用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 直資中學點揀好
go

直資中學點揀好 [複製鏈接]

仔仔數學差,成績真係一般,我自己估計大抽獎吾會有希望!有朋友建議我搵定直資好過!我上網睇過學校網頁,真係吾知點先可以睇得出間學校係着重邊方面!我好迷惘,吾知點算!東區漢華培僑中華基金,我都吾知三間學校有咩特色教育,淨係知道個學費幾多
   1    0    0    1

建議由基本嘢了解開始,例如去 CHSC 網站睇下呢3間學校資料,再去學校網站睇年報,之後再 google 爬文!

努力!

麦子 發表於 20-9-26 23:59
仔仔數學差,成績真係一般,我自己估計大抽獎吾會有希望!有朋友建議我搵定直資好過!我上網睇過學校網頁, ...

問題係,你想以DSE成績表現入手揀中學吖?!還是想找間有適合你囝囝成長之中學啊?!前者唔難响學校網站或EK哩度找排名知道3直資的高下;而後者則花時最多需要你多講囝囝想要D詳嘅學習或活動或成長環境,學校特色也是務必要去學校簡介會了解一番,也可以响EK哩度問問用家如何。

回覆 lskstephen 的帖子

仔仔比較中意課外活動多D,游水、打網球、視藝都好好,就係數學、英文點補都係吾掂,呈分都係啱啱合格,我都想揀DSE成績好嘅,但係現實又咁樣,可能揀左都未必收,自己又吾甘心仔仔去讀B3學校,所以又想搏下…

如果揀直資,係咪可以範圍擴大D,吾一定局限東區,沙田林大輝或者九龍塘香島?或者觀塘福建中學?

麦子 發表於 20-9-27 10:10
如果揀直資,係咪可以範圍擴大D,吾一定局限東區,沙田林大輝或者九龍塘香島?或者觀塘福建中學?
...

直資唔計校網

lskstephen 發表於 20-9-27 11:03
直資唔計校網

係啊,所以我諗如果揀直資,我埋可以有多D選擇

...

建議你由屋企做中心點,輻射式睇下由近到遠有咩直資,之後再睇下呢啲直資收咩banding學生,收生要求大概係點,校風/學術/體藝等等啱唔啱你地口味,努力準備下有無機會入。直資無地域界限,任何地區你都可以申請,只係直資收唔收你仔仔,同你仔仔返學有冇困難。東區有四間直資,中華基金要求高啲,機會應該細啲。

中學名稱種類校網組別語言性別
蘇浙公學直資東區2C中中男女
漢華中學直資東區2B中中男女
中華基金中學直資東區1B英中男女
培僑中學直資東區2A中中男女

先張你同小朋友喜歡嘅中學選好,當然睇吓小朋友係大約咩band先,直資同津校機本學校網站都會有介紹學校,直資無限報名唔計校網,但係大家申請時間唔同,要多留意,津校同一時間報名,自行兩間

醒目開學勳章

麦子 發表於 20-9-27 09:58
仔仔比較中意課外活動多D,游水、打網球、視藝都好好,就係數學、英文點補都係吾掂,呈分都係啱啱合格,我 ...
如果課外活動可以攞全港性獎牌,名牌直資絕對有機會

bobbob 發表於 20-9-27 11:42
如果課外活動可以攞全港性獎牌,名牌直資絕對有機會

緊係冇啦

醒目開學勳章 王國長老

如果英文數學只有合格邊緣,直資target b2中水平較貼地。考多幾間到時有offer再比較。亦不妨申請d全見嘅學校(就算明知越級)去攞個經驗都好,否則到時心儀嘅如果因缺乏經驗而影響到表現,亦係唔抵

Charlotte_mom 發表於 20-9-27 15:15
如果英文數學只有合格邊緣,直資target b2中水平較貼地。考多幾間到時有offer再比較。亦不妨申請d全見嘅學 ...

收到

...

仔仔成績老師有無話係Band幾?因為唔知係咪勁小學,好難估,不過英數緊緊合格,應該banding唔高。香島同福建應該機會低D,因為係B1中學。香島仲要係派位直資,會佔咗個自行位。

little_yolky 發表於 20-9-27 16:07
仔仔成績老師有無話係Band幾?因為唔知係咪勁小學,好難估,不過英數緊緊合格,應該banding唔高。香島同福 ...

吾勁,B3我估,老師未講,香島升左?我以為B2

麦子 發表於 20-9-27 16:42

我係問小朋友間小學係咪勁校。如果三線小學呢個成績就相當麻煩,一線或名校又唔同講法。

香島DSE成績有B1,當然B2都有機會,呢一兩年收生水平高咗,所以聽講今年入讀既係開全英班。所以你B3機會唔大,唔好嘥咗個自行位。

東區小學?

滙知,响TKO, 如果住東區,比較近D
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

留意一下d學校 有無開放日或者有簡介會
去學校體驗一下
另外要睇返d學校咩banding
中華基金 應該都1c 至 2A
你小朋友成績未必可以入到

‹ 上一主題|下一主題