用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 第一次小測數就唔合格
樓主: vta137
go

第一次小測數就唔合格  

miriam 發表於 20-9-26 13:33
小學數, 但轉左用英文表達時, 學生都要適應, 係呢個適應期入面, 家長仲執著於小學時科科分數都好高, 去到中 ...

科中文先唔可能同小學比,作文一般係5X,一離題即刻肥!佳作都只有6X⋯⋯

little_yolky 發表於 20-9-26 16:53
咁佢發雞盲啫,最緊要係識咪得囉,我個都試過測驗唔合格,佢小學時99分添,無得咁計。
...

我個高中才有不合格,我有個朋友說他已成習慣了,朋友慢慢你會慣。

簽名被屏蔽

miriam 發表於 20-9-25 18:58
我心血少, 唔敢要求咁高

呢幾年我囡玩得著實太開心, 對佢既成績..........無眼睇..............DSE 時有 3 ...
不會吧,
我都以為我女係咁,
最后有比預期有高,
真係開心屎

vta137 發表於 20-9-25 15:52
有小小唔開心,小學有90分,上zoom測計錯晒啲數  我懷疑佢發雞盲,明明係個除號,全部變晒加號分數 : ...
仲有時間追, 加油呀

唔奇架, 我女S1 數測通常7X,  間中唔合格, 但100 分都拎過呵

ren 發表於 20-9-25 17:16
會唔會係近視散光深左

尋日去視光C度驗眼,佢都話近幾個月D小朋友近視速度加深得好誇張,做咗幾十年都無試過咁多。

醒目開學勳章 王國長老

TwinWong 發表於 20-9-30 14:44
不會吧,
我都以為我女係咁,
最后有比預期有高,
唔抱太大期望時, 可能會有驚喜

港隊, 校隊, 專項訓練都搞到佢無時間, 成績跌左要追難度高左............

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

第一次吸取教訓,點都有蝦碌嘢

阿女又係s1數第一次小測,最尾兩三條做唔切,我估可能中學速度要求比小學高,由而家開始功課要盡量快手啲,慣咗應該會好啲。。

little_yolky 發表於 20-9-30 15:03
尋日去視光C度驗眼,佢都話近幾個月D小朋友近視速度加深得好誇張,做咗幾十年都無試過咁多。
...
因為保持視力需要每日2 hours outdoor activities.  依家應該好難做到

b3410 發表於 20-10-3 17:14
因為保持視力需要每日2 hours outdoor activities.  依家應該好難做到

應該係停課期間小朋友機不離手影響大D

小學錯,因為唔小心,中學錯,因為唔小心加唔識,所以一定低分啲錢

dingyan 發表於 20-10-2 17:43
阿女又係s1數第一次小測,最尾兩三條做唔切,我估可能中學速度要求比小學高,由而家開始功課要盡量快手啲, ...

才剛剛中一,要讓孩子"適應"嘛!

dingyan 發表於 20-10-2 17:43
阿女又係s1數第一次小測,最尾兩三條做唔切,我估可能中學速度要求比小學高,由而家開始功課要盡量快手啲, ...
MC 要快手, 冇時間諗太多, Long Q應該係夠時間做,做唔切可能有d題較難,kick住咗,中一啫,俾啲時間適應,課外可以操多啲題型,有幫助。

YmOra 發表於 20-10-4 07:32
才剛剛中一,要讓孩子"適應"嘛!

係啊,係要佢自己見識過,先知真係要做啲嘢來「適應」

October. 發表於 20-10-4 10:44
MC 要快手, 冇時間諗太多, Long Q應該係夠時間做,做唔切可能有d題較難,kick住咗,中一啫,俾啲時間適應, ...

多謝分享,嗯,佢間小學太輕鬆,而家係要多啲經驗適應下

little_yolky 發表於 20-9-30 15:03
...
之前ZOOM 呀, 所以大大提升

TwinWong 發表於 20-10-5 12:57

就連大人都深咗近視,因為在家工作,家中的電腦不及公司的強,好勉強咁做,故近視也加深了。

TwinWong 發表於 20-10-5 12:57

你估D小朋友剩係zoom咁老實咩