用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 第一次小測數就唔合格
樓主: vta137
go

第一次小測數就唔合格   [複製鏈接]

MrBeast 發表於 20-10-6 13:10
原本計劃升中後放手,但有時見到唔對路又忍不住插手,搞到我精神分裂咁  ...

我都係咁諗,但好多時都會忍唔住出口。 例如佢做法筆記嘅方式/方法,佢對温習嘅定義... 我仔話放學返嚟抄好嘅筆記就等於温書,佢話唔洗記喎。

而學習態度就唔洗諗,唔啱一定會出聲。

S-Kwok 發表於 20-10-6 14:50
我都係咁諗,但好多時都會忍唔住出口。 例如佢做法筆記嘅方式/方法,佢對温習嘅定義... 我仔話放學返嚟抄 ...

我個又係話要抄 其實再高d form 咁抄法 真係work?

pypy405 發表於 20-10-6 23:37
我個又係話要抄 其實再高d form 咁抄法 真係work?
我女依家都已經冇抄筆記了, 相反佢會用自己方法去溫書, 畫下圖咁啦

MrBeast 發表於 20-10-6 13:10
原本計劃升中後放手,但有時見到唔對路又忍不住插手,搞到我精神分裂咁  ...
我囡剛升中一,又係數學差,有d concept 搞錯左,原本都諗住放手,教佢佢又好似嫌我煩。

little_yolky 發表於 20-10-6 07:15
我先慘。WFH一段時間,肥咗6公斤,膝頭哥無端端痛!仲睇緊E生

我老過你好多,有時要用行山杖幫下手,有時做下運動會好DD,e+响屋企多咗,真係少做好多。

YolandaTam 發表於 20-10-6 10:08
有朋友問過我:你自己語文唔錯,又咁多年喺精英班,阿女咁(語文麻麻,未入過精英班)你會唔會唔開心?我話: ...

拿,我P1開始已經知道佢兩個響唔同方面都各有唔掂。我得出既結論係:

佢哋遺傳咗爸爸!

所以我身心康泰

S-Kwok 發表於 20-10-6 14:50
我都係咁諗,但好多時都會忍唔住出口。 例如佢做法筆記嘅方式/方法,佢對温習嘅定義... 我仔話放學返嚟抄 ...

同佢講過,歷史要背,數學要做多D,中文要睇多D名家既書⋯⋯講過一次唔聽就唔理了,我日理萬機,邊得閒鵝佢咁多

pypy405 發表於 20-10-6 23:37

搬字過紙的抄升上高中就未必見效,一定要經過消化後用番自己的語言再撮寫下來的筆記才好用。

little_yolky 發表於 20-10-7 09:54
拿,我P1開始已經知道佢兩個響唔同方面都各有唔掂。我得出既結論係:

佢哋遺傳咗爸爸!

我女都係父系遺傳強勁 -- 無論啱啱掂到 1.6m 嘅身高,kai kai 哋嘅宅男性格,惡劣嘅運動細胞,堪比牛皮燈籠嘅文學藝術鑑賞力,一點就通嘅數理能力......      

YolandaTam 發表於 20-10-7 10:14
我女都係父系遺傳強勁 -- 無論啱啱掂到 1.6m 嘅身高,kai kai 哋嘅宅男性格,惡 ...

我大女個樣同C6餅印咁,唔認都唔得唯一唔同係外型,阿女又肥又矮,可能似62

MrBeast 發表於 20-10-6 13:05
我也是較重視態度多過分數,但so far 未見成效
SAME

YolandaTam 發表於 20-10-7 10:14
我女都係父系遺傳強勁 -- 無論啱啱掂到 1.6m 嘅身高,kai kai 哋嘅宅男性格,惡 ...
大多都係女似老豆, 仔似媽媽架

TwinWong 發表於 20-10-7 10:35
大多都係女似老豆, 仔似媽媽架

嘩,感謝主我嗰個係女,否則好難教:
試諗吓如果有個男仔語文資優 ,敏感多疑,愛文學藝術運動,反叛,無尾飛陀,上堂唔專心,情緒化...... 實成日俾老師投訴
喺女校,當年老師同學都覺得我難頂

YolandaTam 發表於 20-10-7 10:45

嘩,感謝主我嗰個係女,否則好難教:

其實會唔會知道啲測驗成績嘅分佈係點呢?知道有測驗,知道分數比小學低,特別中文,但唔派卷,又唔知大概幾多分算abc等級,亦唔知其他人係點,係一夠雲入面

dingyan 發表於 20-10-7 11:46
其實會唔會知道啲測驗成績嘅分佈係點呢?知道有測驗,知道分數比小學低,特別中文,但唔派卷,又唔知大概幾 ...

唔派卷?咁咪唔知自己錯咩囉?咁點改善呀?

YolandaTam 發表於 20-10-7 11:55
唔派卷?咁咪唔知自己錯咩囉?咁點改善呀?

係囉,我就係覺得奇怪。不過因為學校今年冇考pres1,可能啲測驗主要係俾老師了解下啲學生?佢哋上堂有好快咁講過啲卷,但又收返,希望遲啲有得拎得返屋企啦。。

YmOra 發表於 20-10-7 10:04
搬字過紙的抄升上高中就未必見效,一定要經過消化後用番自己的語言再撮寫下來的筆記才好用。
...

認同呀! 我覺得筆記係上堂+睇教科書後,消化後再用自己文字寫出嚟先係最好。 我仔依家係將上堂+睇書, 然後圖文並茂寫出嚟。 不過我覺得佢唔係好仔細咁睇教科書,所以我覺得佢份筆記應該唔係最完整。

哈利媽    發表於 20-10-16 16:56
YmOra    發表於 20-10-8 07:02
bobbob    發表於 20-10-8 00:04

簽名被屏蔽

jli008 發表於 20-10-7 14:57
但這些也是孩子自己記得最深入方式,這些不是死背爛背,應多些讚揚更好!

我有讚㗎,讚佢有用心做筆記,不過會加多句: 攞埋本書,睇完課文先寫,寫完要記,先叫做温咗書。因為我仔就成日話,寫咗筆記就係温咗,唔鍾意死記爛背
各科深驗已經準備就緒,到時就知道佢嘅方法是否可行。
‹ 上一主題|下一主題