用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 AA安排的top school 面試
樓主: kct18
go

[英國] AA安排的top school 面試  

我囡囡都interview左3間,結果都係proceed,但應該唔會俾曬3間,報名費都好貴
您的孩子不是你的敵人,當孩子表現最壞的時候,也常是他最需要幫忙的時候了。

kct18 發表於 20-9-26 11:48
都試過問agent,佢話學校好competitive,唔知係佢唔想幫你報,因為學校唔多比commission,或真係知你機會唔 ...

agent唔係慈善機構

回覆樓主:

in 完覺得唔適合,學校唔會叫學生register。同樣地,學生in完唔like,或全部過關有太多選擇/唔想考咁多試/唔想俾咁多錢,亦可以放棄唔register。

唔想潑大家冷水,但係proceed with registration唔係等於收咗。只係可以進入入肉嘅篩選程序,一樣要考試,可能要再面試,過程中大把機會foul走或put on waiting list。當全部學校都知有十幾間同時interview緊人,派多啲入場券係好合理嘅事。

無論如何,祝大家小朋友好運。

beastiebistro 發表於 20-9-27 12:15
唔想潑大家冷水,但係proceed with registration唔係等於收咗。只係可以進入入肉嘅篩選程序,一樣要考試, ...

係呀,依個正正係我擔心的地方!
唔知一級有幾多人報?結果收幾多個?

kct18 發表於 20-9-27 12:45
...

你可以問agent架。 幾多人面試後可以考試, 大概會收幾多人。 我當時agent 有答我大概數。

kct18 發表於 20-9-27 12:45
...

我舊年仲問左我仔報既學校有幾多係overlap 其他人, 同埋幾多國際學校, 幾多傳統名校之類之類......

總之我log in check 完就約agent問左d details 野, 同埋大家分析下阿仔應該考幾多間比較穩妥。

回覆樓主:

AA 第一關巳是考他們screen test? 這就是我沒找他們報學校之原因。巳經要考個別學校入學試,有些還加上ukiset, 咁真係考試考到癲,有經驗agent, 睇小朋友讀既學校,睇成績表和交談下,再加上家長意向,應該可以列出數間可行試考學校。
考咁多次試,真係會考試疲勞。

回覆 manman333 的帖子

呢個我持相反意見。其實AA嘅screening test都係好輕鬆嘅english同math test,用嚟gauge下小朋友能力,跟住都會傾談。仲可以針對性咁問清楚小朋友係唔小心定係唔識,對推薦合理水平嘅學校係有幫助嘅。

好過有理冇理都叫人考Ukiset,俾錢參加準備班。

beastiebistro 發表於 20-9-27 13:38

呢個我持相反意見。其實AA嘅screening test都係好輕鬆嘅english同math test,用嚟g ...

絕對同意!

其他agent冇自己嘅screening test ,咪叫人考ukiset囉!呢D agent先可能係唔該經驗睇local sch sch report,要另外揾樣客觀學術標準做參考。

beastiebistro 發表於 20-9-27 13:38

呢個我持相反意見。其實AA嘅screening test都係好輕鬆嘅english同math test,用嚟g ...

完全同意,我孩子都係做左第一個screening test, 之後見consultant傾左約一小時,之後出個學校名單比我們參考。

同意。 當年如果唔係AA 既screening test 我地完全唔知自己既不足係邊到。 同埋有物野要追返。 有時間步處, 我反而覺得好過考ukiset/ 學校試時先發現。

回覆 hiddenhero 的帖子

絕對同意。我個小朋友當年也是預約考了AA test, 跟住直接見consultant。我是非常真心多謝AA, 佢比我參考的意見非常中肯,不會因為要做成生意而隨意硬銷學校。雖然佢哋係非常之忙,但係如果有問題,只要e mail 比佢哋,一定會覆返我

我聽過有人,Ukiset 考得唔用,用了成萬元 報agent Ukiset 英文 course ,當然再考就滿分啦! [/smiley

都係考筆試最考到實力
其實係一家四口子

回覆樓主:

我都欣賞AA screening test, 大家用同一張試卷考同一級別嘅小朋友,可以清楚知道小朋友的程度去到邊再介紹適合的學校比家長考慮。而唔係靠估,靠對小朋友就讀緊嗰間學校嘅印象,或者成績表,主觀地「推斷」小朋友適合咩邊間學校......

iloveyoga 發表於 20-9-27 14:29
回覆 hiddenhero 的帖子

絕對同意。我個小朋友當年也是預約考了AA test, 跟住直接見consultant。我是非常 ...

可能又咁好彩跟我個個好到位。 個過程我地好複雜亦好多問題(主要係對英國唔了解) 到出發前covid 既擔心,佢差不多做埋我地成家既心理輔導咁滯。

我相信無最好既agent, 唔係AA 好就其他唔好。 但係AA適合我地。

回覆樓主:

其實升學顧問服務好唔好,好多時唔係公司嘅問題, 而係在於你好唔好彩搵到一個好嘅consultant跟你單case, 所以我建議如果係搵人介紹升學顧問公司, 記得叫佢介紹埋搵邊一位staff去幫你

回覆 Yeahp 的帖子

What are the possible results of the interview?(1) Proceed (2) Not proceed (3) Encourage to take exam

Does (3) mean you have already registered with the school and therefore you are encouraged to take exam to continue with the interview process?

macdullbaby 發表於 20-9-27 14:55
我都欣賞AA screening test, 大家用同一張試卷考同一級別嘅小朋友,可以清楚知道小朋友的程度去到邊再介紹 ...

我試過。
某agent睇完我女學校成績,就話佢啲分唔夠高,如果想報X校,會好勉強。
一離開agent,阿女即刻話佢有個同學成績比佢差,X校已經收咗。
好明顯佢唔夠經驗,淨係睇成績表上面嘅分數,冇考慮學校banding。