用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 第一次小測數就唔合格
go

第一次小測數就唔合格   [複製鏈接]

有小小唔開心,小學有90分,上zoom測計錯晒啲數 我懷疑佢發雞盲,明明係個除號,全部變晒加號分數 咁就死得了
呢幾個月已玩創晒個心了 仲要追返啲數,其他科都知唔會好,但唔無連數都死埋啦

你地呢?
   9    0    0    0

vta137 發表於 20-9-25 15:52
有小小唔開心,小學有90分,上zoom測計錯晒啲數  我懷疑佢發雞盲,明明係個除號,全部變晒加號分數 : ...
中學唔再可以以小學玩法, 小學取90分可以叫做好容易, 上到中學, 要放下分數, 特別係依家適應期

妹妹頭 發表於 20-9-25 16:22
中學唔再可以以小學玩法, 小學取90分可以叫做好容易, 上到中學, 要放下分數, 特別係依家適應期
...

但佢將人地啲題目改左,除變加就係眼大睇過龍了,佢用手機睇題目做

vta137 發表於 20-9-25 16:35
但佢將人地啲題目改左,除變加就係眼大睇過龍了,佢用手機睇題目做

第一次,好閒,用電腦上Zoom,睇得比較清潔,另外現在錯好過遲下錯。小朋友剛開學是小六的數吧,上了實體課再觀察下。

回覆樓主:

會唔會係近視散光深左

ren 發表於 20-9-25 17:16
會唔會係近視散光深左

唉,已換左眼鏡

醒目開學勳章 王國長老

有小小唔開心,小學有90分,上zoom測計錯晒啲數  我懷疑佢發雞盲,明明係個除號,全部變晒加號分數 : ...
舊帖重溫

剛讀中一成績

以下既分數係我囡升 S.1 時抱既心態, 幾多家長好似我咁傻唔知喇.

50 還神
60 偷笑
70 好彩
80 開心
90 嚇呆
100 發夢

TwinWong    發表於 20-9-30 14:41
MrBeast    發表於 20-9-26 13:03
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

miriam 發表於 20-9-25 18:35
舊帖重溫

剛讀中一成績
我要求高尐尐……60~70还可以,70+ 正常,80+很好……無勒~

醒目開學勳章 王國長老

Yanamami 發表於 20-9-25 18:56
我要求高尐尐……60~70还可以,70+ 正常,80+很好……無勒~
我心血少, 唔敢要求咁高

呢幾年我囡玩得著實太開心, 對佢既成績..........無眼睇..............DSE 時有 332233 都心足了
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

舊帖重溫

剛讀中一成績

初中都有幾科嚇呆(副科),但又會有一科還神(通識)。其實都是睇高中,高中可以經常性不合格。

Yanamami 發表於 20-9-25 18:56

大C姐媽咪,其實妳要求都幾高下喔,70+中文、中史都A喇,英文、數學都可能B到。

舊帖重溫

剛讀中一成績

希望下次好少少,因為只係小學數。

其實有時諗深一層雖然好多科用英文,我仔本身最唔掂呢科,但將來出黎做野,就算做個文員仔,辦公室助理都要識英文,都要面對,而家曾佢仲細學多一個生字得一個生字,除非真係讀唔掂,又同同學相處唔到,我年頭真係諗住諗志蓮,循道中學或坐低一級算了。
而家反正派左,就比佢試下

冷靜D!唔好再用小學個套(分數)睇中學。岩岩第一次,我又覺得比少少 挫折佢地未嘗唔係好事,令佢之後認真對待中學學習。

vta137 發表於 20-9-25 16:35

可能太緊張呢!

kirstyau 發表於 20-9-26 13:01
冷靜D!唔好再用小學個套(分數)睇中學。岩岩第一次,我又覺得比少少 挫折佢地未嘗唔係好事,令佢之後認 ...

明白

醒目開學勳章 王國長老

vta137 發表於 20-9-26 11:45

希望次好少少,因為只係小學數。
小學數, 但轉左用英文表達時, 學生都要適應, 係呢個適應期入面, 家長仲執著於小學時科科分數都好高, 去到中學都要一樣既話, 你會迫到佢好辛苦, 真係識人要求極高, 有幾位既子女頂唔順玩拉小提琴, 一地血既相我都睇過...............

我囡今年考 DSE, 真係見到佢學校考試分數好唔掂, 但又有級名次個下先抵死, 點解? 學校卷深卷淺, 出黎分數可能唔合格, 拉 curve 後, 再對比埋 predicted grade, 最終係合格既, 佢要更上一層樓, 咪加倍努力, 自己搵補習班囉

醒目開學勳章 王國長老

JJDBB 發表於 20-9-25 19:18

初中都有幾科嚇呆(副科),但又會有一科還神(通識)。其實都是 ...
我囡有兩科都係慣性炒既, 去到 PG 時合格喎, 有 2 喎, 暫時可還神

vta137 發表於 20-9-26 11:45

希望次好少少,因為只係小學數。

轉英文數要適應,小學 transition 時add 12 to 36 同 12 plus 36 都搞一輪,雖然依家 steps 冇捉得咁緊,但某啲 topics 例如 discount, 同中文打折都幾唔同,做多啲熟咗就 ok.
始終英數都易理解,叫仔畀心機。

咁佢發雞盲啫,最緊要係識咪得囉,我個都試過測驗唔合格,佢小學時99分添,無得咁計。

中學分數冇得同小學比,不過,中一就唔合格,應該都係弱小小,揾出原因,再對症下藥。
‹ 上一主題|下一主題