用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 呈一賣大包?
go

呈一賣大包?  

醒目開學勳章

有冇人分享,係咪會咁㗎? 我小朋友堂上派咗卷, 未知ranking。 計出黎既平均分比上學期高左成8分。老師堂上冇多講分數。

醒目開學勳章 王國長老

piglet0529 發表於 20-9-26 11:22
有冇人分享,係咪會咁㗎? 我小朋友堂上派咗卷, 未知ranking。 計出黎既平均分比上學期高左成8分。老師堂上 ...

高唔高分無意義,重要係ranking
反而聽得多係呈分試深左,有高低分至排到序
不過高分有樣野好,就係交成績表copy時會較好睇 (但對教育局呈分/派位無幫助)

有冇人分享,係咪會咁㗎? 我小朋友堂上派咗卷, 未知ranking。 計出黎既平均分比上學期高左成8分。老師堂上 ...

如果高分咗但排名差咗,咁你認為係咪賣大包?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

份卷淺左,人人高分左並不是好事

王家爸爸    發表於 20-9-28 13:07
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

hkpapa852 發表於 20-9-26 11:57
如果高分咗但排名差咗,咁你認為係咪賣大包?

極度唔想卷淺

考試高分咗,對考學校可能係好事~~~

關鍵是排名。
如果自己分數高了,但排名沒變甚至下降,這種情況下好明顯是試卷出淺了。賣大包不一定是好事,尤其對於原本就前列的學生,正如樓上好幾位都表示不願試卷過淺。

kirstyau 發表於 20-9-26 12:18
極度唔想卷淺
即係對阿妹有信心,唔想試卷淺(舊年我亦一樣)。

對前列或者粗心大意嘅小朋友好處不大。粗心大意嘅仲死得慘啲,一個粗心少一分即刻跌幾個名次。
對排名低,想儘早自行/考直資走佬嘅就有著數,起碼分數靚仔見得人。

kirstyau 發表於 20-9-26 12:18
極度唔想卷淺

害了本來叻仔叻女

tkhhung 發表於 20-9-26 14:09
害了本來叻仔叻女

大家對唔住,係,我係衰,係自私,好彩學校呈一極度淺,阿女又得天父照住,從未如此小心過,所以呈一名次比P4升咗4X名班主任話剩係我哋班都差唔多1/3人全A。

我係希望卷淺既,sorry呀叻仔叻女們

王家爸爸    發表於 20-9-28 13:08
medicine    發表於 20-9-26 19:18

可能疫情停課,所以賣大包,我哋都係咁,阿女總分差唔多多咗80分

不過班主任講得好清楚,呈二要有卷深既心理準備

小朋友疫境自強成果 未必係賣大包

醒目開學勳章

tkhhung 發表於 20-9-26 14:09
害了本來叻仔叻女
absolutely

bobbob 發表於 20-9-26 18:43
absolutely

所以,某些學校評分係唔會一click過,減弱一次定先後嘅影響~~~

醒目開學勳章

mcl203 發表於 20-9-26 19:12
所以,某些學校評分係唔會一click過,減弱一次定先後嘅影響~~~
弊在阿仔淨係考試先發憤,有同學考試同分但計埋常分差咗1x名,嗰次仲要考試超淺,結果俾人爬晒頭

但係家姐果屆係三次呈分都卷淺喔,畢業試仲賣大包。不過我無睇卷,係家姐自己講既。

little_yolky 發表於 20-9-26 19:21
但係家姐果屆係三次呈分都卷淺喔,畢業試仲賣大包。不過我無睇卷,係家姐自己講既。
...

我指嘅意思係,一次呈分唔會用一份卷去計分數,減弱份考試卷嘅影響力,計埋小測和平時分,減低條隊嘅混亂情況~

今年疫情堂都無得上仲評乜鬼分。總之影響大啦。希望快啲回復正常⋯⋯

bobbob 發表於 20-9-26 19:21
弊在阿仔淨係考試先發憤,有同學考試同分但計埋常分差咗1x名,嗰次仲要考試超淺,結果俾人爬晒頭 ...
都唔明點解咁重要既試要超淺?有心玩野乎