及校風,環境的情況下。BPS在步行範圍之内,可以省下很多精力時間。

medicine    發表於 20-9-30 10:28

200904 發表於 20-9-30 10:26
回覆 hihihi 的帖子

謝謝您的資訊。看來我要想定後路。在這幾個月再仔細篩選一所中學多瞭解一下。
步行範圍係最理想……

200904    發表於 20-9-30 10:31

回覆 Poyau 的帖子

謝謝詳盡信息。如果不是跟報名送資料時間,那麽可能是根據姓氏?或其他。留意到只有上午時間,BPS是否只在上午面試?換句話說,如果英華女安排在下午,就可以兩邊都面試到?

medicine 發表於 20-9-30 10:12

正如樓上有分享,話YWGS係以姓氏劃分面試先後,就係一個很好的資訊。需要繼續探聽的是 ...
純粹參考: 阿女當年BPS見350人, 分3個時段, 每時段各11組, 每組10-11人。我係最後交表嗰批, 派左第二時段其中一組第11位面試。根據觀察其他小學同學編號, 學校應該係入圍者依交表編號分時段, 組別及面試次序: 第1-11, 第1時段各組第一位, 第12-22, 第2時段各組第一位, 第23-33, 第3時段各組第一位, 然後順序分派。所以早交表可以博到組入面先面試, 但獲派時段只能碰運氣。
‹ 上一主題|下一主題