用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 第一次小測數就唔合格
樓主: vta137
go

第一次小測數就唔合格   [複製鏈接]

S-Kwok 發表於 20-10-7 13:25
認同呀! 我覺得筆記係上堂+睇教科書後,消化後再用自己文字寫出嚟先係最好。 我仔依家係將上堂+睇書, 然 ...

嘩! 簡直同我女一樣, 志同道合
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

little_yolky 發表於 20-10-7 09:58
同佢講過,歷史要背,數學要做多D,中文要睇多D名家既書⋯⋯講過一次唔聽就唔理了,我日理萬機,邊得閒鵝 ...

唉!我會忍唔住鵝
睇到就火

S-Kwok 發表於 20-10-7 23:36
唉!我會忍唔住鵝  
睇到就火

same

little_yolky 發表於 20-10-7 09:58
同佢講過,歷史要背,數學要做多D,中文要睇多D名家既書⋯⋯講過一次唔聽就唔理了,我日理萬機,邊得閒鵝 ...

到大女高中,你會化......

YolandaTam 發表於 20-10-6 10:08
有朋友問過我:你自己語文唔錯,又咁多年喺精英班,阿女咁(語文麻麻,未入過精英班)你會唔會唔開心?我話: ...

咁奇怪你地精英班係文科?我地以前D劲人係讀哂理科!又令我反思女校真係適合個女?!
都係要同EK保持下距离,唔好聽咁多咩咩四大女直

cafeva 發表於 20-10-8 06:35
咁奇怪你地精英班係文科?我地以前D劲人係讀哂理科!又令我反思女校真係適合個女?!
都係要同EK保持下距 ...

我以前讀書時叻既同學都係揀文科喔。不過我哋係女校。

little_yolky 發表於 20-10-8 07:08
我以前讀書時叻既同學都係揀文科喔。不過我哋係女校。
女校真係有獨特文化

認同呀! 我覺得筆記係上堂+睇教科書後,消化後再用自己文字寫出嚟先係最好。 我仔依家係將上堂+睇書, 然 ...

個人認為,這種"筆記"係好需要學生了解透徹下才能做到的,係把"文字記憶" 結合 "圖像記憶"的筆記,响製作的過程已經有十分深度的學習及牢記,通常重溫都不需要太花時間溫習,但,唯一的弊處係這方法比較適合一些強响"文筆流暢"好識作嘢的人,意思係响"主骨幹"下寫作出整段解答的文字來,這方法與一些喜歡以"要點"記錄做筆記的學生一樣只記重點,去到試場才把要點完完全全寫晒出嚟!我的煮食心得及女兒的PhyChemBio也是同樣地以""文字和圖畫""為主的筆記,學習過程會感覺得輕鬆一些。

分享以下短片,自從有互聯網後响網上有些類似你孩子的"文字圖像學習法",縱然對該學習內容不了解,但這種學習方法會十分容易吸收,試想想,睇嘅人容易明白,那麼,製作嘅人要對學習內容透徹明瞭,腦海裏才有這麼豐富的畫面。

https://www.youtube.com/watch?v=XOf5nkiReLI

cafeva 發表於 20-10-8 07:24
女校真係有獨特文化

以前啫,依家唔知了。

cafeva 發表於 20-10-8 07:24
女校真係有獨特文化

我母校都唔再係 lu

好精美的筆記

YolandaTam 發表於 20-10-8 09:02
我母校都唔再係 lu

你母校係十項全能

YolandaTam 發表於 20-10-8 09:02
我母校都唔再係 lu
有幾個熟朋友都係你果間, 共通點係能幹獨立, 共通缺點係唔溫柔
我幾鍾意呀

cafeva 發表於 20-10-8 12:28
有幾個熟朋友都係你果間, 共通點係能幹獨立, 共通缺點係唔溫柔
我幾鍾意呀

認同呀!她們給我的感覺好"女俠"feel,願意幫助弱者。

YmOra 發表於 20-10-8 07:48
個人認為,這種"筆記"係好需要學生了解透徹下才能做到的,係把"文字記憶" 結合 "圖像記憶"的筆記,响製作 ...

多謝你嘅分析呀! 我仔小學時期做筆記已經係咁,無論係IS或是中文,所以我一直以為呢種圖文並茂只係佢嘅style,從來冇諗過呢種筆記背後係需要十分深度的學習及牢記。睇嚟我仔同我讀書係完全兩種人,而我亦真的要學習信賴佢嘅學習方法。
不過,我仔完全唔係嗰啲行文流暢嘅人,說話欠缺組織。

嘩, 好正喎. 點解仲話個仔?

cafeva 發表於 20-10-8 14:04
嘩, 好正喎. 點解仲話個仔?

因為佢唔仔細睇教科書囉,求求其其咁,咁會漏資料㗎嘛,又話唔洗背 真係火都嚟㗎

S-Kwok 發表於 20-10-8 13:37
多謝你嘅分析呀! 我仔小學時期做筆記已經係咁,無論係IS或是中文,所以我一直以為呢種圖文並茂只係佢嘅st ...

好少"圖像"強嘅人組織能力會弱。不過,你囝囝文筆比較弱,個人認為多鼓勵孩子學習多用文字表達心想的意思,久而久之,他的筆記會是他的利器呢!

簽名被屏蔽

YmOra 發表於 20-10-8 15:29
好少"圖像"強嘅人組織能力會弱。不過,你囝囝文筆比較弱,個人認為多鼓勵孩子學習多用文字表達心想的意思 ...

咁點解阿細組織能力咁弱?佢個腦轉得快,但組織同理解能力有D問題。我覺得係同語文能力有關。
‹ 上一主題|下一主題