用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 第一次小測數就唔合格
樓主: vta137
go

第一次小測數就唔合格   [複製鏈接]

JJDBB 發表於 20-9-25 19:18

初中都有幾科嚇呆(副科),但又會有一科還神(通識)。其實都是 ...

高中選科後讀嘅科目比較少,合格分數亦會低咗,須然每科程度會深咗,但是除非選錯科或者無心向學,否則按道理高中唔可能經常性不合格。

YmOra 發表於 20-10-5 20:53
就連大人都深咗近視,因為在家工作,家中的電腦不及公司的強,好勉強咁做,故近視也加深了。
...

我先慘。WFH一段時間,肥咗6公斤,膝頭哥無端端痛!仲睇緊E生

little_yolky 發表於 20-10-6 07:15
我先慘。WFH一段時間,肥咗6公斤,膝頭哥無端端痛!仲睇緊E生

我成日同啲朋友講笑, 肥得少當贏

miriam 發表於 20-9-30 15:21
唔抱太大期望時, 可能會有驚喜

港隊, 校隊, 專項訓練都搞到佢無時間, 成績跌左要追難度高左............

其實各位爸爸媽媽係咪都係學霸呢?大家諗返自己讀書果陣都好似無咁叻。我印象初中時除咗中史、數學、科學,其他科都無試過90分,中學要A真係唔容易既

little_yolky 發表於 20-10-6 07:15

普通科e生只會比藥舒緩痛楚,唔會e好源頭,只會越來越差,最後食乜藥都冇用,最實際都是減肥和伸展運動,看物理治療會教你一些動作去strength 某些muscle,你可以叫e生轉介

little_yolky 發表於 20-10-6 09:01
其實各位爸爸媽媽係咪都係學霸呢?大家諗返自己讀書果陣都好似無咁叻。我印象初中時除咗中史、數學、科學 ...
its called unfinished biz

MrBeast 發表於 20-10-6 09:02
普通科e生只會比藥舒緩痛楚,唔會e好源頭,只會越來越差,最後食乜藥都冇用,最實際都是減肥和伸展運動, ...

咪係囉!俾panadol我屋企大把啦!所以我直接去骨科睇,食咗兩日已經明顯改善。

ps. 你估我唔想減肥咩,減到至得㗎!

MrBeast 發表於 20-10-6 09:05
its called unfinished biz

同理心呀

有時見到阿細讀得咁辛苦,都唔迫佢,有努力就夠。你估佢自己想成績唔好咩,阿媽要返工無人教有乜辦法丫

little_yolky 發表於 20-10-6 09:06
咪係囉!俾panadol我屋企大把啦!所以我直接去骨科睇,食咗兩日已經明顯改善。
我阿婆腰痛帶佢去睇骨科,e生好好人叫我們自己去藥房買panadol, 因為已90歲冇叫做物理治療,在家休息便可。
我自己久病成e,去藥房買消炎藥就算,e生開勁d個d通常要連胃藥一起吃,如果冇開比你你最好搵過個。

減肥都是運動和食物,再加恆心,要為下一代著想,set good example

little_yolky 發表於 20-10-6 09:10
同理心呀

有時見到阿細讀得咁辛苦,都唔迫佢,有努力就夠。你估佢自己想成績唔好咩,阿媽要返工 ...
見你之前分享進步好多la, 肯定佢付出讚多d

回覆樓主:

我女默書10個字,錯6個

MrBeast 發表於 20-10-6 09:30
見你之前分享進步好多la, 肯定佢付出讚多d

佢真係變咗好多。我哋呈二係11月底,理論上可以放個開心聖誕。佢噚晚睇睇下個校曆,驚叫聖誕都唔可以休息!我問點解,佢話1月返學1X號又要測驗。

以前聽日測驗今日仲唔會溫書的

BB女樂樂 發表於 20-10-6 09:39
我女默書10個字,錯6個

明顯無溫書啦

little_yolky 發表於 20-10-6 09:39
明顯無溫書啦

事實係,我地在職冇可能下下捉住佢溫習
問佢溫左未,佢話溫左。。。宜家先中一,之後我都擔心唔知點算

BB女樂樂 發表於 20-10-6 09:41
事實係,我地在職冇可能下下捉住佢溫習
問佢溫左未,佢話溫左。。。宜家先中一,之後我都擔心唔知點算 :si ...
中一都只係默10個生字?  咁又真係輕鬆喎

妹妹頭 發表於 20-10-6 09:45
中一都只係默10個生字?  咁又真係輕鬆喎

係d副科黎,因為讀英文班

醒目開學勳章 王國長老

little_yolky 發表於 20-10-6 09:01
其實各位爸爸媽媽係咪都係學霸呢?大家諗返自己讀書果陣都好似無咁叻。我印象初中時除咗中史、數學、科學 ...
我絕對唔係學霸, 我係學渣, 讀得書少, 做辛苦工

我唔想搞到有日我囡 "落街唔搭 lift"

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

little_yolky 發表於 20-10-6 09:06
乜咁岩丫, 我都想減 月巴, 但俾我囡激極都唔奀先慘
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

MrBeast 發表於 20-10-6 09:28
我阿婆腰痛帶佢去睇骨科,e生好好人叫我們自己去藥房買panadol, 因為已90歲冇叫做物理治療,在家休息便可。 ...
4 月時我媽跌親, 忍痛左兩個月頂唔順去睇我囡個御醫, 佢都知道無可能好, 只可以舒緩等無咁痛

我印象中自己初中中英數中史社會科學都試過90以上--除英數 keep 住,其他都係一次半次,三年都係精英班。
中四五讀文科班,冇乜精唔精英。西史係我剋星,校內未合格過, mock predicted grade E, 不過老師貼中題,我又挺而走險集中溫歐洲史同二戰,竟然會考 B
中六,又分過啲人,嗰班多學霸,我只係中間,只係英文高中以來級十內,中文級三內。
因為知道得來不易,知道個女同我能力唔同,所以冇要求佢成績,佢想入科大,英數佢自己會着緊, LS 中文 3到就算,我皆較著緊學習態度:肯自學定等人 spoon feed? 打爛沙盆燘到篤定係求其?遇到困難努力面對定放棄......
‹ 上一主題|下一主題