用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 呈一賣大包?
樓主: piglet0529
go

呈一賣大包?  

mcl203 發表於 20-9-26 19:28
我指嘅意思係,一次呈分唔會用一份卷去計分數,減弱份考試卷嘅影響力,計埋小測和平時分,減低條隊嘅混亂 ...

我哋只係計考試既分數⋯⋯

如果今年連DSE都淺咗咁就真係無眼睇!

醒目開學勳章

cafeva 發表於 20-9-26 19:34
都唔明點解咁重要既試要超淺?有心玩野乎
可能學上面話齋,想多啲同學全A去interview好睇啲掛

bobbob 發表於 20-9-26 19:37
全A既去到口啞啞仲樣衰啦

1. 疫情關係老師都知同學吸收唔好,所以淺D,唔想太多人死
2. 呈一關乎考直資,等同學攞張成績表出去靚仔D,希望提高機會率

cafeva 發表於 20-9-26 19:38
全A既去到口啞啞仲樣衰啦

連我阿細都唔會口啞啞啦!我估攞得全A,都有努力過既,如果真係差果D,應該無全A,可能全B?又話說,有D小朋友係好怕醜,所以口啞啞同水平未必掛鉤。

little_yolky 發表於 20-9-26 19:43
連我阿細都唔會口啞啞啦!我估攞得全A,都有努力過既,如果真係差果D,應該無全A,可能全B?又話說 ...
總之大時代有人好彩有人唔好彩,人生就係咁!

cafeva 發表於 20-9-26 19:45

像極了愛情⋯⋯

醒目開學勳章

cafeva 發表於 20-9-26 19:45
1名2運3風水,讀書要去到第5呀

bobbob 發表於 20-9-26 19:37

我直覺,反效果係,若中學收咗之後發現貨不對辦,可能影響日後會cut單~~~

超淺即係鬥細心,男仔無女仔細心,慘!

mcl203 發表於 20-9-26 19:51
我直覺,反效果係,若中學收咗之後發現貨不對辦,可能影響日後會cut單~~~
...

會嗎?咁真係好彩阿大都算係咁,今年又入咗一個C妹

happyhome2009 發表於 20-9-26 20:04
超淺即係鬥細心,男仔無女仔細心,慘!

其實現世代,女仔都係粗心的

回覆樓主:

我哋學校呈一都出得非常淺,搞到人人高分,即係有機會出現分高了, 但排名卻後了的情況

kirstyau 發表於 20-9-26 12:18
極度唔想卷淺

絕對係!對於叻既同學係極之不利的一件事。我地學校呈一d卷普遍淺咗,尤其科數學,個個都9x分以上,100都有好幾個。依家d科老師已放風,呈二數學會好似往常一樣深。

醒目開學勳章

大包

到今時今日 乜都唔知呀!

醒目開學勳章

piglet0529 發表於 20-9-26 11:22
有冇人分享,係咪會咁㗎? 我小朋友堂上派咗卷, 未知ranking。 計出黎既平均分比上學期高左成8分。老師堂上 ...

老師以往有講最高分果幾個幾多分。今次冇講,亞仔係精英班,其實疫情當中都有跟貼他跟上課程補助加固。佢今次全A, 我原本expect 佢主科3A1B/2A2B後,視音只有B,普就A/B, 估唔到A晒。仔話都見到有的同學有低分7x/80既, 但好似很多同學都開心。或者的大包係咪係視音到?仔既視藝以往考百幾名70分係最差果科,今次有90分。不過我今次有跟佢考咩。畫過先去考。音樂最後一日考,用左半日温樂理,以往随堂考冇温。唔知係咪甘有進步,一日未派ranking都有的緊張。希望名次有升啦!

亞仔以往的名次都幾浮動的,試過考頭五,又試過十幾/廾幾名。如果以今次的平均分,以往計應考第一,但如果今次係賣晒大包就一定唔得,我希望佢入番頭十啦

medicine    發表於 20-9-27 09:09

醒目開學勳章

hkpapa852 發表於 20-9-26 11:57
如果高分咗但排名差咗,咁你認為係咪賣大包?

好緊張,如果呈分ranking 一路未知, 因為今年deadline比較後。甘我小朋友科科平均,照計成績表排名應該好貼近呈分排名吧? 我哋成績表會有排名的,9996321跟呈分一樣,只是呈分再計的標準分我唔會知, 亦都唔識計。

medicine    發表於 20-9-27 09:09

醒目開學勳章

回覆樓主:

如果排上頭五,想試下報高的既直資

piglet0529 發表於 20-9-27 08:58
如果排上頭五,想試下報高的既直資
加油