用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 如果再選擇一次,你們會幾時開始讀國際學校? ...
go

[其他] 如果再選擇一次,你們會幾時開始讀國際學校?  

[長文慎入]
有兩個小朋友,大既剛直資P1, 細嘅剛K2,一早已經唔想傳統學校,所以幼稚園都係bilingual, 上年已經同大嗰個考直私。依家細嘅都要準備,因為性格不同,開始explore 國際學校.

其實我們長遠都係認同國際學校的教學模式, 只係時間問題,所以曾經有閃念,如果細嗰個考到,大嗰個都會一齊轉IS.

經過一段時間的資料蒐集, 自己都思考掙扎過, 亦請教過各位師兄師姐. 最後都是決定,好大機會在LS 完成primary (or lower primary),  之後先會轉IS

其中一個原因係中文問題(相信很多師兄師姐都已經討論過). 但另一個原因, 其實係文化根基。當然,每一種語文都有其實用性,英文無疑仍然是全世界最通用語言,中文亦將會成為下一趨勢,但另一方面,我們希望小朋友有自己一個文化根基,知道自己在哪裏出生,自己的社會文化是怎樣,咁樣到時佢大個咗,就算係一個世界公民,都唔會係一個浪人,我覺得咁樣對佢哋嘅一生會踏實好多。

當然都衡量過輕重,知道如果係year 1 ( or even reception) 盡早IS, 學習效果可能更好,英文更加native。而且如果遲啲入,  條隊有可能排耐啲, 難度亦可能提高左。但係針冇兩頭利,始終都要有個取捨。

我們暫時選擇了LS 讀幾年先, 打好兩文三語基礎,鞏固文化根基。同時都留意住IS動向, 過幾年再抉擇.

如果大家再選擇一次,你哋又會幾時開始讀國際學校呢?(純粹意見交流,不喜勿插)

我小朋友K1已經開始讀國際學校,主要係唔想佢去適應兩種唔同教學模式,我想細細個就開始,對佢語言發展亦都好啲

N班

kml32 發表於 20-9-25 10:23
[長文慎入]
有兩個小朋友,大既剛直資P1, 細嘅剛K2,一早已經唔想傳統學校,所以幼稚園都係bilingual, 上 ...
(LS 完成primary (or lower primary),  之後先會轉IS)

Same

G1去IS,想有小小中文概念

雙語既國際學校(N至小學)偏英既國際學校(中學)

原因係: 細個時接觸返多D中文,會無咁抗拒.
如果幼稚園個時全英,佢對中文既概念係極小,到小學個時已定型,比較難說服佢去學中文

升4/5年級時
1. 中文有一定程度, 平衡父母要求
2. 家長/小朋友避免呈分的無謂壓力
3. 如升6先轉, 小朋友可能反會想同學生一齊度過最近一年, 一齊畢業; 到升中先轉, 又怕大家同一諗法, 競爭大咗

回覆樓主:

Identity,唔係一個浪人,呢樣係好重要。幾時讀國際,讀邊類型國際,可能有影響,但屋企點教,父母點身教,係無可取代的。

靛青女    發表於 20-9-28 00:34

囡囡喺LS讀咗兩年,今年轉咗去讀year 4,我覺得timing好好:
1)有d中文基礎:被編入near native中文班,出乎意料之外,原來國際學校中文都可以有文化

小一至小三 讀LS, 跟住轉IS,因中文已有一定基礎,雖然英文相對IS 同學差,但相信還有時間可追

siuwing6 發表於 20-9-25 11:22
雙語既國際學校(N至小學)偏英既國際學校(中學)

原因係: 細個時接觸返多D中文,會無咁抗拒.

請問有冇target 邊一間IS? 我哋就傾向一啲 mix 多d 既

其實針無兩頭利,我覺得如果家長著重中文,可以選些較重視中文的IS,因為如果想小朋友英語發音較native,讀完Kindergarten(莫説是初小)已很難做到,所以我自己小朋友一開始已選擇了IS.

