用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 請問寄多用途電煲使唔使打稅?
go

[英國] 請問寄多用途電煲使唔使打稅?

呀仔住咗宿舍兩星期都係食凍三文治炸魚薯條間中食下超市叮叮意粉,佢想煮啲簡單嘢食但學校只有微波爐冇提供其他爐具,所以想買個多用途電煲,佢上網睇過都不合,所以叫我既一個比佢,但我擔心要打稅

是不是中學?最好問清楚學校可唔可以自購其他煮食用具?因當年我囡囡中學都只是有微波爐,學校吾批准,連電飯煲都唔得

我寄左個普通電飯煲吾使打稅

joymama 發表於 20-9-27 15:14
是不是中學?最好問清楚學校可唔可以自購其他煮食用具?因當年我囡囡中學都只是有微波爐,學校吾批准,連電 ...

讀緊高中

hei918 發表於 20-9-27 15:36
我寄左個普通電飯煲吾使打稅

請問用邊間寄?是郵局嗎?

我同其他野一齊寄左一大箱野,用速遞,一日就到

hei918 發表於 20-9-27 16:20
我同其他野一齊寄左一大箱野,用速遞,一日就到

邊間速遞好?

bbbusy 發表於 20-9-27 16:22
邊間速遞好?

我覺得好快,價錢可以接受,不過我冇格過價,朋友用過話ok我就跟左,因為冇用過其他,吾敢話邊間好

scso 發表於 20-9-27 15:57
讀緊高中

學校可能不會比你小孩子用電飯煲你,你最好 email  問下學校先啦!

scso 發表於 20-9-27 15:57
讀緊高中
正常boarding school 既宿舍一定唔比,打算偷雞小心D,其實Amazon都有幾個一至二人電飯煲,都係約30磅,如果你香港寄去你可以寫迷你電飯煲£30,唔超過39磅唔使打稅。

scso 發表於 20-9-27 14:42
呀仔住咗宿舍兩星期都係食凍三文治炸魚薯條間中食下超市叮叮意粉,佢想煮啲簡單嘢食但學校只有微波爐冇提供 ...
我仔學校宿舍最近連微波爐都無埋,佢好想偷鷄買個迷你電飯煲,我起Amazon見有0.3 L / 0.5L既,但又驚比學校知道,所以無買。

yuyueng 發表於 20-9-27 20:03
我仔學校宿舍最近連微波爐都無埋,佢好想偷鷄買個迷你電飯煲,我起Amazon見有0.3 L / 0.5L既,但又驚比學校 ...

寄宿中學,一般都唔比學生帶家電在宿舍用,電飯煲更加唔得啦,煮食wow。我孩子比學校收左煲水的熱水壺,學期尾先可以取回。

TTEE1819 發表於 20-9-27 20:15
寄宿中學,一般都唔比學生帶家電在宿舍用,電飯煲更加唔得啦,煮食wow。我孩子比學校收左煲水的熱水壺,學 ...
比我係學校都唔比啦,好正常。

我女的可以帶水煲, 風筒, 甚至雪櫃仔都得, 但電暖被就唔得, 拖板佢地會check 咗先

yuyueng 發表於 20-9-27 20:03
我仔學校宿舍最近連微波爐都無埋,佢好想偷鷄買個迷你電飯煲,我起Amazon見有0.3 L / 0.5L既,但又驚比學校 ...

我女學校都係 ,不過8月尾已通知Pantry 會close , 即係雪櫃、微波爐唔用得,熱水煲都冇得用 。 要熱水要預早跟Housemistress 講 。

所以我在二手網買了這個 讓她開學帶去用 ,賣家話全新,不過收到貨後都相信又真係冇乜用過。 貪摺埋細個 , 容易收埋 , 方便偷用 。

回覆 hei918 的帖子

你好呀,請問可唔可以比你間快遞資料我?我想係Taobao 買個折疊洗衣筒比阿仔,但未寄過唔知邊間好,謝謝!

angel_laam 發表於 20-9-28 15:31
回覆 hei918 的帖子

你好呀,請問可唔可以比你間快遞資料我?我想係Taobao 買個折疊洗衣筒比阿仔,但未寄 ...

Taobao 你可以試下聯絡客服, 直接寄英國, 我試過。 加300 港幣寄電器。 唔集運,直接到英國宿舍

回覆 hiddenhero 的帖子

感謝你

問左兩間都唔得

angel_laam 發表於 20-9-28 15:53

問左兩間都唔得

要慢慢問。 我上次寄USB 恆溫煮水保溫瓶,問左好多好多間