用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖羅撒 VS 聖保祿天主教小學
go

聖羅撒 VS 聖保祿天主教小學 [複製鏈接]

有宗教分(天主教)聖羅撒 VS 聖保祿天主教小學, 邊間好?
唔知兩間校車要搭幾耐
   17    0    0    0

回覆 kit1229 的帖子

Vote for SPPCS if travelling is not a concern. Of course, SROLS is a very good choice in Kolwoon.

回覆樓主:

兩間都好 有直屬中學
SRLS直中係沙田
SPPCS有新校舍

Sppcs中學部spss起跑馬地,將軍澳返學可坐港鐵到銅鑼灣再行返學校。
將軍澳過海方便過去九龍及沙田。

係咪兩間都有校車到? 知唔知將軍澳要幾點, thanks

PTL_L 發表於 20-9-30 11:30

Sppcs中學部spss起跑馬地,將軍澳返學可坐港鐵到銅鑼灣再行返學校。
請問自行, 20分有機會嗎?

kit1229 發表於 20-10-5 11:47
係咪兩間都有校車到? 知唔知將軍澳要幾點, thanks
Sppcs有褓姆車及校車,時間上落視乎你住邊,調景嶺可最遲上車,日出或寶琳要6點幾。
聖羅撒我唔清楚。

回覆 zaba 的帖子

我自己覺得有既,灣仔女校都有3間,個個第一target都係Mss,加上出生率低、移民潮高等,但風險要你自己評估呀,所有都係個人認為。

PTL_L 發表於 20-10-5 12:00
回覆 zaba 的帖子

我自己覺得有既,灣仔女校都有3間,個個第一target都係Mss,加上出生率低、移民潮高等, ...
都係既.
其實我都係問定先, 而家 K1

小囡應該有啲小聰明, 鬼靈精嗰類, 學嘢快但唔太受硬巴巴嗰啲.

所以諗緊 SPPCS 定 SFCS 好... 定其實揀活動教學既男女校好 (不過又冇直中)
苦惱.

zaba 發表於 20-10-5 12:09
都係既.
你要睇多少少起EK對SPPCS 同SFCS的評語再決定,論容易中獎機會率是SFCS>SPPCS >MPS,但以我所知SFCS傳統非常,我自己對SPPCS認識多啲,亦非常滿意。我喜歡單性學校,因為論課程、學校設施會更適合。

zaba 發表於 20-10-5 12:09
都係既.

SFCS 比 SPPCS 傳統。SF 好多野係俾晒規範咁。

不過,我女只讀了一年 SFCS。

本來俾咗個例子,但可能係我同個女都唔熟學校運作。咁我deleted。

個人感覺而已。

PTL_L 發表於 20-10-5 12:20
你要睇多少少起EK對SPPCS 同SFCS的評語再決定,論容易中獎機會率是SFCS>SPPCS >MPS,但以我所知SFCS傳統非 ...

請問可唔可以講多啲sppcs呀?
點解你當年揀佢唔揀m p s?
請問你係自行,大抽獎定叩門入架?

mykate 發表於 20-10-5 16:09
SFCS 比 SPPCS 傳統。SF 好多野係俾晒規範咁。

不過,我女只讀了一年 SFCS。
好奇延伸討論下, 咁張圖有無老師在場? 如果無, 去校務處是正常的.

雲牛 發表於 20-10-5 18:10
好奇延伸討論下, 咁張圖有無老師在場? 如果無, 去校務處是正常的.

我剛剛搵出來睇,圖係兩個學生對話:你流鼻血呢!

沒有老師在圖中。
咁應該係我同個女唔熟運作and 理解錯誤

honeymelonkids 發表於 20-10-5 18:02
請問可唔可以講多啲sppcs呀?
點解你當年揀佢唔揀m p s?
請問你係自行,大抽獎定叩門入架?

以前未上EK,所以好多都唔清楚,連有直屬中學呢個優勢都係被收後先知。朋友做港島區補習,極力推薦sppcs,因課程適中,活動算多,有直中,學生乖巧純樸。
學校某程度會old school,如行政程序或部分校政,但課程上非常與時俱進,小四起用電子教學,雖然有家長反對,但點知一個疫情關係,全部要轉用電子教學。

PTL_L 發表於 20-10-5 18:52
我哋係插班生,我不嬲好豬,以前未上EK,所以好多都唔清楚,連有直屬中學呢個優勢都係被收後先知。朋友做港 ...

你個女係咪更上一層樓,去咗一間坊間覺得再好啲嘅中學呀?

咁你覺得 學校 嘅課程可否令到學生建立自信,主動和獨立思考嘅空間?

PTL_L 發表於 20-10-5 18:52
我哋係插班生,我不嬲好豬,以前未上EK,所以好多都唔清楚,連有直屬中學呢個優勢都係被收後先知。朋友做港 ...

用電子教學即係咩?即小四起用電子書取代嗎?

honeymelonkids 發表於 20-10-5 23:43
你個女係咪更上一層樓,去咗一間坊間覺得再好啲嘅中學呀?

咁你覺得 學校 嘅課程可否令到學生建立自信, ...

直中已經好到不得了,我哋好放心,咪試吓其他更適合自己小朋友的學校囉。
可以建立到自信,舉例大多數早會做小司儀,好多學校會搵嚟搵去都係果啲讀書叻、講野叻的小朋友做早會司儀,但sppcs係會俾機會稍弱的同學試下,但最美中不足亦是最吸引既地方,升中支援零咁濟,家長要靠自己摸索。

回覆 kwokbobo 的帖子

都可算咁講,之前小五小六雖則唔需要準備ipad做電子教學,但校內校外學習都會安排小朋友每人一部ipad,當然係學校借出啦。不過我唔太update 喇,始終小朋友剛升中。

PTL_L 發表於 20-10-6 08:00
係呀,起EK入面演繹是更上一層樓,但我覺得直中已經好到不得了,我哋好放心,咪試吓其他更適合自己小朋友的 ...
咁學校都真係好好, 唔係一味精英主義.升中既嘢, 如果家長有心幫囡囡外闖, 自然會自己做多啲功課搜集資料吧.
‹ 上一主題|下一主題