回覆樓主:

我小朋友只得K2,我地俾佢由K1 開始入IS,主要係認同教學理念。

呢兩年嚟都去過好多學校school tour, open day,發現原來不少IS係刻意教授中國文化,比起我小時候喺local school 更加多「中國文化」嘢學。

家庭教育都好重要,傳統節日點過、父母鍾意睇咩書,有冇接觸下啲國畫、書法 etc 呢啲,都好影響小朋友對中國文化嘅認識。

如果你指嘅係香港本土文化,咁重容易,家長放假其實好多地方可以帶小朋友去參觀同了解。課外活動可以選擇屋企附近社區中心興趣班,小朋友一樣可以同local school小朋友多多接觸同溝通。

只要家長適當配合同安排,我相信小朋友唔會因為讀左IS就冇左自己嘅根。(我自己係朝呢個方向進發)

kinder.bb 發表於 20-9-25 12:02
升4/5年級時
1. 中文有一定程度, 平衡父母要求
2. 家長/小朋友避免呈分的無謂壓力

謝謝提醒, point 3 真係冇諗過

Jane1983 發表於 20-9-25 12:23
Identity,唔係一個浪人,呢樣係好重要。幾時讀國際,讀邊類型國際,可能有影響,但屋企點教,父母點身教, ...

完全認同。我近來成日都諗,而家資訊越來越發達,每日咁多Instant Message, 坐飛機都係幾個鐘. 究竟應該選擇做一個喺全世界生活嘅香港公民, 定還是喺香港生活嘅世界公民. (我自己嘅答案都仍然係前者).

當然, 家庭教育先至係最重要嘅學校, 呢一點係毋庸置疑的.

轉國際學校之前其實有d家長都比較著重小朋友中文。
無可否認中文比較重要,但係我覺得小朋友嘅智力發展同埋創意都唔可以太過忽略。

我小朋友三歲已經揀讀國際學校,完全冇諗過叫佢去試下本地讀幾年再轉,我原因好簡單,就係我都重視小朋友六歲之前嘅智力發展同埋對世界嘅認知。

讀國際學校並唔係中文同英文之間嘅競爭,而係好多時國際學校嘅思維理念,同本地課程根本就南轅北轍。

本地學校要跟課程,重視指令同埋老師認為嘅標準,小朋友只係一個配角嘅形式去配合課程同埋達到學校嘅標準,相反,國際學校係老師同學校一齊去發掘小朋友嘅潛力同埋協助佢哋發展,即使小朋友有的天馬行空嘅念頭,都會得到老師嘅讚賞同埋認同,喺國際學校入邊小朋友自己本身先至係學習嘅主角呢樣嘢好緊要。

雖然小學讀本地課程係賺咗中文嘅能力,但係小朋友呢幾年亦都受到課程嘅規限同埋創意嘅掣肘,亦都會冇咁主動去表達意見同埋組織自己嘅能力,其實失去嘅嘢我覺得會比較多。

所以我建議家長唔好淨係永遠用中文同埋英文嚟比較讀唔讀國際學校。

再補充少少,我小朋友雖然三歲就讀國際學校,但係中文我係自己下功夫去教
佢都暫時都跟得上本地嘅中文課程,因爲我覺得中文其實自己去教或者去補習社學都可以。

但係學校嘅教學模式不能改變,所以家長要三思。

timzoeydon 發表於 20-9-25 14:31
無可否認中文比較重要,但係我覺得小朋友嘅智力發展同埋 ...

謝謝分享, 呢個都係一個新觀點

timzoeydon 發表於 20-9-25 14:31
無可否認中文比較重要,但係我覺得小朋友嘅智力發展同埋 ...

十分同意
記得有前輩分享轉IS越早越好,因為初小先至係最有價值
IS初小課程係愉快學習,提升小朋友求知欲,激發創意
本地傳統學校課程絕對唔係咁,新派直資學校我就唔太清楚
而我覺得在本地學校讀到四年級以上,思維模式已定型,會跟咗港式個套
正如一些香港學生去外國讀boarding,連埋大學已在外十年八載,但始終要返香港發展,因為思維文化都唔似外地
但好細個讀IS,代價就係小朋友的確似外國人多過香港人,如果你想小朋友似香港人多過外國人,不如搵一間重創意嘅本地小學去讀,可能會比較適合。(我有朋友嫁咗俾鬼佬,定居香港,佢就會安排仔女讀本地直資,就係想佢哋學香港文化)
Just my two cents, 不喜勿插

香港嘅教育制度就係一間兵工廠,訓練將來最聽話既打工仔
香港不斷教小朋友做士兵

就算打仗最叻,身手最好,都始終係一個士兵

我哋唔係要自細受訓練要聽話,守規矩,同埋交最高分嘅功課。
我哋畢業出嚟唔係要做打工皇帝!!

我希望小朋友將來係得到世界上廣泛嘅知識又可以做自己喜歡嘅事

本地課程有時小朋友就算大學畢業之後其實根本就唔知道自己其實最鍾意係啲乜嘢,因為由細到大佢哋都係為咗讀書而去讀書,噉樣其實好恐怖,根本就冇左自己。