用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 呈分試成績出左 唔係最好結果 想搏跨區 ...
go

呈分試成績出左 唔係最好結果 想搏跨區

呈分試結果出左 中:79 英:82 數:87 常:98 長天後備表格嗰到寫明 中英數都要80分或以上 但係中文就差咁嗰一分 有STEM、體育等獎項 但係中文差1分80 長天係咪就唔收仔仔?可否比意見?

小學鴨 發表於 20-9-27 08:37
呈分試結果出左 中:79 英:82 數:87 常:98 長天後備表格嗰到寫明 中英數都要80分或以上 但係中文就差咁 ...

唔知小學係咪一線?
份卷有冇特別深?

假設一線小學,份卷係正常,冇特別深或淺,呢D分數多數係Band 2生,如果想誇區自行入長天,呈二要努力

如體育獎有份量,咁自行可以博吓!

Arabellahk    發表於 20-9-28 08:25

回覆 gracelam 的帖子

唔知係咪一線 但前幾年TOP50幾入Band 1 仔仔係學校籃球隊

小學鴨 發表於 20-9-27 10:10
回覆 gracelam 的帖子

唔知係咪一線 但前幾年TOP50幾入Band 1 仔仔係學校籃球隊 ...
學校幾多人?
比如:150人50個B1同100人50個B1有相當明顯的區別

回覆 medicine 的帖子

6年級134人

小學鴨 發表於 20-9-27 10:38
回覆 medicine 的帖子

6年級134人
134人50個B1,一綫應該就難少少。但都幾肯定係二綫頭。
關鍵係呈分排名,而唔係幾多分。

醒目開學勳章

有冇全級排名?

回覆 conniecheung 的帖子

有 48

小學鴨 發表於 20-9-27 15:07
回覆 conniecheung 的帖子

有 48

級48/134可能係B1C/B2A邊緣人

呈分試結果出左 中:79 英:82 數:87 常:98 長天後備表格嗰到寫明 中英數都要80分或以上 但係中文就差咁 ...

中文係總分79抑或閱讀卷79?其中一卷過80就照報啦。呈二努力D。

回覆 Poyau 的帖子

好 多謝分享

回覆 little_yolky 的帖子

好 多謝分享

醒目開學勳章

79跟80個grade相同嗎?照計成績表只出grade

回覆 piglet0529 的帖子

唔一定,有啲學校只出分數,有啲 85 A,有啲 90 先 A。不過只要間學校唔係寶到冇人識,從來未跨區,中學都會知道你呢個分數、grade 值幾多。
既然係心儀,自行一試無妨。

醒目開學勳章

1998Ruby1998 發表於 20-9-27 21:45

唔一定,有啲學校只出分數,有啲 85 A,有啲 90 先 A。不過只要間學校唔係寶到冇 ...

甘就冇計。有間中學要四科90,我諗紧想试,雖然仔有一份卷唔夠,但成绩表86已有A,睇唔出。

相同

咁咪好彩lor聖小分A-,A,A+
女女差一分A+咋🤦🏻‍♀️